Pistacje (orzechy pistacjowe) pochodzą z Stanów Zjednoczonych I Iranu. Dzięki swojemu smakowi stały się znane niemal na całym świecie. Jednak nie jest to ich jedyna zaleta. Pistacje mają w sobie bardzo dużo właściwości, które docenią osoby z problemami oczu, osoby z wysokim ciśnieniem, cukrzycy i nie tylko. Orzechy pistacjowe, mimo swojej wysokiej kaloryczności są popularne również w diecie osób odchudzających się i aktywnych fizycznie.
Jak wszystkie orzechy, pistacje posiadają w sobie dużo kalorii z racji dużej zawartości tłuszczu – aż ok. 50 gram w 100 gramach (w większości są to kwasy jednonienasycone, które spotkać możemy również w oliwie z oliwek). Ich zaletą jest duża zawartość składników odżywczych w składzie. Można znaleźć w nich między innymi takie związki jak karotenoidy, zeaksantynę i dużą ilość potasu. Jeden orzech zawiera średnio 3 kalorie.
Składniki odżywcze w 100 gram
Witaminy
Minerały
Mimo tego, że pistacje zawierają ponad 40 gram tłuszczu w 100 gram orzechów, to są chętnie spożywane przez wiele osób. Tym samym nie są traktowane jedynie jako smaczna przekąska a także jako wspomagacz organizmu w wielu chorobach a także jako zmiennik przekąsek, które są szkodliwe dla naszego organizmu.
Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kaliforni udowodnili iż codzienne spożywanie niewielkich ilości pistacji (ok. jednej garści) może przyczynić się do poprawy pracy układu sercowo-naczyniowego. Regulują również poziom cukru we krwi a także niwelują ochotę na sięgnięcie po coś bardziej kalorycznego (i niezdrowego jednocześnie).
Kolejnym ważnym czynnikiem mającym duży wpływ na polepszenie pracy układu sercowo-naczyniowego jest obniżenie poziomu złego cholesterolu i poziomu trójglicerydów. U osób, które regularnie spożywają niewielkie ilości pistacji zaobserwowano o 10% niższy poziom trójglicerydów (na przestrzeni 15 lat).
Pistacje są również dobrą przekąską dla cukrzyków z racji niskiego indeksu glikemicznego (IG=15). Kolejny ważny aspekt jest poprawa pracy serca u dorosłych cukrzyków. Pistacje poprawiają pracę nerwu błędnego i zmniejszają obkurczanie się naczyń krwionośnych podczas stresujących sytuacji. Te właściwości, pistacje zawdzięczają dzięki błonnikowi, potasowi, przeciwutleniaczom oraz zdrowym kwasom tłuszczowym.
Jak już pisaliśmy, pistacje zawierają w swoim składzie luteinę i zeaksantynę – są to składniki plamki żółtej oka i są silnymi przeciwutleniaczami. Pozwalają utrzymać oczy w lepszej kondycji i zapobiec rozwojowi zwyrodnień. Orzechy pistacjowe są szczególne zalecane osobom, które często mają problemy z oczami, nawracającymi infekcjami, zespołem suchego oka (również dzięki dużej dawce witaminy A) oraz profilaktycznie przed rozwojem kurzej ślepoty.
Spożywanie pistacji w dużych ilościach nie jest zalecane ze względu na dużą kaloryczność (w 100 gram jest aż ponad 500 kalorii). Mimo tego są częstym składnikiem diety u osób aktywnych fizycznie i dbających o siebie. Wszystko to za sprawą swoich właściwości a także dużej zawartości witamin i błonnika (ok. 10 g na 100g). Pistacje jako przekąska pozwalają na zaspokojenie głodu przez dłuższy czas a także zapobiegają podjadaniu niezdrowych produktów. Są również składnikiem wielu dietetycznych przekąsek i ciast. Mogą posłużyć np. jako przekąska lub składnik masy. Nawet niewielka ilość doda posiłkom orzechowego posmaku.
Dzięki dużej zawartości żelaza (3.92mg na 100g), pistacje mogą się okazać dobrym sprzymierzeńcem u osób chorych na anemię a także kobiet, które mają obfite miesiączki.
Pistacje są zazwyczaj łatwo dostępne w sklepach stacjonarnych i supermarketach. Niestety w większości są to produkty przetworzone – solone i prażone. Takie pistacje nie dość, że nie zawierają tylu wartości odżywczych ile wyżej wymieniono (podczas procesu prażenia tracą właściwości) to mogą zawierać szkodliwe kwasy tłuszczowe i być jeszcze bardziej kaloryczne. Dodatkowa dawka soli w postaci przekąski również nie jest najlepszym pomysłem.
Jeszcze kilka lat temu, nieprzetworzone produkty takie jak pistacje były ciężko dostępne w normalnych sklepach. Dziś, z racji postępującego zainteresowania zdrowym odżywianiem i szerzącą się świadomością na temat przetworzonego jedzenia nie powinniśmy mieć z tym problemu. Warto sprawdzać skład produktów a także szukać ich na stoiskach ze zdrowymi produktami. Zdrowe pistacje muszą być niesolone i nie prażone. Ich cena waha się w granicach 7-10 złotych za 100 gram.
Tak jak wszystkie orzechy, pistacje powinny być przechowywane w zaciemnionym i chłodnym pomieszczeniu w pojemniku ograniczającym dostęp tlenu. Jest to bardzo ważne, ponieważ niewłaściwe przechowywanie może prowadzić do powstania pleśni i związków toksycznych dla naszego organizmu Pod żadnym pozorem nie wolno spożywać orzechów pistacjowych, które mają zatęchły, specyficzny smak bo może prowadzić to do poważnych problemów z układem pokarmowym!
Orzechy pistacjowe nie muszą być spożywane tylko jako przekąska. Ich słodkawy posmak może urozmaicić wiele deserów i nie tylko. Pistacje są często używane w jako posypka do lodów, budyniu, tortów, kawy itd. Lecz to nie jest ich jedyne zastosowanie. W kuchni tureckiej są bardzo dobrze znane i korzysta się z nich niemal na co dzień w wielu potrawach. Można dodać je również do risotto, podać z mięsem bądź warzywami.
Otrzymaliśmy kolejny produkt od firmy Mother's Protect do testów. Tym razem jest nim mieszanka adaptogenów…
Przyzwyczailiśmy się do tego że od czasu do czasu (bądź co jeszcze gorsze codziennie) lubimy…
Nadwaga jest dużym problemem na całym świecie. W 2017 roku oszacowano, że aż 64% mężczyzn…
Próbowałeś/łaś kiedyś zrzucić zbędne kilogramy jednak bezskutecznie? Jest to problem wielu kobiet i mężczyzn. Mamy…
Dopamina jest neuroprzekaźnikiem uwalnianym w komórkach nerwowych znajdujących się w rdzeniu kręgowym i mózgu. Bierze…
Magnez pełni ważną rolę w wielu procesach życiowych człowieka. Około 99 procent tego minerału znajduje się…