Rokitnik – Owoce pełne witamin – właściwości, skład i zastosowanie w kosmetyce

1
435
Rokitnik - Właściwości
Rokitnik - Właściwości

Rokitnik to występująca naturalnie u wybrzeży Bałtyku oraz nad ujściem Wisły roślina wydająca owoce, które cechują się cierpko – kwaśnym smakiem, ale także niezwykle dużą zawartością witaminy C. Jednak tym, co wyróżnia rokitnik na tle innych bogatych w witaminę C składników pokarmowych, jest brak enzymu askorbinazy, warunkującego utlenianie witaminy C. Rokitnik może być zatem bez obaw poddawany obróbce termicznej bez zubożenia w zasoby witaminy C.

Zawiera on również mnóstwo innych godnych uwagi składników odżywczych. Determinuje to szerokie zastosowanie rokitnika w profilaktyce wielu chorób, lecznictwie i kosmetyce.

 

Co kryją w sobie owoce rokitnika?

Dostarczenie ogromnych ilości witaminy C, która jest bardzo silnym antyutleniaczem, chroni przed przedwczesnym starzeniem oraz licznymi chorobami cywilizacyjnymi. Ponadto rokitnik dostarcza wiele innych witamin: A, E, K, PP czy z grupy B oraz rzadko spotykanych kwasów tłuszczowych omega 7. Najbardziej znany kwas tłuszczowy omega 7 do kwas palmitooleinowy oraz wakcenowy. Oddziałują one niezwykle korzystnie na skórę i błony śluzowe. Kwasy te doskonale wpływają na poziom glukozy i lipidów we krwi, zwalczają stany zapalne i wspomagają regenerację organizmu.

 

Rokitnik to także flawonoidy, aminokwasy oraz kwasy omega 3, 6 i 9. Kolejne cenne składniki to karotenoidy, flawonoidy, tokoferole czy aminokwasy. Tak bogaty skład determinuje szereg właściwości prozdrowotnych rokitnika. Okazuje się, że nie ma potrzeby poszukiwania egzotycznych superfoods z najodleglejszych zakątków świata. Rokitnik uznawany jest za jeden z najzdrowszych owoców naszej strefy klimatycznej i z powodzeniem może konkurować z drogimi, bardzo wymyślnymi owocami, dorównując im wartościom odżywczym.

Rokitnik

 

Rokitnik może być wykorzystywany w kuchni jako owoc do sporządzania konfitur i dżemów, herbat, nalewek czy soków. Spożywać można go także w postaci oleju z rokitnika – dostępnego jako kapsułki bądź w postaci płynnej. Olej z rokitnika może być stosowany doustnie bądź aplikowany bezpośrednio na skórę.

 

Właściwości rokitnika wykorzystywane w profilaktyce oraz lecznictwie

Z racji bogatego składu odżywczego, z ogromną zawartością cennych kwasów tłuszczowych oraz antyutleniaczy, rokitnik wykazuje bardzo silny potencjał przeciwzapalny, łagodzący i regenerujący. Doskonale wpływa na funkcjonowanie wielu układów: sercowo – naczyniowego, odpornościowego czy pokarmowego. Wykazane badaniami właściwości prozdrowotne rokitnika są następujące:

  • chroni przed nowotworami oraz wspomaga ich leczenie – suplementacja oleju z rokitnika może łagodzić skutki uboczne chemioterapii i radioterapii
  • łagodzi problemy trawienne oraz objawy choroby wrzodowej żołądka czy zgagi, może wspomagać leczenie stanów zapalnych trzustki oraz zapalenia pęcherzyka żółciowego
  • wzmacnia układ sercowo – naczyniowy, minimalizuje ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca czy nadciśnienia; normalizuje poziom lipidów we krwi; z racji zawartości witaminy K reguluje procesy krzepnięcia krwi
  • doskonale wpływa na kondycję skóry, wspomaga jej gojenie, spowalnia starzenia i chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania UV
  • dba o układ nerwowy, ogranicza rozwój zmian neurodegeneracyjnych
  • łagodzi przebieg stanów zapalnych, zwłaszcza stanów zapalnych jamy ustnej i dziąseł oraz objawy reumatoidalnego zapalenia stawów
  • wspomaga odporność organizmu, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe
  • działa hepatoochronnie, wspomagając regenerację wątroby
  • jako adaptogen zwiększa odporność organizmu na stres, co przekłada się na większą wydolność fizyczną i umysłową

 

Rokitnik może być stosowany zewnętrznie – w postaci oleju bądź naparu z liści rokitnika. Napar wykorzystywany jest do sporządzania okładów przy trudno gojących się ranach skóry. Olej z rokitnika stosowany może być w leczeniu stanów zapalnych pochwy, hemoroidów, aft w jamie ustnej, odleżyn i odparzeń czy wszelkich trudno gojących się ran.

Kosmetyki z rokitnikiem

Z racji ogromnej zawartości witamin, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów, nie dziwi szerokie wykorzystanie rokitnika w kosmetykach. Rokitnik wykazuje działanie nawilżające, odżywcze, łagodzące podrażnienia. Rokitnik wpływ na skórę przeciwzmarszczkowo, rozjaśnia przebarwienia i blizny, redukuje rozstępy. Ujędrnia i uelastycznia skórę, spowalnia starzenie się skóry.

Rokitnik wykazuje także zbawienny wpływ na włosy i skórę głowy, lecząc objawy łupieżu, ograniczając wypadanie włosów oraz dodając im miękkości i blasku. Poza gotowymi formułami kosmetyków, można stosować bezpośrednio na skórę także tłoczony na zimno olej z rokitnika.

 

1 KOMENTARZ

  1. Dokładnie, cudze chwalicie, swego nie znacie 🙂 Wydaje mi się że rokitnik stanie się za niedługo równie popularny co nasiona chia czy olej kokosowy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz swoje imie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.