Sok z brzozy (woda brzozowa) – Właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

1
5446
Sok z brzozy

Sok z brzozy staje się coraz popularniejszym napojem, który pojawia się również na sklepowych półkach. Posiada lekko słodkawy smak i nieco lepką konsystencję. W swoim składzie zawiera cukry (ksylitol) oraz aminokwasy i enzymy. Taki skład daje wodzie brzozowej imponujące właściwości lecznicze.

Najbardziej znana jest jako świetny sposób na detoks organizmu. Pozwala oczyścić wątrobę i nerki z zalegających toksyn, które mogą spowodować rozwój wielu chorób i zaburzenie prawidłowej pracy organizmu. To jednak nie jest jej jedyna zaleta.

Sok z brzozy – skład

Sok z brzozy zawiera w swoim składzie wiele mikroelementów jak: aminokwasy, sole mineralne, miedź, potas, żelazo, fosfor, kwas jabłkowy i kwas cytrynowy. Ponadto znajdziemy w nim witaminy z grupy B oraz witaminę C. Zaledwie jedna szklanka tego soku jest w stanie pokryć nasze zapotrzebowanie na wiele witamin i minerałów. Staje się ona coraz popularniejszym napojem na równi z wodą kokosową.

Właściwości soku z brzozy

Obniża cholesterol

Saponiny zawarte w soku z brzozy wiążą się z cholesterolem i kwasami żółciowymi prowadząc do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Jest to bardzo ważna właściwość nawet dla młodszych osób. Nawet niewielkie skoki cholesterolu w wieku 15-22 lat mogą przyczynić się do problemów z sercem i ryzyko zawału nawet o 16.5% w późniejszych latach (według badania opublikowana w czasopiśmie naukowym Circulation). Warto zatem zadbać o odpowiednią dawkę saponin w naszej diecie.

Odchudzanie

Sok z brzozy eliminuje z organizmu nadmiar kwasów moczowych, soli, fosforanów i amoniaku. Jest istotna właściwość dla osób zmagających się z nadwagą – naturalne pozbycie się zanieczyszczeń i toksyn z organizmu z pewnością przyśpieszy ten proces dodatkowo poprawiając nasze samopoczucie. Warto pamiętać o tym, że nasz organizm ma za zadanie chronić organizm przed toksynami i chorobami. Z tego powodu może także gromadzić tkankę tłuszczową w celu ochrony narządów. Oczyszczenie go usprawni całą pracę.

Naturalne wsparcie wątroby

Wątroba jest największym z naszych organów. Jej zadaniem jest oczyszczanie i usuwanie nadmiaru leków z naszego organizmu. Sok z brzozy jest jej naturalnym sprzymierzeńcem pomagając w eliminacji wielu toksyn jak np: pestycydy, tłuszcze nasycone czy też alkohol.

Wygląd skóry

Często ciemny, niezdrowy wygląd skóry jest powodem gromadzących się toksyn w organizmie. Trener dietetyczny Candice Van Eeden dokładnie przebadał właściwości soku z brzozy na bazie czego stworzył tezę, że sok ten może przyczynić się do oczyszczenia organizmu z toksyn, w tym poprawić wygląd skóry. Dla uzyskania tego efektu warto nie tylko spożywać sok z brzozy, lecz także wcierać go w skórę.

Sprawniejsze gojenie się ran

Prócz właściwości oczyszczających skórę, sok z brzozy może również pomóc oczyścić powstałe na niej stany zapalne i przyśpieszyć gojenie. Jest to naturalny lek na takie choroby jak egzema czy trądzik. Za sprawą swojego składu, sok z brzozy stymuluje wzrost komórek naskórka i skóry. Ponadto, stymuluje on również proces proliferacji i migracji komórek, co wpływa pozytywnie na leczenie ran.

Wzmocniona odporność

Woda z brzozy jest świetnym dodatkiem do diety, jeśli zależy nam na poprawieniu swojej odporności. To szczególnie ważna wiadomość dla osób, które często łapią infekcje i są osłabione w okresie jesienno-zimowym. Dzieci i osoby starsze również mogą profilaktycznie wprowadzić ten produkt do swojej diety.

Poprawia stan jamy ustnej

Regularne stosowanie soku z brzozy jest w stanie zmniejszyć ilość uszkodzeń zębów i ubytków za sprawą obecnego w składzie ksylitolu. Jest to naturalna forma cukru, zapobiegająca powstawaniu próchnicy. Niektóre rodzaje bakterii pogarszające stan zębów potrzebują pokarmu w postaci cukru, nie potrafią jednak używać tego rodzaju cukru jako pożywienia. Pozwala to na poprawienie jakości bakterii obecnych w jamie ustnej.

Pozyskiwanie soku z brzozy

Ręczne pozyskanie soku z brzozy jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ mamy pewność co do jego jakości i braku składników wypełniających w składzie. Sok z brzozy uzyskuje się wczesną wiosną. Należy wybrać co najmniej 10-letnie drzewo, które znajduje się z dala od dróg i zanieczyszczeń.

W odległości ok. 50cm od podłoża nawiercamy otwór (najlepiej wiertarką ręczną) o kilku centymetrowej głębokości i wsadzamy do niego rurkę wraz z przymocowaną butelką. Najlepiej pozostawić ją na dłuższy czas, ponieważ sok sączy się z niewielką intensywnością. Po uzyskaniu soku powinno się zabezpieczyć otwór drewnianym kołkiem. Przyśpieszy to regenerację drzewa.

Pozyskany sok możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Gdzie kupić sok z brzozy i jaki wybrać?

Sok z brzozy (wodę brzozową) coraz częściej pojawia się w supermarketach w dziale ze zdrową żywnością. Powinien być dostępny od ręki również w sklepach ze zdrową żywnością. Jakie są różnice pomiędzy sokiem pozyskanym naturalnie a kupionym? Sklepowy produkt z pewnością posiada nieco sztucznych dodatków w swoim składzie aby wydłużyć jego czas przydatności do spożycia.

Nie oznacza to oczywiście że jest pozbawiony wyżej opisanych właściwości. Należy jedynie zwrócić uwagę na to aby w składzie nie pojawiały się substancje słodzące.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz swoje imie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.