Zielona herbata doceniana jest na świecie już od tysiącleci. Zaliczana jest do jednych z najmniej przetworzonych rodzajów herbaty. Warto zauważyć, że w Chinach i Japonii jest to najpopularniejszy, klasyfikujący się zaraz po wodzie napój. Przez ostatnie lata, ta “moda” przenosi się również do krajów Europejskich z racji jej udowodnionych naukowo właściwości.
Napój z zielonych liści poprawia stan naszego zdrowia a najbardziej znany jest ze swojego zastosowania przy odchudzaniu i detoksie organizmu. Smak i aromat nie wszystkim przypada do gustu, jednak warto ją pić od czasu do czasu o czym przekonasz się czytając ten artykuł. Co prawda jej wady nie przewyższają zalet, jednak jeśli pijesz lub masz zamiar pić zieloną herbatę regularnie to najlepiej przeczytaj ten artykuł do końca.
Zielona herbata dobrej jakości jest poddawana obróbce zaraz po zerwaniu aby powstrzymać procesy fermentacji. Ta zasada pozwala zachować jej cenne substancje, które odpowiadają za jej liczne właściwości. W zielonej herbacie znajdziemy miedzy innymi: Witaminy: A, B, C, E; aminokwasy; alkaloidy; lipidy; teinę; garbniki i wiele mikroelementów takich jak: fluor, mangan, cynk, potas czy wapń.
Jest to najprawdopodobniej jedno z najpopularniejszych założeń na temat zielonej herbaty. Lecz czy rzeczywiście ma ona bezpośredni wpływ na utratę tkanki tłuszczowej? Jak pokazały badania, okazuje się że tak. Katechiny zawarte w jej składzie mają wpływ między innymi na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku, przyśpieszenie metabolizmu oraz zmniejszenie apetytu.
Te czynniki z pewnością odgrywają ważną rolę jeśli chodzi o odkładanie się tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, zielona herbata sprzyja pracy enzymów trawiennych oraz wzmaga termogeneze organizmu.
Zielona herbata zawiera w sobie wiele składników usprawniających właściwą pracę układu immunologicznego. Znajdziemy w niej katechiny, które zaliczają się do przeciwutleniaczy o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Pomagają oczyścić organizm z metali ciężkich oraz zahamować procesy starzenia.
Prócz tego cennego składnika, bezpośredni wpływ na naszą odporność mają aminokwasy i polifenole również zawarte w zielonej herbacie. Takie połączenie pozwala na skuteczną ochronę i wzmocnienie naszej odporności. Warto pić zieloną herbatę profilaktycznie szczególnie w okresach sezonowej grypy.
Świeży napar z zielonej herbaty sprzyja wydolności naszego mózgu, poprawia koncentrację, zmniejsza uczucie zmęczenia, zwiększa zdolności motoryczne, procesy kojarzenia oraz zapamiętywania. Wszystkie te właściwości zawdzięcza dużej ilości teiny w składzie. Warto od czasu do czasu zastąpić kawę świeżym naparem z zielonej herbaty, szczególnie w pracy bądź przed nauką.
Parzenie herbaty przez dłuższy czas (powyżej 3 minut) działa uspokajająco, zmniejsza uczucie stresu i niepokoju oraz pozwala nam szybciej zasnąć. Spędzenie wieczoru z filiżanką zielonej herbaty raz na jakiś czas jest w stanie zmniejszyć ryzyko zachorowania na arteriosklerozę, depresję i choroby starcze.
Zielona herbata zalecana jest w przypadku problemów z układem krążenia. Posiada w swoim skłądzie wiele składników przeciwdziałających odkładaniu się złogów w naczyniach krwionośnych, co umożliwia ich właściwą przepustowość. Dzięki zielonej herbacie możemy ograniczyć również wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu a także zmniejszyć ryzyko powstania zakrzepów.
Zielona herbata, szczególnie parzona powyżej 3 minut, jest w stanie zmniejszyć poziom trójglicerydów oraz zapobiec nadciśnieniu i innym chorobom układu krążenia jak miażdżyca, udar mózgu czy zawał.
Zawartość silnych przeciwutleniaczy jak katechiny i polifenole, pozwala uchronić nasze DNA przed destrukcyjnym wpływem komórek rakowych. Przeciwutleniacze mają za zadanie oczyszczać nasz organizm z wolnych rodników i toksyn, które zalegając w naszym organizmie mogą przyczynić się do rozwoju nowotworu. Dodatkową ich zaletą są również właściwości spowalniające starzenie się organizmu. Szczególnie zaleca się odpowiednią suplementację środkami z dużą ilością przeciwutleniaczy osobom palącym oraz pracującym w szkodliwym środowisku.
Powyżej przedstawiliśmy zalety zielonej herbaty. Warto zwrócić równie baczną uwagę również na jej skutki uboczne, których jest dość sporo w przypadku, gdy pijemy ją zbyt często bądź mamy problemy ze zdrowiem.
Jak widać nie warto zbytnio przesadzać z zieloną herbatą. Niemal wszystkie produkty, nawet te o zdumiewającym wpływie na nasz organizm mogą okazać się toksyczne w przypadku przedawkowania. 1-2 filiżanki dziennie w zupełności wystarczą.
Zielona herbata już od długiego czasu jest łatwo dostępna w sklepach spożywczych i supermarketach na równi z czarną. Niestety w większości przypadków jej jakość pozostawia wiele do życzenia. Większość herbat z torebek powstaje z resztek rośliny, zamiast liści, które mają najbogatszy skład. Warto zatem spędzić nieco czasu i przetestować kilka jej rodzajów, które mogą różnić się nieco smakiem.
Aby przygotować idealną, zieloną herbatę będziemy potrzebować suszu dobrej jakości, miękkiej wody o niewielkiej zawartości wapnia, niechlorowanej (warto przefiltrować wodę przed zagotowaniem). Ważny jest również czas parzenia i temperatura wody. Im dłużej ją parzymy tym bardziej cierpki i nieprzyjemny będzie miała smak.
Parzenie jej w zbyt gorącej wodzie umniejsza jej właściwości i aromat. Idealna temperatura to 80 st. C. Susz z zielonej herbaty może być zaparzany kilkakrotnie, co jest popularną praktyką w krajach z których się wywodzi. Częstym błędem jest także parzenie jej w zbyt dużych ilościach. Lepiej zaparzyć ją w małej filiżance, to w zupełności wystarczy.
Otrzymaliśmy kolejny produkt od firmy Mother's Protect do testów. Tym razem jest nim mieszanka adaptogenów…
Przyzwyczailiśmy się do tego że od czasu do czasu (bądź co jeszcze gorsze codziennie) lubimy…
Nadwaga jest dużym problemem na całym świecie. W 2017 roku oszacowano, że aż 64% mężczyzn…
Próbowałeś/łaś kiedyś zrzucić zbędne kilogramy jednak bezskutecznie? Jest to problem wielu kobiet i mężczyzn. Mamy…
Dopamina jest neuroprzekaźnikiem uwalnianym w komórkach nerwowych znajdujących się w rdzeniu kręgowym i mózgu. Bierze…
Magnez pełni ważną rolę w wielu procesach życiowych człowieka. Około 99 procent tego minerału znajduje się…