Ocet jabłkowy – Właściwości, zastosowanie, przepis

Ocet jabłkowy jest znany i popularny ze swoich szerokich właściwości w wielu kulturach już od wieków. Ceniono go za dobry specyfik na ugaszenie pragnienia a także jako remedium na wiele chorób. Zapiski na temat octu jabłkowego można znaleźć także u Hipokratesa, którego nazywa się ojcem medycyny. Z jego użyciem leczył chociażby problemy z drogami oddechowymi.

Nie sztuką pominąć zastosowania octu jabłkowego w Polskiej medycynie ludowej, który również zapisał się jako specyfik na wiele chorób a także sposób na ocucenie omdlałych osób. We Francji leczono nim zarazy i opatrywano rannych. Informacje ze średniowiecza pokazują jego szerokie zastosowanie w konserwacji żywności i usprawnianiu trawienia. Jakie właściwości i zastosowanie ma w dzisiejszych czasach? O tym dowiecie się z poniższego artykułu.

Ocet jabłkowy – Skład

Ocet jabłkowy tworzony jest na podstawie fermentacji jabłek za pomocą bakterii octowych. Można poznać go po dość intensywnym smaku i zapachu oraz bursztynowym kolorze. W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin z grupy A, B, C, E, P; minerałów i pierwiastków jak: siarka, fosfor, sód, krzem, magnez, fluor, chlor, miedź i żelazo oraz kwas octowy mlekowy i cytrynowy. Jego skład obejmuje także beta-karoten czyli prowitaminę A, która wspiera i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami.

Właściwości octu jabłkowego

Naturalny produkt o tak szerokim składzie niesie za sobą wiele wartościowych właściwości z których możemy skorzystać między innymi w walce z redukcją tkanki tłuszczowej a także naturalne remedium na wiele chorób i problemów chociażby z układem pokarmowym. Dodatkowo duża zawartość witamin pozwala utrzymać nasz organizm w zdrowiu.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ostatnimi czasy spożywanie octu jabłkowego stało się dość popularne z racji właściwości odchudzających. Ocet jabłkowy wspiera utratę tkanki tłuszczowej oraz usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, które zalegają w jelitach utrudniając prawidłowe wchłanianie się pokarmu i składników odżywczych z jedzenia. Dodatkowo ocet jabłkowy stymuluje wydzielanie soków trawiennych i przyśpiesza metabolizm organizmu. Wielu dietetyków wlicza go do swoich kuracji odchudzających szczególnie u osób mających problemy trawienne.

Warto jednak pamiętać, że samo stosowanie octu jabłkowego nie pomoże nam zgubić zbędnych kilogramów. Ważne jest również zadbanie o odpowiednią, zbilansowaną dietę i ruch. Samo działanie octu jabłkowego nie jest “agresywne” sprzyja on powolnej ale ciągłej utracie tkanki tłuszczowej.

Zastosowanie w kosmetyce

Ocet jabłkowy znalazł swoje zastosowanie również w kosmetyce. Jest używany przede wszystkim do leczenia stanów zapalnych skóry takich jak opryszczka, problemów ze skórą trądzikową oraz zaskórników. Wspomaga pozbywanie się bakterii i przyśpiesza regenerację skóry dzięki zawartości enzymów, witamin i działaniu antybakteryjnym. Aby wykonać tonik do oczyszczania skóry należy wymieszać ocet jabłkowy z wodą w stosunku 1:4. Stosuje się go 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Po 10-15 minutach od nałożenia należy umyć twarz czystą wodą.

Ocet ten stosuje się również w przypadku problemów z łuszczeniem się skóry głowy i łupieżem. Działa kojąco i ogranicza swędzenie. Regularne stosowanie octu jabłkowego na włosy pozwala uzyskać błyszczący, zdrowy efekt.  W przypadku korzystania z jego właściwości w kosmetyce (i nie tylko) warto zadbać o to aby był on organiczny i nie zawierał sztucznych dodatków.

Ocet jabłkowy na problemy trawienne

Ocet jabłkowy zastosowanieZ racji swoich właściwości oczyszczających z toksyn i wspierających wydzielanie soków trawiennych, ocet jabłkowy sprawdza się również w przypadku problemów z trawieniem. Ich skutkiem jest bardzo często zalegające resztki niestrawionego jedzenia w jelitach. Ocet z jabłek wspomaga perystaltykę jelit i szybsze trawienie. Dzięki czemu nasz organizm może szybciej poradzić sobie z trawieniem i prawidłowym oczyszczeniem układu trawiennego. Podobnie jest z mdłościami i nudnościami, które powinny ustąpić po wypiciu szklanki przegotowanej wody w połączeniu z łyżeczką octu jabłkowego.

 

 

Ocet z jabłek a choroby układu oddechowego

Ocet jabłkowy można wykorzystać podczas szerokiego spektrum chorób o podłożu bakteryjnym w układzie oddechowym. Profilaktyczne spożywania octu jabłkowego pozwoli na zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób takich jak: ból gardła, kaszel, katar, angina, astma i zapalenie migdałków a także okaże się pomocny podczas leczenia.

W zależności od rodzaju infekcji, używa się octu jabłkowego w formie płukanki do gardła (angina i zapalenie migdałków – 2 łyżeczki octu w połączeniu z wodą, można dodać miód). Podczas astmy zaś, warto rozważyć okłady na klatkę piersiową i plecy. Katar szybciej wyleczymy pijąc przed snem szklankę wody z łyżeczką octu i dwoma łyżeczkami miodu akacjowego

 

Przepis na ocet jabłkowy

Przepis na ocet jabłkowy

Aby właściwości octu jabłkowego były dostępne dla naszego organizmu w pełni musimy zadbać o to aby ocet jabłkowy był jak najlepszej jakości. Ocet z jabłek otrzymujemy w procesie fermentacji jabłek za sprawą pracy bakterii nazywanych Acetobacter. Produkt końcowy przybiera jabłkowy zapach i złocisty kolor. W tym celu możemy wykonać go samodzielnie w domu. Cały proces fermentacji trwa kilka tygodni, lecz warto poczekać ponieważ uzyskamy wtedy w pełni jakościową miksturę. 

Aby wykonać ocet jabłkowy, musimy mieć niepryskane, ekologiczne jabłka jak najlepszej jakości.

  1. Po zebraniu jabłek, kroimy je na cienkie plastry wraz ze skórą (przed krojeniem nie myjemy jabłek, ponieważ na naskórku znajdują się bakterie ułatwiające fermentacje). Następnie musimy zmielić jabłka w maszynce do mięsa bądź podobnym urządzeniu.
  2. Zmielone jabłka wkładamy do słoja i zalewamy wcześniej przegotowaną, posłodzoną i ostudzoną wodą. Jeśli jabłka są słodkiego gatunku to nie należy dodawać zbyt dużo cukru (1 łyżka na 1 litr wody). Jeśli są kwaśne to należy dodać 3-4 łyżki na litr wody). Musimy zadbać o odpowiednie stężenie cukru aby drożdże miały jak pracować podczas procesu fermentacji
  3. Słoik przykrywamy szmatką z bawełny bądź ręcznikiem papierowym. Możemy zabezpieczyć go gumką aby do wewnątrz nie dostały się muszki. 
  4. Tak przygotowane składniki odstawiamy do ciemnego i ciepłego miejsca. 
  5. W tym momencie rozpoczyna się fermentacja podczas której jabłka będą wypływać na wierzch. Każdego dnia powinniśmy przemieszać aby nie utworzyła się pleśń.
  6. Po 2-3 dniach ujrzymy pianę wokół owoców – jest to efekt pożądany. Cały okres fermentacji wstępnej trwa 2-3 tygodnie
  7. Po pewnym czasie piana zniknie a owoce zrobią się lekko brązowe i nie będą już wypływać z dna. Teraz musimy pozbyć się owoców z mikstury przelewając ją przez sitko. 
  8. Myjemy słój i z powrotem przelewamy do niego płyn jabłkowy. 
  9. Kolejny proces trwa od 2 do 4 tygodni (dokładny czas zależy od temperatury, rodzaju bakterii itd.). Podczas tego czasu może się utworzyć kożuch fermentacyjny. Pozostawiamy go wewnątrz mieszając z miksturą. 
  10. Pod koniec 4 tygodni należy sprawdzić stan fermentacji. Jeśli wytworzyła się śliska zawiesina o równomiernym kolorze to proces fermentacji odbył się pomyślnie. 
  11. Gdy sfermentowany płyn wyraźnie czuć octem to oznacza iż nasza praca dobiegła końca. Zbieramy zawiesinę z unoszącą się na płynie a resztę przelewamy do butelek (najlepiej o ciemnej barwie tak aby nie dopuszczać bezpośrednio światła dziennego. Końcowy produkt powinien być przejrzysty i klarowny bez mętnych resztek. 
  12. Tak przygotowany ocet jabłkowy możemy przechowywać dość długi czas. Początkowo warto nie zamykać butelek do końca ponieważ ocet może jeszcze pracować co może skończyć się rozerwaniem korka butelki.

Cały proces jest dość długi i problematyczny. Jeśli nie mamy czasu lub warunków na wykonanie domowego octu to warto poszukać gotowego produktu końcowego wysokiej jakości. Prócz produktów od masowego producenta możemy znaleźć również ocet jabłkowy wykonany w domowych gospodarstwach.

Jak pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy pije się w zależności od pożądanego efektu. Na przykład w celach poprawy trawienia i przy odchudzaniu spożywa się go na czczo (1-2 łyżeczki) w połączeniu ze szklanką ciepłej przegotowanej wody. W początkowej fazie suplementacji octem z jabłek możemy spożywać go 2-3 razy dziennie. Nie zaleca się spożywania czystego octu jabłkowego z racji na jego mocny smak i aromat, który może podrażnić śluzówkę żołądka i w efekcie prowadzić do powstania wrzodów. 

 

Skutki uboczne

Ocet jabłkowy skutki uboczneOcet jabłkowy spożywany w racjonalnych dawkach może przynieść jedynie korzyści. Jednak zbyt duże i częste dawki mogą prowadzić do hipoglikemii, obniżenia poziomu potasu i erozji szkliwa. Jednorazowa zbyt duża dawka z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi do rozstroju żołądkowego. 

Wyjątkiem są osoby chore na cukrzyce (które koniecznie powinny zasięgnąć konsultacji lekarskiej przed rozpoczęciem stosowania octu z jabłek), osoby, które mają problemy z wrzodami żołądka, wrażliwy żołądek oraz osoby mające przeciwwskazania co do spożywania kwaśnego jedzenia i napojów. Osoby przyjmujące regularnie leki i przewlekle chore również powinny skonsultować się z lekarzem zanim zdecydują się na suplementację octem jabłkowym. 

Źródło: 

 

Post Author: Jakub

1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (178 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

2 thoughts on “Ocet jabłkowy – Właściwości, zastosowanie, przepis

    Halina

    (Wrzesień 28, 2017 - 8:53 am)

    Bardzo ciekawe! Dobrze by było dowiedzieć się więcej o przeciwwskazaniach i też o kosmetycznym użyciu octu 🙂

      Jakub

      (Październik 1, 2017 - 8:09 am)

      Postaramy się uzupełnić artykuł w najbliższym czasie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *