Olejek rycynowy – poznaj jego zaskakujące właściwości

0
62
Olejek rycynowy
Olejek rycynowy

Olejek rycynowy to specyfik dostępny w każdej aptece. Jest on niedrogi – koszt jego zakupu to zaledwie kilka złotych. Najbardziej znane zastosowanie olejku rycynowego to działanie przeczyszczające oraz wzmacnianie nadmiernie wypadających włosów. Ale olejek rycynowy może znacznie więcej – wykorzystywany jest on wszechstronnie w kosmetyce i lecznictwie. Najcenniejszy jest olej rycynowy nierafinowany, o cennym składzie.

Co zawiera olej rycynowy?

Olejek rycynowyOlejek rycynowy to cenna substancja pozyskiwana z nasion rącznika pospolitego – rośliny ogrodowej uprawianej w umiarkowanym klimacie. W nasionach rącznika pospolitego znaleźć można cenne tłuszcze, ale także dwie substancje toksyczne – rycyninę oraz rycynę. W procesie pozyskiwania olejku rycynowego bardzo ważnym etapem jest tłoczenie oleju na zimno, a następnie poddanie go procesom wygotowania w wodzie, co pozwala na pozbycie się niepożądanych związków trujących.

W ostatecznie uzyskanym produkcie znaleźć można cenne kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy oraz rycynolowy. Olej rycynowy zawiera także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E. Olej rycynowy ma postać oleistej cieczy, o lekkim zapachu oraz barwie neutralnej bądź jasnożółtej. Powinien być przechowywany w zacienionym miejscu, w zamkniętej butelce.

Pielęgnacja z olejem rycynowym

Olej rycynowy z racji wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych oraz witamin zawiera zbawienny wpływ na skórę. Można go stosować zarówno na skórę twarzy, jak i całego ciała. W kosmetykach olej rycynowy wykorzystywany jest z racji właściwości nawilżających, natłuszczających, odżywczych oraz emulgujących. Wchodzi zatem w skład kremów, balsamów do ciała i ust, odżywek do włosów i paznokci. Olej rycynowy może być także stosowany jako cenny kosmetyk w swojej niezmienionej formie.

Nierafinowany olej rycynowy sprawdza się doskonale jako:

  • odżywczy kosmetyk do twarzy, wygładzający i nawilżający skórę
  • środek łagodzący zmiany trądzikowe
  • balsam do ciała o silnie odżywczym działaniu
  • olejek do kąpieli
  • olejek do masażu, np. antycellulitowego, ujędrniającego bądź relaksującego; możesz wtedy dodać do oleju rycynowego kropelkę olejku aromatycznego
  • maska na włosy o działaniu wzmacniającym i odżywczym, ograniczającym nadmierne wypadanie włosów oraz przyspieszającym ich wzrost
  • serum ochronne na końcówki włosów
  • krem do rąk, który odżywia skórę dłoni, zmiękcza skórki oraz odżywia i wzmacnia płytkę paznokciową
  • serum przyspieszające wzrost brwi i rzęs
  • środek zmiękczający zrogowaciały naskórek na piętach, łokciach czy kolanach

 

Olej rycynowy doskonale sprawdzi się także jako preparat stosowany w niektórych schorzeniach dermatologicznych, takich jak brodawki, trądzik, zakażenie grzybicze, egzema, liszaj.

 

Właściwości prozdrowotne olejku rycynowego

Olejek rycynowy może być także stosowany doustnie, Najczęściej olej rycynowy spożywany jest w celach przeczyszczających – skutecznie usuwa on zaparcia. Efekt przeczyszczający powinien nastąpić w ciągu 2 – 5 godzin od spożycia olejku rycynowego. Zalecane dawkowanie do 1 – 2 łyżeczki dziennie. Nie należy stosować olejku rycynowego stale, w ramach profilaktyki zaparć – środek ten przeznaczony jest jedynie do okazyjnego, doraźnego stosowania.

Olejek rycynowy zastosowany na skórę do intensywnego masażu, np. w połączeniu z pieprzem cayenne czy inną rozgrzewającą przyprawą, może skutecznie zwalczać bóle mięśni i stawów. Można także wykonać kompresy z oleju rycynowego aplikowane na bolące miejsca, a miejsce przyłożenia kompresu ogrzać termoforem.

 

Olejek rycynowy – przeciwwskazania oraz skutki uboczne

Niekiedy podczas stosowania olejku rycynowego może dojść do pojawienia się działań niepożądanych:

  • nudności i wymiotów
  • bólów brzucha
  • biegunek
  • kolki
  • wysypki skórnej

Zdarza się to rzadko, a gdy pojawią się wspomniane objawy, należy zaprzestać stosowania olejku rycynowego i skonsultować się w lekarzem.

Olejku rycynowego nie należy stosować u dzieci do 7 roku życia, a także u kobiet w ciąży i karmiących piersią. U małych dzieci olejek rycynowy może być podawany wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Przeciwwskazaniem do spożycia doustnego olejku rycynowego jest także występowanie bólów brzucha o nieokreślonej etiologii, a także stanów zapalnych przewodu pokarmowego.

Zobacz również:  Szpinak - Właściwości zdrowotne, skład, przepisy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz swoje imie