Morwa biała i czarna to dwie najpopularniejsze odmiany tej rośliny, która obejmuje łącznie 140 odmian. Pochodzi z Azji południowo-wschodniej i jej właściwości są znane i wykorzystywany już od wieków. Dawniej, morwę białą stosowało się w celu obniżania ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.
Dzisiaj, dzięki wielu badaniom na jej temat, wiemy że morwa posiada o wiele więcej właściwości. Zaskarbiła uznanie wśród diabetyków dzięki zdolności do obniżania poziomu cukru we krwi. To główny powód, dzięki któremu stała się tak popularna. Jednak to nie jej jedyne zalety. Morwa także przeciwdziała nowotworom, miażdżycy, wspiera odchudzanie, działa antybakteryjnie i wiele innych. Z tego artykułu dowiesz się jakie korzyści możesz odnieść z regularnej suplementacji środkami zawierającymi ekstrakt z morwy białej i czarnej.
Jedna z najpopularniejszych właściwości morwy białej. Posiada kilka ważnych składników w swoim składzie, które pozwalają na skuteczne obniżanie poziomu cukru we krwi. To bardzo dobra wiadomość dla diabetyków a także osób z genetycznymi skłonnościami do cukrzycy.
Jednym z najważniejszych związków, które występują jedynie w liściach morwy jest związek DNJ. Dzięki niemu nasz organizm jest wstanie skutecznie obniżyć i wyregulować skoki poziomu cukru we krwi po posiłku.
Kolejny ważny składnik zawarty w morwie to flawonoid o nazwie kwercetyna. Odpowiada on za właściwe utrzymanie gospodarki węglowodanowej i prawidłowy metabolizm węglowodanów a także hamuje wydzielanie się szkodliwego związku dla naszego organizmu o nazwie sorbitol (powstaje on z nadmiaru glukozy). Jego zbyt wysoki poziom w organizmie może prowadzić do problemów z prawidłowym funkcjonowaniem oczu, nerek i układu nerwowego.
Kwercetyna odpowiada także za ochronę błon komórkowych, komórek i DNA przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami. To bardzo ważna funkcja działająca na korzyść naszego organizmu. Dzięki kwercetynie istnieje mniejsze prawdopodobieństwo na rozwój wielu chorób w tym cukrzycy.
Właściwości opisane powyżej przyczyniają się również do korzyści związanych z utratą wagi. Regulując skoki poziomu cukru we krwi jesteśmy mniej narażeni na odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie nawet po zjedzeniu wysoko-węglowodanowego posiłku. Oczywiście morwa biała sama w sobie nie przyczyni się do imponujących wyników, jednak jest dobrym, naturalnym suplementem wartym wykorzystania. Prócz stosowania morwy należy zadbać także o właściwą dietę i ruch.
Dzięki zawartości flawonoidów w swoim składzie, morwa biała pomaga wypieranie wielu bakterii z naszego organizmu odpowiadających za rozwój wielu chorób. Radzi sobie z bakteriami typu gronkowiec złocisty czy salmonella. Zaś opisywany już związek DNJ wykazuje działanie przeciwwirusowe.
Korzyści z picia herbaty z morwy białej (lub spożywania w innej formie) są bardzo szerokie. Duża zawartość witamin i przeciwutleniaczy w jej składzie okazuje się również działać zapobiegająco na rozwój chorób o podłożu neurodegeneracyjnym jak np. Alzheimer. Ekstrakt z morwy hamuje również tworzenie się białek b-amyloidu 1-42, które w dużym stopniu przyczyniają się do rozwoju tych chorób.
Przeciwutleniacze zawarte w morwie zmniejszają szkody wyrządzone w wyniku reakcji utleniania zachodzącej w organizmie. Związki te stosuje się także w niektórych lekach do leczenia urazów mózgu. Ich działanie okazuje się skuteczne również w przypadku niektórych nowotworów i chorób serca.
Na rynku polskim dostępne są preparaty w formie tabletek, soku i herbat z ekstraktu z morwy oraz w postaci suszonych owoców. Produkty te dostępne są w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością a także niektórych supermarketach.
Do najsmaczniejszych przypisuje się odmianę czarną i czerwoną. Mają smak słodko-kwaśny i soczysty. Morwa biała zaś charakteryzuje się mniejszą soczystością i jest mniej słodka. Mimo tego zalecamy spożywanie odmiany białej, ponieważ ma najwięcej właściwości na których nam zależy.
Suszone owoce są dobrym dodatkiem do dżemów, kompotów i sałatek. Można je także spożywać jako pożywna przekąska. Owoce morwy wyglądem przypominają jeżyny.
Pomimo tego, że morwa jest naturalnym składnikiem, to mogą wystąpić pewne skutki uboczne podczas spożywania produktów zawierających jej ekstrakt:
Osoby narażone na alergie na jej składniki powinny rozpocząć suplementacje od małych dawek i kontrolować reakcję organizmu. Osoby cierpiące na problemy z nerkami powinny skonsultować spożywanie morwy z lekarzem. Posiada w swoim składzie duże stężenie potasu i może działać niekorzystnie na ten narząd.
Z racji właściwości obniżających poziom cukru we krwi, mogą wystąpić skutki uboczne w postaci ogólnego osłabienia (nasz organizm potrzebuje pewnych ilości węglowodanów do poprawnego funkcjonowania), problemów z koncentracją itd. W przypadku wystąpienia najlepiej jest zmniejszyć dawkę a jeśli to nie pomaga to najlepszym rozwiązaniem będzie konsultacja z lekarzem.
Otrzymaliśmy kolejny produkt od firmy Mother's Protect do testów. Tym razem jest nim mieszanka adaptogenów…
Przyzwyczailiśmy się do tego że od czasu do czasu (bądź co jeszcze gorsze codziennie) lubimy…
Nadwaga jest dużym problemem na całym świecie. W 2017 roku oszacowano, że aż 64% mężczyzn…
Próbowałeś/łaś kiedyś zrzucić zbędne kilogramy jednak bezskutecznie? Jest to problem wielu kobiet i mężczyzn. Mamy…
Dopamina jest neuroprzekaźnikiem uwalnianym w komórkach nerwowych znajdujących się w rdzeniu kręgowym i mózgu. Bierze…
Magnez pełni ważną rolę w wielu procesach życiowych człowieka. Około 99 procent tego minerału znajduje się…