Sok z czarnego bzu (CZARNY BEZ) – Właściwości, PRZEPIS, dawkowanie

Czarny bez to wyjątkowy krzew, którego zarówno owoce, jak i kwiaty wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Owoce czarnego bzu dostępne są na trenie całego kraju – świetnie rosną w nasłonecznionych miejscach, a ich zbiór następuje najczęściej we wrześniu lub październiku, gdy jagody są czarne i dojrzałe. Zbioru owoców najlepiej dokonać podczas słonecznej pogody, gdy owoce są suche, a po zebraniu wysuszyć je bądź od razu przygotować przetwory: soki, dżemy czy nalewki. Warto poznać wyjątkowe właściwości owoców czarnego bzu i na stałe włączyć je do codziennego jadłospisu. Oto one.

Czarny bez – czarny koń wśród owoców

Każdy owoc zawiera sporo witamin minerałów i antyutleniaczy, ale są takie owoce, które zawierają ich wyjątkowo dużo. Świat poszukuje takich owoców w najodleglejszych zakątkach świata – stąd rosnąca popularność superfoods, takich jak jagody acai czy goji. Ty tez możesz wydawać majątek na te egzotyczne owoce lub…rozejrzeć się wokół. Jest bardzo prawdopodobne, że gdzieś blisko rośnie czarny bez, który w niczym nie ustępuje zdrowotnym właściwościom egzotycznych jagód sprowadzanych z innych kontynentów. Wystarczy zatem sięgnąć i zerwać kiście małych, ciemnych owoców, z których wyczarować można jeden z najzdrowszych soków o wielu prozdrowotnych właściwościach. Nie zapominaj jednak o kwiatach bzu – także są bardzo zdrowe.

Czarny bez

Owoce czarnego bzu zawierają mnóstwo antyutleniaczy (zwłaszcza flawonoidów), kwasów organicznych i fenolowych. Dostarczają steroli i olejków eterycznych, minerałów oraz witamin – wystarczy wymienić chociażby witaminę A, C i z grupy B, a także żelazo, potas, wapń i sód. Inne cenne składniki zawarte w owocach czarnego bzu to błonnik, garbniki i pektyny.

Czarny bez sok

Owoce czarnego bzu są cenionym składnikiem zarówno wielu preparatów aptecznych, jak i kosmetyków. Ekstrakt z czarnego bzu uelastycznia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, idealnie zatem sprawdzi się w pielęgnacji cery naczynkowej. Ponadto owoce czarnego bzu chronią przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego na skórę, ograniczając zachorowalność na czerniaka oraz spowalniając fotostarzenie, czyli powstanie przesuszenia skóry, przebarwień i zmarszczek. Czarny bez wchodzi ponadto w skład balsamów do ciała redukujących cellulit i ujędrniających skórę.

Stanowią doskonały materiał do przyrządzania pysznych i wartościowych przetworów domowych. Warto mieć jednak na uwadze, że do spożycia nadają się wyłącznie gotowane bądź suszone owoce czarnego bzu. Świeże owoce zwierają toksyczną sambunigrynę, która metabolizowana jest do cyjanowodoru. Konsekwencją spożycia surowych owoców czarnego bzu mogą być wymioty i znaczne osłabienie, bóle i zawroty głowy czy przyspieszone tętno oraz zaburzenia oddechu.

Jak przyrządzić sok z czarnego bzu?

Sposobów na przyrządzenie soku z czarnego bzu jest naprawdę wiele. Jeden z nich wymaga podgrzewania dowolnej ilości owoców czarnego bzu w garnku, aż do momentu puszczenia przez nie soku. Wtedy należy zagotować sok z odrobiną miodu, a następnie umieścić w ciemnych słoiczkach. Tak przyrządzony syrop można spożywać 2 – 3 razy dziennie, rozcieńczając 50 g soku w szklance gorącej wody. Taki sok idealnie sprawdzi się zwłaszcza przy przeziębieniu.

Inny przepis na sok z czarnego bzu zakłada użycie owoców bzu zblenderowanych ze skórką pomarańczy lub płatkami róż, a następnie dodaniu do przecieru owocowego miodu lub cukru. Następnie sok należy przelać do słoiczków i pasteryzować przez 15 minut. Taki sok spożywać można kilka razy dziennie po łyżce.

Dlaczego warto pić sok z czarnego bzu?

Sok z czarnego bzu

Już nasze babcie wiedziały, że sok z czarnego bzu to idealny środek leczniczy na przeziębienie. Istotnie – dzięki zawartości witaminy C wzmacnia odporność, zaś flawonoidy, kwasy fenolowe, trójterpeny i śluzy działają napotnie i przeciwgorączkowo. Aby nasilić takie działanie soku z czarnego bzu, warto podawać go razem z herbatką z lipy. Ponadto sok z czarnego bzu działa wykrztuśnie oraz działa łagodnie przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Inne korzystne właściwości soku z owoców czarnego bzu to:

 

 

  • działanie moczopędne i oczyszczające organizm
  • redukcja niestrawności i zaparć
  • wspomaganie koncentracji i pracy umysłowej
  • regulowanie trawienia i wspomaganie procesu odchudzania, łagodzenie zgagi i wzdęć
  • wzmacnianie i uszczelnianie ścian naczyń krwionośnych
  • łagodzenie stanów zapalnych żołądka i jelit
  • łagodzenie nerwobóli i rwy kulszowej
  • łagodzenie schorzeń skórnych (zmian zapalnych, łuszczycy i trądziku)
  • zwalczanie wolnych rodników, co oznacza efektywną ochronę przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów, oraz spowolnienie procesów starzenia
  • działanie uspokajające i lekko nasenne
  • wspomaganie wzroku i łagodzenie stanów zapalnych spojówek

Sok z owoców czarnego bzu może zatem z powodzeniem zastąpić wiele suplementów wspomagających odporność, funkcjonowanie układu pokarmowego, pamięć i koncentrację czy nawet – środków przeciwbólowych. To ostatnie działanie dedykowane jest szczególnie osobom cierpiącym na nerwobóle – bez naprawdę łagodzi takie dolegliwości, nie podrażniając żołądka jak tradycyjne leki przeciwbólowe.

Czy każdy może pić sok z owoców czarnego bzu?

Brak jest przeciwwskazań do spożywania soku z czarnego bzu; zalecany jest on nawet dzieciom po ukończeniu 2 roku życia oraz kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Z powodzeniem zastąpić może apteczne leki na przeziębienie, zatem chętnie sięgają po niego świeżo upieczone mamy. Należy jedynie zachować ostrożność w przypadku towarzyszących chorobie nudności i wymiotów, gdyż specyfiki z czarnego bzu mogą nasilać te dolegliwości. Jeśli zatem w czasie ciąży dokuczają Ci nudności – chwilowo ogranicz spożycie owoców czarnego bzu.

 

Post Author: Jakub

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *