Pokrzywa – Najważniejsze właściwości soku i herbaty z pokrzywy

0
2839

Pokrzywa to jedno z najczęściej używanych ziół. Z racji ogromnej zawartości witamin i minerałów oraz innych cennych składników odżywczych, pokrzywa znalazła szerokie zastosowanie w lecznictwie oraz kosmetyce. To niepozorne zioło dostępne jest w każdej aptece, wielu zwolenników ziołoterapii decyduje się także na samodzielny zbiór i suszenie liści pokrzywy. Zioło to może być spożywane w postaci zdrowego naparu, ale także soku.

Co kryją w sobie liście pokrzywy?

Możliwość wszechstronnego zastosowania pokrzywy i liczne właściwości prozdrowotne wynikają z bardzo wysokiej zawartości cennych składników odżywczych. Przede wszystkim są to minerały i witaminy: z grupy B, C, A, E. K, krzem, żelazo, magnez, wapń. Inne wartościowe składniki to kwasy organiczne, kwasy tłuszczowe, aminokwasy, garbniki, ceramidy, sterole i oligosacharydy. Aby móc w pełni cieszyć się tak bogatym składem pokrzywy, warto jest poznać podstawowe zasady jej parzenia:

  • napar ze świeżych liści herbaty przygotowuje się zalewając łyżeczkę świeżo posiekanych liści pokrzywy szklanką wrzątku i parząc je przez około minutę
  • napar z suszonej pokrzywy warto parzyć nieco dłużej – przez kilka minut
  • sok z pokrzywy można przyrządzić z jej liści i łodyg, przepuszczając je przez sokowirówkę bądź wyciskarkę

Napar należy pić w ilości od 1 do 3 filiżanek dziennie, zaś w przypadku soku zalecane dzienne spożycie to około 40 ml.

Właściwości prozdrowotne pokrzywy zwyczajnej

Pokrzywa najbardziej słynie z korzystnego wpływu na nerki. Pobudzając diurezę, pokrzywa wspomaga leczenie stanów zapalnych nerek, zapobiega powstawaniu piasku i kamieni nerkowych. Doskonale oczyszcza organizm, wspomagając kuracje detoksykujące oraz odchudzające. Picie naparu z pokrzywy może okazać się pomocne w łagodnym przeroście prostaty, wspomagając oddawanie moczu.

Pokrzywa łagodzić może objawy choroby wrzodowej żołądka, wspomaga procesy trawienne na drodze pobudzenia wydzielania soków trawiennych. Wykazuje także korzystny wpływ na oczyszczanie dróg oddechowych z zalegającej wydzieliny, doskonale oczyszcza zatoki, usprawnia pracę wątroby i dróg żółciowych.

Pokrzywa wspomaga układ immunologiczny na wiele sposobów:

  • pomaga zwalczać infekcje grzybice
  • łagodzi stany zapalne
  • ogranicza rozwój alergii i leczy katar sienny
  • wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe

To nie koniec leczniczych zastosowań pokrzywy. Jako bogate źródło żelaza, pokrzywa zapobiega rozwojowi anemii, obniża poziom cukru we krwi regulując czynność wydzielniczą trzustki. Kto zatem powinien sięgać po napar lub sok z pokrzywy?

Wskazania do spożywania pokrzywy to m. in.:

  • stany zapalne układu pokarmowego bądź moczowego
  • anemia
  • przerost prostaty
  • cukrzyca
  • alergie
  • osłabienie odporności
  • zmęczenie i osłabienie
  • kamica nerkowa
  • choroby woreczka żółciowego
  • obrzęki
  • kuracje oczyszczające organizm

Zastosowanie pokrzywy w kosmetyce

Z racji wysokiej zawartości krzemu pokrzywa doskonale wzmacnia włosy i paznokcie. Wykorzystywana jest zatem jako cenny składnik kosmetyków drogeryjnych, można ją także z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia domowej płukanki hamującej nadmierne wypadanie włosów. W tym celu wystarczy wykorzystać napar z pokrzywy i stosować go po każdym myciu jako ostatnie płukanie włosów. Oczywiście upiększająco zadziała także picie naparu.

Wspomagając oczyszczanie organizmu, pokrzywa dba o piękny i zdrowy wygląd cery. Doskonale sprawdza się w leczeniu trądziku. Początkowe etapy takiej kuracji oczyszczającej najczęściej przebiegają z okresowym pogorszeniem stanu cery. Pojawienie się większej ilości wyprysków świadczy o usuwaniu toksyn organizmu. A z czasem skóra wygląda coraz lepiej.

Pokrzywa wpływa pozytywnie także na wygląd całego ciała. Działając moczopędnie pokrzywa usuwa obrzęki, ale także nieestetyczny cellulit. To doskonała kuracja wygładzająca i wyszczuplająca.

Pokrzywa – przeciwwskazania do stosowania

Pokrzywa jest ziołem działającym w łagodny sposób, jednak nie może być spożywane absolutnie przez każdego. Przeciwwskazaniami do stosowania pokrzywy jest m. in. leczenie cukrzycy lekami hipoglikemizującymi, obecność cyst, zabiegi chirurgiczne, choroby nerek. Nie należy ponadto stosować pokrzywy w sposób stały – zalecane są przerwy po około miesiącu stosowania, wynoszące minimum dwa tygodnie. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować picie naparu pokrzywy z lekarzem.

Możliwe skutki uboczne po spożyciu pokrzywy to reakcje alergiczne, które zdarzają się rzadko i najczęściej występują przy długotrwałym stosowaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz swoje imie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.