Soczewica należy do rodziny strączkowych. Jest to roślina popularna zarówno wśród sportowców jak i osób pragnących zdrowo się odżywiać. Jej skład jest pełen witamin i składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm na co dzień. Włączenie tego składnika do diety pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, pozbyć się zbędnych kilogramów, poprawić trawienie a także zwiększyć poziom energii w ciągu dnia.
Soczewica gości na stołach Indii i Bliskiego wschodu już od zamierzchłych czasów. Jest to jedna z najstarszych i najczęściej używanych roślin w tamtych zakątkach świata. Na dzień dzisiejszy z racji ogólnej dostępności, stała się popularna na całym świecie. Jest to również niemal niezbędny składnik w diecie wegetarian i wegan z racji wysokiej zawartości białka w składzie.
Soczewica jest jedną z najbogatszych roślin jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych. 1 filiżanka soczewicy zawiera (dane USDA):
Tak bogaty skład sprzyja naszemu organizmowi, pomaga dostarczyć niezbędnych witamin i składników odżywczych a co za tym idzie poprawić ogólną kondycję organizmu co pozwala mu lepiej chronić się przed wieloma schorzeniami i poważnymi chorobami. Oto najważniejsze właściwości soczewicy:
Częste skoki poziomu cukru w we krwi są przyczyną spadku energii, problemów z koncentracją, zmian nastroju a nawet cukrzycy. Dzięki dużej zawartości błonnika w składzie, soczewica przyczynia się do regulacji i spowolnienia trawienia, co pomaga ustabilizować cukier we krwi.
Kolejną zaletą soczewicy jest mała zawartość skrobi, którą nasz organizm jest w stanie przetworzyć (ok 35%). Znaczna większość to tzw. skrobia oporna, jest to rodzaj skrobi, która jest ona odporna na działanie enzymów trawiennych, dzięki czemu przechodzi w niezmienionej formie do jelita grubego, gdzie stanowi idealne pożywienie dla pożytecznych bakterii w naszym organizmie.
Już zaledwie jedna filiżanka soczewicy jest w stanie dostarczyć ok. 15 gram błonnika. Jego rola w procesie odchudzania jest istotna, ponieważ ułatwia on trawienie i wydalanie resztek pokarmów z organizmu. Dodatkowo, w połączeniu z dużą zawartością białka jest w stanie zapewnić sytość przez dłuższy czas po spożyciu posiłku.
Jej bogaty skład zapewnia nam również mniejszą ochotę na słodycze i przekąski pomiędzy posiłkami. Kolejna zaleta to nieduża zawartość tłuszczu w składzie. Oczywiście nie jest to złota recepta na odchudzanie i jeśli nie zadbamy aby inne posiłki były równie zdrowe i odżywcze to nie zobaczymy pożądanego efektu Warto zadbać także o aktywność fizyczną i wyrobienie zdrowych nawyków.
Błonnik ma również korzystny wpływ na zdrowie serca. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz zapobiega niektórym chorobom serca. Dieta bogata w soczewicę jest w stanie zapobiec również nadciśnieniu. W połączeniu z dużą ilością witamin, roślina ta jest dobrym sposobem na zachowanie naszego układu krwionośnego w dobrej kondycji mimo upływu lat.
To informacja szczególnie ważna dla osób, które często spożywają “śmieciowe jedzenie” bądź różnego rodzaju smażone potrawy. Takie nawyki żywieniowe mogą bowiem doprowadzić do zakwaszenia organizmu. Powoduje to nierównowagę w rozwoju bakterii i często jest powodem wielu chorób a także złego samopoczucia. Soczewica zawiera w swoim składzie jedno z najbardziej alkalicznych źródeł białka, co pomaga w równoważeniu poziomu pH. Przywraca przyjazne środowisko do rozwoju bakterii jelitowych a co za tym idzie poprawia kondycję naszego organizmu i umożliwia poprawne wchłanianie się składników odżywczych z pożywienia.
Na dzień dzisiejszy Turcja, Indie, Kanada, Australia i Stany Zjednoczone są największymi eksporterami soczewicy na cały świat. Jest ona ogólnie dostępna w sklepach spożywczych, supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Jej dużą zaletą jest jej cena. 1 kilogram soczewicy możemy kupić za kilka złotych.
Istnieje wiele odmian soczewicy o różnych kolorach i wielkości. Do najpopularniejszych zalicza się: soczewicę czerwoną, brązową, francuską, zieloną, czarną, żółtą itd. Wszystkie odmiany posiadają bardzo zbliżone wartości odżywcze. Przy zakupie powinniśmy kierować się sposobem przygotowania – niektóre z nich mają np. tendencję do rozpadania się podczas gotowania. Warto zatem przetestować kilka jej rodzajów aby wybrać najbardziej nam odpowiadający.
Soczewica jest produktem prostym w przygotowaniu. Możemy zakupić surowy produkt bądź wstępnie przygotowany i szczelnie zamknięty w puszkach. W przypadku drugiej formy warto sprawdzić czy w składzie nie znajduje się dużo sztucznych dodatków oraz czy opakowanie nie zostało wyprodukowane z tzw. BPA (substancji chemicznej, którą w niektórych przypadkach wykorzystuje się przy produkcji).
Najprostsze w przygotowaniu odmiany to soczewica żółta i czerwona. Nie wymagają one bowiem wstępnego namaczania i gotuje się je zaledwie kilkanaście minut. Przygotowanie większości innych odmian surowej soczewicy to dość czasochłonny proces. Przed ugotowaniem należy ją opłukać i oczyścić z unoszących się na wodzie resztek. Po tym procesie trzeba ją namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Po wstępnym przygotowaniu należy gotować ją na małym ogniu przez ok 40 minut. Warto pamiętać o tym, że soczewica chłonie dużo wody podczas gotowania, trzeba więc dodać ją w proporcji 2:1 (1 szklanka soczewicy = 2 szklanki wody).
Otrzymaliśmy kolejny produkt od firmy Mother's Protect do testów. Tym razem jest nim mieszanka adaptogenów…
Przyzwyczailiśmy się do tego że od czasu do czasu (bądź co jeszcze gorsze codziennie) lubimy…
Nadwaga jest dużym problemem na całym świecie. W 2017 roku oszacowano, że aż 64% mężczyzn…
Próbowałeś/łaś kiedyś zrzucić zbędne kilogramy jednak bezskutecznie? Jest to problem wielu kobiet i mężczyzn. Mamy…
Dopamina jest neuroprzekaźnikiem uwalnianym w komórkach nerwowych znajdujących się w rdzeniu kręgowym i mózgu. Bierze…
Magnez pełni ważną rolę w wielu procesach życiowych człowieka. Około 99 procent tego minerału znajduje się…