Szpinak – Właściwości zdrowotne, skład, przepisy

Szpinak zapewne kojarzy się nam niezbyt dobrze sięgając ze wspomnień z naszego dzieciństwa, jednak jako dorośli powinniśmy na nowo przypomnieć sobie o nim i jego właściwościach, które okazują się naprawdę interesujące. Ponadto teraz jesteśmy w stanie przyrządzić go po swojemu tak aby smakował wyśmienicie.

 

Skład szpinaku

Swoją popularność zyskał w głównej mierze dzięki dużej zawartości witamin i minerałów w swoim składzie przy jednocześnie niedużej kaloryczności. Znajdziemy w nim między innymi duże ilości żelaza, wapnia, witamin  C, E, K, B1, B2, B6 a także inne ważne składniki jak jod, karoten czy też mangan.

Szpinak tabela kalorii i witamin

Właściwości szpinaku

Jest kilka ważnych właściwości szpinaku o których powinniśmy pamiętać. Z czasów dzieciństwa z pewnością kojarzymy go z siłą i zdrowiem dzięki postaci animowanej jaką był Popeye. To świetne źródło ważnych składników odżywczych a także dobry sposób na ochronę naszego organizmu przed chorobami i schorzeniami. Szpinak zapobiega anemii dzięki dużej zawartości żelaza w swoim składzie. Okazuje się on dobrym sprzymierzeńcem w przypadku chorób spowodowanych niedoborem żelaza i innych ważnych składników niezbędnych naszemu organizmowi. 

Szpinak jest również źródłem antyoksydantów, które jak udowodniły badania, są w stanie zmniejszyć poziom glukozy, zwiększyć wrażliwość na insulinę i zapobiec stresowi antyoksydacyjnemu u pacjentów z cukrzycą.

Ponadto szpinak, tak jak inne zielone warzywa zawiera chlorofil, nazywany zielonym eliksirem młodości. Posiada on także właściwości przeciwdziałające rozwijaniu się nowotworów. Szczególnie zaleca się go osobom, które nie zażywają “kąpieli słonecznych” w odpowiedniej ilości a także tym, którzy mają zbyt dużo stresu i są przemęczeni.

Szpinak jest zalecany również osobom, które mają problemy z nadciśnieniem. Ten skromny dodatek do codziennych posiłków jest w stanie dostarczyć organizmowi sporą dawkę potasu.

 

Szpinak w kuchni

Najlepiej jest używać świeżego szpinaku, ponieważ zawiera on w sobie najwięcej właściwości i witamin. Istnieje wiele przepisów na wykorzystanie go w codziennych posiłkach. Osoby lubiące warzywno-owocowe szejki mogą dodać go do składników. Możemy go użyć w kuchni również jako dodatek do makaronu, dodając ser żółty, grzyby i inne ulubione składniki. Jego smak nie będzie tak intensywny w połączeniu z kilkoma składnikami. 

Jednym z popularniejszych przepisów jest pasta ze szpinakiem z dodatkiem pieprzu, soli, śmietany i jajek, którą możemy smarować kanapki. Osobom lubiącym zupy z pewnością przypadnie do gustu zupa szpinakowa z dodatkiem cebuli, pora, ziemniaków i czosnku. Z powodzeniem można go dodać również do sałatek, omletów i mięsa.

Szpinak

Szpinak – przeciwwskazania

Szpinak nie zalecany jest osobom z kamicą nerkową ponieważ znajduje się w nim kwas szczawiowy, który wpływa na powstawanie kamieni. Osoby z niewydolnością nerek również powinny zrezygnować ze spożywania szpinaku. Zawiera on w swoim składzie dużo potasu, którego nadmiar we krwi jest usuwany za sprawą tego narządu. Nadmierne gromadzenie się potasu w organizmie może być powodem wielu problemów z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu.

 

Gdzie kupić i jak uprawiać szpinak?

Uprawa szpinaku okazuje się najlepszym rozwiązaniem jeśli mamy ku temu odpowiednie warunki. Mamy wtedy pewność, że nie zawiera on żadnych szkodliwych nawozów i nie jest zanieczyszczony. Dodatkowo mamy świeży szpinak zawsze pod ręką. 

Jego uprawa nie jest tak trudna. Jest to jedna z najbardziej tolerancyjnych roślin warzywnych jeśli chodzi o temperaturę. Gdy chcemy wyhodować go w ogródku to najlepszym podłożem będzie dobrze zdrenowana gleba bogata w materię organiczną. Najbardziej odpowiednia pora na sadzenie go wypada około od 6 do 8 tygodni przed pierwszymi mrozami, bądź na wiosnę od 4 do 6 tygodni przed ostatnim mrozem.

Szpinak można wyhodować również na kuchennym parapecie w doniczce. Jest on gotowy do zbioru po ok. 35-55 dniach od wykiełkowania. Nie wymaga on dużej ilości słońca ani specjalnej opieki. Należy zadbać jedynie o regularne podlewanie i nawożenie od czasu do czasu.

Zobacz również:  Jarmuż - właściwości - przepisy - skład - uprawa

Post Author: Jakub

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *