Morwa biała (morwa CZARNA) – Właściwości, opinie, działanie

Morwa biała i czarna to dwie najpopularniejsze odmiany tej rośliny, która obejmuje łącznie 140 odmian. Pochodzi z Azji południowo-wschodniej i jej właściwości są znane i wykorzystywany już od wieków. Dawniej, morwę białą stosowało się w celu obniżania ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.

Dzisiaj, dzięki wielu badaniom na jej temat, wiemy że morwa posiada o wiele więcej właściwości. Zaskarbiła uznanie wśród diabetyków dzięki zdolności do obniżania poziomu cukru we krwi. To główny powód, dzięki któremu stała się tak popularna.  Jednak to nie jej jedyne zalety. Morwa także przeciwdziała nowotworom, miażdżycy, wspiera odchudzanie, działa antybakteryjnie i wiele innych. Z tego artykułu dowiesz się jakie korzyści możesz odnieść z regularnej suplementacji środkami zawierającymi ekstrakt z morwy białej i czarnej.

 

Przeciwcukrzycowe działanie morwy białej

Jedna z najpopularniejszych właściwości morwy białej. Posiada kilka ważnych składników w swoim składzie, które pozwalają na skuteczne obniżanie poziomu cukru we krwi. To bardzo dobra wiadomość dla diabetyków a także osób z genetycznymi skłonnościami do cukrzycy.

Jednym z najważniejszych związków, które występują jedynie w liściach morwy jest związek DNJ. Dzięki niemu nasz organizm jest wstanie skutecznie obniżyć i wyregulować skoki poziomu cukru we krwi po posiłku.

Morwa biała i czarna

Kolejny ważny składnik zawarty w morwie to flawonoid o nazwie kwercetyna. Odpowiada on za właściwe utrzymanie gospodarki węglowodanowej i prawidłowy metabolizm węglowodanów a także hamuje wydzielanie się szkodliwego związku dla naszego organizmu o nazwie sorbitol (powstaje on z nadmiaru glukozy). Jego zbyt wysoki poziom w organizmie może prowadzić do problemów z prawidłowym funkcjonowaniem oczu, nerek i układu nerwowego.

Kwercetyna odpowiada także za ochronę błon komórkowych, komórek i DNA przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami. To bardzo ważna funkcja działająca na korzyść naszego organizmu. Dzięki kwercetynie istnieje mniejsze prawdopodobieństwo na rozwój wielu chorób w tym cukrzycy.

Morwa biała na odchudzanie

Właściwości opisane powyżej przyczyniają się również do korzyści związanych z utratą wagi. Regulując skoki poziomu cukru we krwi jesteśmy mniej narażeni na odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie nawet po zjedzeniu wysoko-węglowodanowego posiłku. Oczywiście morwa biała sama w sobie nie przyczyni się do imponujących wyników, jednak jest dobrym, naturalnym suplementem wartym wykorzystania. Prócz stosowania morwy należy zadbać także o właściwą dietę i ruch.

Imponujące działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne

Dzięki zawartości flawonoidów w swoim składzie, morwa biała pomaga wypieranie wielu bakterii z naszego organizmu odpowiadających za rozwój wielu chorób. Radzi sobie z bakteriami typu gronkowiec złocisty czy salmonella. Zaś opisywany już związek DNJ wykazuje działanie przeciwwirusowe.

Morwa – wpływ na choroby starcze, problemy z sercem i nowotwory

Korzyści z picia herbaty z morwy białej (lub spożywania w innej formie) są bardzo szerokie. Duża zawartość witamin i przeciwutleniaczy w jej składzie okazuje się również działać zapobiegająco na rozwój chorób o podłożu neurodegeneracyjnym jak np. Alzheimer. Ekstrakt z morwy hamuje również tworzenie się białek b-amyloidu 1-42, które w dużym stopniu przyczyniają się do rozwoju tych chorób.

Przeciwutleniacze zawarte w morwie zmniejszają szkody wyrządzone w wyniku reakcji utleniania zachodzącej w organizmie. Związki te stosuje się także w niektórych lekach do leczenia urazów mózgu. Ich działanie okazuje się skuteczne również w przypadku niektórych nowotworów i chorób serca.

W jakiej formie i gdzie kupić morwę? 

Na rynku polskim dostępne są preparaty w formie tabletek, soku i herbat z ekstraktu z morwy oraz w postaci suszonych owoców. Produkty te dostępne są w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością a także niektórych supermarketach.

Do najsmaczniejszych przypisuje się odmianę czarną i czerwoną. Mają smak słodko-kwaśny i soczysty. Morwa biała zaś charakteryzuje się mniejszą soczystością i jest mniej słodka. Mimo tego zalecamy spożywanie odmiany białej, ponieważ ma najwięcej właściwości na których nam zależy. 

 Suszone owoce są dobrym dodatkiem do dżemów, kompotów i sałatek. Można je także spożywać jako pożywna przekąska. Owoce morwy wyglądem przypominają jeżyny.

 

Morwa – skutki uboczne

Pomimo tego, że morwa jest naturalnym składnikiem, to mogą wystąpić pewne skutki uboczne podczas spożywania produktów zawierających jej ekstrakt:

  • Ze względu na jego wpływ na metabolizm węglowodanów, mogą wystąpić epizody hipoglikemiczny lub niski poziom cukru we krwi. Jeśli jesteś chory na cukrzycę i korzystasz z leków regulujących poziom cukru we krwi to ważne jest aby skonsultować z lekarzem stosowanie morwy.
  • Dodatkowo, w morwie występuje wysokie stężenie potasu. Jest to niebezpieczne dla osób cierpiących na zaburzenia czynności nerek lub osób przyjmujących leki na bazie potasu
  • Istnieje prawdopodobieństwo że jesteś uczulony na składniki występujące w morwie. W przypadku wystąpienia skutków ubocznych w postaci świszczącego oddechu, przyśpieszonego tętna, wysypki itd. to należy zaprzestać z jej korzystania i skonsultować się z lekarzem.

 

Podsumowanie

Suszona morwa biała i czarnaMorwa stała się popularna w Europie głównie za sprawą swoich właściwości hamujących wydzielanie enzymów rozkładających węglowodany. To bardzo dobra wiadomość dla diabetyków a także osób odchudzających się. W swoim składzie ponadto zawiera również dużo witamin i flawonoidów działających pro-zdrowotnie na nasz organizm. Możemy pić ją jako herbaty, sok, kupić suszone owoce lub tabletki. Z pewnością ważne jest jej regularne spożywanie.

Osoby narażone na alergie na jej składniki powinny rozpocząć suplementacje od małych dawek i kontrolować reakcję organizmu. Osoby cierpiące na problemy z nerkami powinny skonsultować spożywanie morwy z lekarzem. Posiada w swoim składzie duże stężenie potasu i może działać niekorzystnie na ten narząd.

Z racji właściwości obniżających poziom cukru we krwi, mogą wystąpić skutki uboczne w postaci ogólnego osłabienia (nasz organizm potrzebuje pewnych ilości węglowodanów do poprawnego funkcjonowania), problemów z koncentracją itd. W przypadku wystąpienia najlepiej jest zmniejszyć dawkę a jeśli to nie pomaga to najlepszym rozwiązaniem będzie konsultacja z lekarzem. 

Post Author: Jakub

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *