Olej kokosowy w ciągu kilku ostatnich lat pojawił się masowo na półkach w wielu supermarketach oraz jest jednym z najlepiej sprzedających się produktów w sklepach z naturalną żywnością. Dlaczego? Postanowiliśmy zbadać nieco głębiej jego tajemnicę…
Najpierw natrafiliśmy na wiele sprzecznych opinii dotyczących oleju z kokosa… Dla jednych jest on bardzo dobrym, naturalnym dodatkiem do swojej diety. Inni zaś “demonizują go” mówiąc iż zawiera tłuszcze nasycone, które nie mogą zdziałać nic dobrego w naszym organizmie. Sprawdziliśmy zatem jego historię i liczne badania, które wydano na przestrzeni lat (zebrała się ich dość pokaźna ilość).
Jak się okazuje, olej kokosowy już od wieków wykorzystywany jest na wyspach Pacyfiku w codziennych potrawach i jako środek na wiele dolegliwości. Mimo dużej zawartości tłuszczów nasyconych nie jest traktowany jako zły składnik diety. Wręcz przeciwnie, ludzie w tamtych rejonach cieszą się dobrym zdrowiem a odsetek ludzi umierających na zawał w porównaniu z innymi częściami globu jest znikomy. Jednak jak wiadomo dieta w tamtych rejonach jest o wiele bardziej skupiona wokół produktów pochodzenia roślinnego. Czy zatem jest zdrowy przy stosowaniu na przestrzeni lat? Jego historia nie daje nam pełnej odpowiedzi…
Szukając dalej, znaleźliśmy informacje w jaki sposób olej kokosowy wpływa na nasz organizm:
Spożywanie oleju z kokosa pozwala na szybkie uzupełnienie energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego organizmu. Jest naturalnym lekiem wspomagającym walkę z grzybicą – w swoim składzie posiada kwas kaprylowy. Znajdzie on swoje lecznicze zastosowanie również podczas leczenia trądziku, wyprysków i innych stanów zapalnych skóry.
Kwas laurynowy (również zawarty w oleju z kokosa) zaś ma działanie bakteriobójcze i wzmacniające organizm.
Regularne stosowanie oleju kokosowego pozwala również na zapobieganie takim chorobom jak Alzheimer i utrata pamięci dzięki zawartym w nim kwasom tłuszczowym. Osoby z przewlekłymi problemami trawiennymi również powinny dodać ten specyfik do swojej diety.
Olej kokosowy ma budowę trój-glicerydową, średnio łańcuchową (MCT) i jest inaczej gospodarowany w organizmie w porównaniu do innych tłuszczów. Nie zamienia się on całkowicie w tkankę tłuszczową lecz w dużej mierze wykorzystywany jest do produkowania energii niezbędnej organizmowi do funkcjonowania.
Jest to źródło tłuszczu więc dodatkowo odpowiada za uczucie sytości w organizmie. Po dodaniu oleju kokosowego do posiłków możemy zmniejszyć ich objętość i nadal zaspokoić głód.
To nie wszystko, olej ten…
Olej z kokosa ma swoich zwolenników w gronie wegetarian ponieważ jest dobrą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych.
Stopniowe dodawanie tego produktu do swojej diety wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Dzięki temu możemy sprawdzić jak nasz organizm na niego reaguje. Mimo lepszego metabolizmu tłuszczów zawartych w oleju z kokosa nadal jest on produktem wysoko kalorycznym i przy zbyt obfitym stosowaniu go w kuchni może dojść do gromadzenia się nadwyżki kalorycznej w organizmie.
Warto wiedzieć… Dieta urozmaicona to dieta bogata w węglowodany, biało i tłuszcze. Warto zadbać aby dostarczyć naszemu organizmowi zarówno tłuszcz pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. |
Jeśli decydujemy się na regularne wykorzystywanie oleju z kokosa w kuchni to najlepiej wypróbować produkty od kilku producentów. W czasie obróbki często dodaje się różnego rodzaju wypełniacze, które mogą powodować nieprzyjemny zapach i dymienie w czasie smażenia. Ta cecha może negatywnie wpłynąć na smak potraw.
Przykłady na szybkie posiłki z dodatkiem oleju kokosowego
|
Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce
Olej z kokosa jest dość popularnym składnikiem kosmetyków i mydeł. Wersja tłoczona na zimno znajduje swoje zastosowanie jako naturalny kosmetyk. Pielęgnowanie włosów (zwłaszcza wysuszonych) tym specyfikiem zapobiega wypadaniu wzmacniając je poprzez wnikanie w ich strukturę. Dodatkowo nadaje im blask. Olej kokosowy jako kosmetyk do włosów jest bardzo dobrze znany w Indiach i na subkontynencie indyjskim.
Wskazówka: Aby uzyskać miękkie i lśniące włosy nałóż na nie olej kokosowy 2 godziny przed myciem.
Jest polecany również jako balsam do ciała – szczególnie do skóry przesuszonej. Dobrze się wchłania nie pozostawiając po sobie tłustej warstwy na ciele. Odżywia i nawilża skórę neutralizując wolne rodniki dzięki zawartym w sobie kwasom. Naturalne właściwości antyoksydacyjne sprawiają spowalnianie starzenia się skóry.
Osoby z cerą trądzikową i innymi stanami zapalnymi również powinny rozważyć wykorzystywanie jego właściwości do leczenia. Olej ten stosowany miejscowo na skórze może się okazać pomocny również podczas walki z cellulitu. Kobietom może okazać się alternatywą do demakijażu.
Sposoby na praktyczne wykorzystanie:
Obie formy mają mają różne zastosowanie i właściwości. Podział ten następuje poprzez procesy jakim poddawany jest olej podczas jego pozyskiwania.
Olej nierafinowany jest o wiele zdrowszy i bardziej naturalny. Nieoczyszczony olej tłoczony na zimno zazwyczaj nie posiada w sobie zbędnych dodatków chemicznych, jest bardziej aromatyczny a posmak kokosa jest bardziej intensywny. Jego konsystencję można porównać do smalcu lub masła.
Ten mechaniczny proces obróbki podczas którego nie korzysta się z wysokich temperatur i chemii pozwala olejowi z kokosa na zachowanie swoich właściwości odżywczych. Jego cena jest wyższa, jednak olej nierafinowany jest częściej wybierany przez osoby, którym zależy na jego korzyściach zdrowotnych i kosmetycznych.
Olej rafinowany jak sama jego nazwa wskazuje przechodzi proces rafinacji co nadaje mu dłuższą datę przydatności do spożycia oraz może być poddawany większym temperaturom dzięki czemu lepiej nadaje się do smażenia. Jest bardziej przeźroczysty i nie posiada tak intensywnego zapachu i smaku kokosa jak w przypadku wersji nierafinowanej. Niestety podczas tego procesu traci on dużo swoich właściwości odżywczych. Podczas jego obróbki zazwyczaj korzysta się również ze środków chemicznych. Dodatkowo, witaminy zawarte w oleju kokosowym często są niszczone pod wpływem temperatury.
W 100 gramach oleju z kokosa znajdziemy…
Warto podkreślić, że olej kokosowy posiada tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha w porównaniu z powszechnie stosowanymi źródłami tłuszczów w Polsce. Dzięki czemu organizm nie potrzebuje tak dużo czasu na rozbijanie łańcucha na mniejsze części i może wykorzystać energię z pożywienia niemal bezpośrednio po spożyciu.
Szybka lekcja: Zły cholesterol (LDL): pogarsza pracę organizmu – np. blokując tętnice; Dobry cholesterol – usuwa negatywny wpływ LDL.
Przed zakupem należy się zastanowić do czego będziemy go wykorzystywać. Olej nierafinowany przyda się w kuchni do smażenia, rafinowany zaś do pielęgnacji ciała i potraw podawanych na zimno.
Olej z kokosa jest ogólnie dostępny w sklepach ze zdrową żywnością i supermarketach. Należy zwracać uwagę na skład i pochodzenie. Jeśli zależy nam na produkcie ekologicznym wysokiej jakości znanego pochodzenia warto sprawdzać czy posiada odpowiednie certyfikaty i znaki ekologiczne. Dzięki temu mamy pewność że produkt pochodzi z upraw wysokiej jakości.
Najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie sklepu internetowego ze zdrową żywnością i dokładne przeczytanie opisu produktu.
Niestety, nie należy on do najtańszych, tak właściwie jest jednym z najdroższych w swojej kategorii. Cena jest zależna od producenta, jednak przy zakupie warto lepiej zapoznać się z kryteriami podczas produkcji. Oleje z kokosa z “niższej półki” posiadają często wiele składników, które nie są wskazane jak chociażby olej palmowy.
Zaleca się aby olej kokosowy był przechowywany w chłodnym miejscu bez dostępu do światła słonecznego.
Źródło: