Sok z Aronii (ARONIA) –Opis, właściwości zdrowotne, przepis

Aronia to niewielki owoc o bardzo specyficznym, lekko cierpkim smaku to prawdziwy dar natury. Gdyby aronia miała trochę lepszy marketing, z powodzeniem mogłaby stać się jednym ze znanych na całym świecie superfoods, gdyż właściwościami odżywczymi nie ustępuje jagodom acai czy goji. Te niewielkie, niepozorne owoce o ciemnej barwie rosną na krzewach dorastających do 3 m wysokości zraża wiele osób swoim cierpkim smakiem – a szkoda. Okazuje się być bowiem jednym z najzdrowszych owoców świata.

Owoc aronii – rodzimy superfood

Rodzima aronia uważana jest za najzdrowszy jagodowy owoc świata, gdyż stanowi prawdziwą bombę witaminową. Cechuje się wysoką zawartością witaminy C, ale także witaminy E, PP i witamin z grupy B. Owoc aronii to także minerały: miedź, potas, żelazo, bor, jod, kobalt, molibden czy wapń. Jednak tym, co wyróżnia aronię najbardziej, jest ogromna zawartość antyutleniaczy – 100 g owoców aronii kryje w sobie aż 2 g polifenoli, w tym 1, 5 g antocyjanów, czyli niezwykle skutecznych obrońców organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Krzew aronii

Dzięki temu aronia cechuje się jednym z najwyższych wśród wszystkich warzyw i owoców wskaźnikiem ORAC, czyli zdolnością do absorpcji rodników tlenowych. Ma to kluczowe znaczenie właśnie dziś, gdy nasz organizm jest zewsząd atakowany przez reaktywne formy tlenu. Atakując DNA przyczyniają się do powstania mutacji i nowotworzenia, zaś uszkodzenia błon komórkowych powoduje dezintegrację komórek.

Aronia wyróżnia się ponadto niewielką zawartością cukru (stanowi on zaledwie 5 – 10% zawartości owoców), a także wysoką zawartością błonnika i niedużą ilością kalorii. W kuchni owoce aronii znajdują szereg zastosowań, z których najważniejszym jest sporządzanie niezwykle zdrowego soku.

Sok z aronii – płynne zdrowie

Wszystkie wspomniane właściwości odżywcze aronii znajdują się także w soku pozyskanego z tych owoców. Sok z aronii polecany jest jako skuteczny środek na wiele dolegliwości, ponadto korzystnie wpływa na urodę. Najbardziej spektakularne oddziaływania soku z aronii na organizm to:

  • wspomaganie odporności w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje
  • wzmacnia naczynia krwionośne dzięki zawartości rutyny, co zapobiega m. in. żylakom
  • wysokiej zawartości katechiny sok z aronii zawdzięcza zbawienny wpływ na układ trawienia i przemianę materii
  • antyutleniacze chronią układ sercowo – naczyniowy przed najczęściej dotykającymi go chorobami cywilizacyjnymi: miażdżycą, zawałem serca, nadciśnieniem, a także ich poważnymi powikłaniami
  • sok z aronii stanowi doskonałą prewencję cukrzycy – normalizuje poziom glukozy we krwi
  • ochrona układu nerwowego przed schorzeniami neurodegeneracyjnymi: chorobą Alzheimera, Parkinsona czy demencją
  • pobudzenie procesów krwiotwórczych i zapobieganie anemii
  • łagodzenie dolegliwości wątroby i trzustki
  • obniżenie poziomu cholesterolu
  • łagodzenie skutków terapii onkologicznej (radio – i chemioterapii)
  • wspomaganie wzroku i zahamowanie niekorzystnych zmian chorobowych w oczach (zaćma, jaskra, zwyrodnienie plamki żółtej)
  •  oczyszczanie organizmu z toksyn oraz metali ciężkich
  • redukcja stresu i poprawa samopoczucia
  • dodawanie energii i witalności
  • ochrona przed nowotworami, zwłaszcza przed bardzo złośliwym i trudnym do wyleczenia rakiem trzustki.

Aronia - Sok z Aronii

Sok z aronii wywiera zatem szereg korzystnych oddziaływań na organizm, stanowiąc doskonałą prewencję wielu chorób cywilizacyjnych, czyli wynikających ze współczesnego trybu życia. Co ciekawe – aronia nie kumuluje w swoich owocach metali ciężkich czy pestycydów, zatem sok w niej przyrządzony jest całkowicie zdrowy. Ponadto doskonale dba o urodę, odżywiając skórę i zauważalnie spowalniając procesy starzenia. Sok z aronii aplikowany na skórę wspomaga jej regenerację oraz niweluje skutki nadmiernej ekspozycji na słońce.

Przepisy na sok z aronii

Punktem wyjścia do przyrządzenia zdrowego soku z aronii jest pozyskanie owoców. Zrywać należy je w sierpniu, można także nabyć owoce w niektórych sklepach czy skupach owoców. Jak przygotować sok z aronii? Potrzebne będą owoce, sok z cytryny a także cukier, gdyż doskonale złagodzi on cierpki smak aronii. Przepis na sok z aronii jest następujący:

  • 1 kg owoców aronii
  • szklanka wody
  • cytryna
  • 300 – 500 g cukru

Sok z aronii

Przygotowanie soku rozpocząć należy od rozgniecenia owoców , a następnie dodać należy wszystkie pozostałe składniki. Mieszankę gotować należy przez około 30 minut, po czym sok należy przecedzić przez sitko lub gazę i przelać do słoiczków. Słoiczki należy pasteryzować przez 15 minut. Gotowe!

Inna receptura uwzględnia dodatek liści wiśni o działaniu łagodzący smak i niwelującym cierpkość owoców aronii. Kilogram owoców aronii, 200 g liści wiśni, 2 cytryny, kilogram cukru i 1, 5 l ody należy gotować 20 minut od momentu wrzenia, a następnie odcedzić.

Sok pijemy z wodą lub herbatą. Tak przyrządzony sok spożywać można w ilości 50 m dziennie. To w zupełności wystarczy, aby móc w pełni cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami aronii. Inne ciekawe propozycje na wykorzystanie aronii w kuchni to sporządzenie z niej nalewki , dżemy czy sosy do mięs.

Czy sok z aronii jest dla każdego?

W związku z wybitnymi właściwościami zdrowotnymi aronii wydaje się, że sok z aronii to doskonały wybór dla każdego. Czy rzeczywiście? Istnieje kilka przeciwwskazań do spożywania soku z aronii:

  • zbyt niskie ciśnienie krwi
  • choroba wieńcowa
  • zakrzepowe zapalenie żył
  • żylaki
  • zwiększona krzepliwość krwi
  • zapalenie błony śluzowej żołądka
  • nadkwasota czy wrzody żołądka

Sok z aronii polecany jest natomiast dzieciom już po 9 miesiącu życia, a także kobietom w ciąży.

Post Author: Jakub

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *