Sok z granatu – Granat – Właściwości, dawkowanie, opinie

Granat jest owocem pochodzącym z rejonów Morza Śródziemnego. Znany jest i ceniony za swoje właściwości w chińskiej medycynie ludowej od tysiącleci. Nie bez powodu współcześni badacze przeprowadzili ponad 200 badań z użyciem granatu i soku z granatu aby sprawdzić jego właściwości.  Dziś nazywa się go “owocem życia”, który na stałe powinien zagościć w naszym jadłospisie na równi z innymi owocami abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem i witalnością. 

Skład soku z granatu

Swoje właściwości zawdzięcza głównie dzięki ogromnej ilości przeciwutleniaczy (polifenoli), które odpowiadają między innymi za powstrzymywanie wolnych rodników w organizmie i oczyszczaniu go z tych, które zdążyły się już zadomowić w naszym ciele. Jest to bardzo ważny związek, ponieważ wolne rodniki są powodem wielu chorób jak chociażby nowotwory. Jego aktywność antyoksydacyjna jest oceniana jako aż trzy razy większa od czerwonego wina i zielonej herbaty. Owoc ten posiada w sobie również bogate zasoby witamin i minerałów.

Sok z granatu

Jedna filiżanka owocu z granatu (tj. ok 170 gram) zawiera:

  • Błonnik: 7 g
  • Białko: 3 g
  • Witamina C: 30% RDA
  • Witamina K: 36% RDA
  • Folinian: 16% RDA
  • Potas: 12% RDA

Sok z granatu – właściwości

Sok z granatu powstaje z wnętrza tego owocu i jest najlepszym wyborem jeśli chodzi o korzystanie z właściwości tego owocu. Bardziej skondensowana forma daje nam więcej składników odżywczych.

  • Wspomaga walkę z nowotworami – jak już pisaliśmy, sok z granatu jest potężnym narzędziem do walki z rakiem dzięki dużej zawartości antyutleniaczy. Uniemożliwiają one wolnym rodnikom utlenianiu się w organizmie co może powodować niszczenie struktury ludzkiego DNA a w następstwie jego mutację. 
  • Leczy menopauzę – Sok z granatu zawiera estron (folikulinę), jest to naturalna forma estrogenu. Często korzysta się z niej podczas hormonalnych terapii zastępczych w czasie menopauzy. Kobiety, które chcą uniknąć terapii hormonalnych powinny regularnie korzystać z zalet tego owocu.
  • Działa orzeźwiająco – Jego aromat i posmak czyni go bardzo orzeźwiającym owocem na bazie którego coraz częściej robi się różnego rodzaju soki i wody mineralne z dodatkami. Rzecz jasna nie mają one tyle właściwości, co soki zakupione w sklepach ze zdrową żywnością ale mogą za to przynieść nam orzeźwienie w upalne dni. 
  • Usprawnia przepływ krwi w organizmie – jest to bardzo istotna cecha szczególnie dla osób z chorobą wieńcową. Sok z granatu redukuje zwapnienia i złogi powstałe w żyłach oraz obniża ciśnienie krwi. Świetnie działa również na obniżenie poziomu złego cholesterolu.
  • Odmładza i zapobiega starzeniu się – Właściwości soku z granatu pozwalają utrzymać skórę w dobrej kondycji regenerując ją oraz poprawiając jej ukrwienie i koloryt. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym pozwalają również na szybsze gojenie się zapaleń skóry jak chociażby trądzik. Ponadto kwas elagowy zawarty również w soku z granatu, pomaga utrzymać ściany komórek w dobrej kondycji co pozwala zapobiegać utracie wody – spowalnia to powstawanie zmarszczek i szybszej degradacji skóry.

 

Gdzie kupić sok z granatu? Ile kosztuje? Zalecane spożycie

Sok z owoców granatu można kupić w wielu sklepach spożywczych a także supermarketach tj. Tesco, biedronka, Jan itd. Jego cena waha się od 15 do 25 złotych za 500 ml. Kupując sok z zamiarem korzystania z jego właściwości zdrowotnych, należy sprawdzić m. in: jego datę ważności, jeśli jest bardzo długa to oznacza to iż w środku znajdziemy dużo chemii, jego skład nie powinien zawierać emulgatorów, regulatorów kwasowości itd. Bardzo ważne jest aby sok był zrobiony z owocu, NIE z koncentratu. Najlepiej gdyby owoce pochodziły z upraw ekologicznych.

Sok z granatu

Zalecane dzienne spożycie nie jest precyzyjnie określone ponieważ nie jest to lek. Zalecana dzienna dawka spożycia opisywana przez producentów to 50ml 3 razy dziennie. Sok po otwarciu należy przechowywać w temperaturze pokojowej, nie dłużej niż 10 dni. Sok z owoców granatu nie powinien być również narażony na działanie promieni słonecznych.

Jak przygotować sok z granatu samodzielnie

Jest to z pewnością najlepsze rozwiązanie dla osób, którym zależy na jego właściwościach zdrowotnych. Po zakupieniu owoców z wiadomego źródła mamy 100% pewność, że są one zdrowe i nie zawierają żadnej chemii. Sposobów na przygotowanie domowego soku z granatu jest wiele i wbrew pozorom nie jest to takie trudne:

  1. Przekrój owoc granatu na pół
  2. Następnie musisz wybrać nasiona z wewnątrz. Możesz zrobić to za pomocą łyżeczki, oklepując zewnętrzną stronę owocu drewnianą łyżką bądź też wykorzystać do tego miskę z wodą i w niej powoli obierać owoc. Nasiona na których nam zależy opadną na dno.
  3. Kolejnym krokiem jest zmielenie nasion tak aby puściły sok. Możemy to tego użyć blendera bądź woreczków strunowych i wałka do ciasta
  4. Teraz będziemy potrzebować sitka i naczynia. Zmielone nasiona wraz z sokiem cedzimy przez sitko, ugniatając zmielone części tak aby wycisnąć cały sok.
  5. Sok w takiej postaci można rozcieńczyć wodą
  6. Gotowe! Teraz możesz dodać sok z pomarańczy bądź innego owocu dla smaku lub też cukier.

 

Sam owoc jest cierpki w smaku, dlatego też wiele osób dodaje cukier, jednak my tego nie polecamy. Lepszym rozwiązaniem jest użycie soku z innego owocu. Poza tym po pewnym czasie powinniśmy się przyzwyczaić do jego smaku jeśli zależy nam na jego właściwościach. Cierpki smak dodatkowo działa orzeźwiająco w upalne dni. 

Zobacz również:  Pistacje (ORZECHY Pistacjowe) - Właściwości, kalorie, cena

Post Author: Jakub

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *