Pistacje (orzechy pistacjowe) pochodzą z Stanów Zjednoczonych I Iranu. Dzięki swojemu smakowi stały się znane niemal na całym świecie. Jednak nie jest to ich jedyna zaleta. Pistacje mają w sobie bardzo dużo właściwości, które docenią osoby z problemami oczu, osoby z wysokim ciśnieniem, cukrzycy i nie tylko. Orzechy pistacjowe, mimo swojej wysokiej kaloryczności są popularne również w diecie osób odchudzających się i aktywnych fizycznie.
Orzechy pistacjowe – skład
Jak wszystkie orzechy, pistacje posiadają w sobie dużo kalorii z racji dużej zawartości tłuszczu – aż ok. 50 gram w 100 gramach (w większości są to kwasy jednonienasycone, które spotkać możemy również w oliwie z oliwek). Ich zaletą jest duża zawartość składników odżywczych w składzie. Można znaleźć w nich między innymi takie związki jak karotenoidy, zeaksantynę i dużą ilość potasu. Jeden orzech zawiera średnio 3 kalorie.
Składniki odżywcze w 100 gram
- Wartość energetyczna – 562 kcal
- Białko ogółem – 20.27 g
- Tłuszcz – 45.39 g
- Węglowodany – 27.51 g (w tym cukry proste 7.66)
- Błonnik – 10.3 g
Witaminy
- Witamina C – 5.6 mg
- Tiamina – 0.870 mg
- Ryboflawina – 0.160 mg
- Niacyna – 1.300 mg
- Witamina B6 – 1.700 mg
- Kwas foliowy – 51 µg
- Witamina A – 415 IU
- Witamina E – 2.30 mg
Minerały
- Wapń – 105 mg
- Żelazo – 3.92 mg
- Magnez – 121 mg
- Fosfor – 490 mg
- Potas – 1025 mg
- Sód – 1 mg
- Cynk – 2.20 mg
Właściwości pistacji
Mimo tego, że pistacje zawierają ponad 40 gram tłuszczu w 100 gram orzechów, to są chętnie spożywane przez wiele osób. Tym samym nie są traktowane jedynie jako smaczna przekąska a także jako wspomagacz organizmu w wielu chorobach a także jako zmiennik przekąsek, które są szkodliwe dla naszego organizmu.
Wpływ pistacji na cukier, cholesterol i ciśnienie krwi
Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kaliforni udowodnili iż codzienne spożywanie niewielkich ilości pistacji (ok. jednej garści) może przyczynić się do poprawy pracy układu sercowo-naczyniowego. Regulują również poziom cukru we krwi a także niwelują ochotę na sięgnięcie po coś bardziej kalorycznego (i niezdrowego jednocześnie).
Kolejnym ważnym czynnikiem mającym duży wpływ na polepszenie pracy układu sercowo-naczyniowego jest obniżenie poziomu złego cholesterolu i poziomu trójglicerydów. U osób, które regularnie spożywają niewielkie ilości pistacji zaobserwowano o 10% niższy poziom trójglicerydów (na przestrzeni 15 lat).
Pistacje są również dobrą przekąską dla cukrzyków z racji niskiego indeksu glikemicznego (IG=15). Kolejny ważny aspekt jest poprawa pracy serca u dorosłych cukrzyków. Pistacje poprawiają pracę nerwu błędnego i zmniejszają obkurczanie się naczyń krwionośnych podczas stresujących sytuacji. Te właściwości, pistacje zawdzięczają dzięki błonnikowi, potasowi, przeciwutleniaczom oraz zdrowym kwasom tłuszczowym.
Wpływ pistacji na oczy
Jak już pisaliśmy, pistacje zawierają w swoim składzie luteinę i zeaksantynę – są to składniki plamki żółtej oka i są silnymi przeciwutleniaczami. Pozwalają utrzymać oczy w lepszej kondycji i zapobiec rozwojowi zwyrodnień. Orzechy pistacjowe są szczególne zalecane osobom, które często mają problemy z oczami, nawracającymi infekcjami, zespołem suchego oka (również dzięki dużej dawce witaminy A) oraz profilaktycznie przed rozwojem kurzej ślepoty.
Pistacje a odchudzanie
Spożywanie pistacji w dużych ilościach nie jest zalecane ze względu na dużą kaloryczność (w 100 gram jest aż ponad 500 kalorii). Mimo tego są częstym składnikiem diety u osób aktywnych fizycznie i dbających o siebie. Wszystko to za sprawą swoich właściwości a także dużej zawartości witamin i błonnika (ok. 10 g na 100g). Pistacje jako przekąska pozwalają na zaspokojenie głodu przez dłuższy czas a także zapobiegają podjadaniu niezdrowych produktów. Są również składnikiem wielu dietetycznych przekąsek i ciast. Mogą posłużyć np. jako przekąska lub składnik masy. Nawet niewielka ilość doda posiłkom orzechowego posmaku.
Pistacje a anemia
Dzięki dużej zawartości żelaza (3.92mg na 100g), pistacje mogą się okazać dobrym sprzymierzeńcem u osób chorych na anemię a także kobiet, które mają obfite miesiączki.
Jakie pistacje najlepiej kupić?
Pistacje są zazwyczaj łatwo dostępne w sklepach stacjonarnych i supermarketach. Niestety w większości są to produkty przetworzone – solone i prażone. Takie pistacje nie dość, że nie zawierają tylu wartości odżywczych ile wyżej wymieniono (podczas procesu prażenia tracą właściwości) to mogą zawierać szkodliwe kwasy tłuszczowe i być jeszcze bardziej kaloryczne. Dodatkowa dawka soli w postaci przekąski również nie jest najlepszym pomysłem.
Jeszcze kilka lat temu, nieprzetworzone produkty takie jak pistacje były ciężko dostępne w normalnych sklepach. Dziś, z racji postępującego zainteresowania zdrowym odżywianiem i szerzącą się świadomością na temat przetworzonego jedzenia nie powinniśmy mieć z tym problemu. Warto sprawdzać skład produktów a także szukać ich na stoiskach ze zdrowymi produktami. Zdrowe pistacje muszą być niesolone i nie prażone. Ich cena waha się w granicach 7-10 złotych za 100 gram.
Jak przechowywać pistacje?
Tak jak wszystkie orzechy, pistacje powinny być przechowywane w zaciemnionym i chłodnym pomieszczeniu w pojemniku ograniczającym dostęp tlenu. Jest to bardzo ważne, ponieważ niewłaściwe przechowywanie może prowadzić do powstania pleśni i związków toksycznych dla naszego organizmu Pod żadnym pozorem nie wolno spożywać orzechów pistacjowych, które mają zatęchły, specyficzny smak bo może prowadzić to do poważnych problemów z układem pokarmowym!
Pistacje w kuchni
Orzechy pistacjowe nie muszą być spożywane tylko jako przekąska. Ich słodkawy posmak może urozmaicić wiele deserów i nie tylko. Pistacje są często używane w jako posypka do lodów, budyniu, tortów, kawy itd. Lecz to nie jest ich jedyne zastosowanie. W kuchni tureckiej są bardzo dobrze znane i korzysta się z nich niemal na co dzień w wielu potrawach. Można dodać je również do risotto, podać z mięsem bądź warzywami.