Moringa (Drzewo życia) – Opinie, właściwości, cena

0
11755
Moringa leaves with paste

Moringa (Drzewo życia) to drzewo naturalnie rosnące u podnóży Himalajów, gdzie potrafi osiągnąć od 5 do 10 metrów wysokości. Obejmuje 14 odmian z których to Moringa Oleifera (Moringa olejodajna) jest najpopularniejsza. Charakteryzuje się ogromną ilością witamin i składników mineralnych. Posiada ich więcej niż niejedno znane nam warzywo czy owoc. Medycyna Ajurwedyska opisywała jego właściwości lecznicze i zastosowania w  leczeniu wielu chorób już 3000 lat temu.

Obecnie znajduje swoje zastosowanie nie tylko w medycynie, lecz  również w kuchni i kosmetyce. W związku ze wzrostem popularności zdrowego odżywiania, drzewo Moringa staje się coraz popularniejsza również w Polsce. Warto dowiedzieć się o niej nieco więcej.

Moringa – Skład

ashwagandha

Moringa posiada w sobie bardzo duże ilości składników odżywczych, dobrze przyswajalnych przez nasz organizm. Co najważniejsze, jest dostępna w Polsce w postaci suszonych liści, sproszkowanych liści lub tabletek.  Drzewo życia zawiera aż 7 razy więcej witaminy C od pomarańczy, 4-krotnie więcej witaminy A niż marchewka, 16 razy więcej wapnia niż w mleku,  czy też 25 razy więcej żelaza niż w szpinaku.

Zawartość w 100 gram sproszkowanych liści drzewa Moringa:

Witaminy

  • Witamina A (karoten): 18.9 mg
  • Witamina B1 (tiamina):  2.64 mg
  • Witamina B2 (ryboflawina): 20.5 mg
  • Witamina B3 (niacyna): 8.2 mg
  • Witamina C: 17.3 mg
  • Wapń: 2.003 mg

Minerały

  • Miedź: 0.57 mg
  • Żelazo: 28.2 mg
  • Magnez: 368 mg
  • Fosfor: 204 mg
  • Potas: 1.324 mg
  • Cynk: 3.29 mg

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 205 kcal
  • Węglowodany: 38.2 g
  • Białko: 27.1 g
  • Tłuszcz: 2.3 g
  • Błonnik: 19.2g

Ponadto, drzewo Moringa posiada w swoim składzie wiele ważnych aminokwasów, 26 substancji które hamują procesy zapalne w organizmie oraz aż 46 antyoksydantów. Wśród substancji przeciwutleniających warto wyróżnić:

  • Chlorofil – zielony barwnik roślin, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Moringa w swoim składzie posiada go najwięcej spośród wszystkich znanych do tej pory roślin.
  • Salwesterol – Należy do grupy substancji o nazwie fitoaleksyny. Rośliny produkują ją w celu niwelowania infekcji. Badania wykazały mocne działanie przeciwnowotworowe. Substancja ta po dotarciu do tkanki nowotworowej zamienia się w toksyczną substancję, niszcząc guza od wewnątrz.
  • Zeatyna – Substancja odpowiadająca za właściwe przyswojenie witamin, mikroelementów, minerałów i aminokwasów przez organizm.

Moringa – Właściwości

Dzięki dużej zawartości witamin, minerałów i wielu substancji sprzyjających naszemu organizmowi, ekstrakt z drzewa Moringa okazuje się bardzo dobrym sprzymierzeńcem w walce z wieloma chorobami i schorzeniami. Już od wieków przy pomocy Moringa leczono niemal 300 chorób od astmy, czerwonki, epilepsji, zawrotów głowy po choroby pasożytnicze i bakteryjne.

Moringa właściwości

  • Remedium na chroniczne przemęczenie i problemy z koncentracją – Moringa działa jako naturalny stymulant organizmu redukując objawy zmęczenia, które bardzo często okazują się przyczyną braku witamin i minerałów. Regularne stosowanie z pewnością poprawi naszą wydajność w ciągu dnia, pozwoli lepiej skupić się w pracy i nadal mieć energię na spędzenie wolnego czasu z rodziną i znajomymi.
  • Naturalne wzmocnienie odporności – Wiosną i jesienią szczególnie zaleca się spożywać dodatkowe porcje witamin i minerałów aby nie złapać sezonowego wirusa. Moringa okazuje się świetnym specyfikiem który można wykorzystać w tym celu. Dodatkowo, dzięki dużej dawce antyoksydantów możemy wspomóc nasz organizm w walce z infekcjami.
  • Silne działa na układ nerwowy i wspiera pracę mózgu dzięki czemu może zapobiec chorobom starczym jak Alzheimer
  • Reguluje poziom cukru we krwi – to dobra wiadomość dla diabetyków a także osób, które genetycznie narażone są na cukrzycę. W połączeniu z aktywnością fizyczną i zdrową dietą można zniwelować ryzyko jej wystąpienia do minimum.
  • Wspomaga pracę wątroby przyśpieszając wydalanie toksyn i normując poziomy enzymów występujących w wątrobie
  • Wspomaga procesy leczenia różnych chorób działając antybakteryjnie i antywirusowo. Pomoże również w przyśpieszeniu procesu gojenia się ran.
  • Świetne źródło witamin szczególnie dla osób nadużywających alkohol i palących papierosy. Uzupełni braki niemal wszystkich niezbędnych nam witamin.

Moringa – jak stosować?

W przypadku wielu roślin o podobnych właściwościach wykorzystuje się jedynie jej określoną część jak korę, korzenie czy liście. Jeśli chodzi o drzewo Moringa to jest ona wykorzystywana niemal w całości. Jadalne są jej owoce, pędy oraz liście. Owoce możemy spożywać po uprzednim ugotowaniu a młode liście je się jak szpinak. Z tego drzewa wytwarza się również olej, którym możemy pielęgnować nasze ciało. Ekstrakt staje się coraz popularniejszym specyfikiem, używanym również przy produkcji kosmetyków.

Na dzień dzisiejszy, na Polskim rynku dostępne są następujące produkty z drzewa Moringa:

  • Olej o którym już wspominaliśmy. Olej ten zawiera duże ilości kwasu oleinowego i jest polecany osobom z wrażliwą, popękaną i przesuszoną skórą. Głęboko nawilża, odżywia skórę i łagodzi. Kolejnym zastosowaniem olejku jest użycie go na włosy. Poprawi kondycję wysuszonych włosów, osłabionych przez prostownice i częste farbowanie. Wzmacnia cebulki oraz stymuluje włosy do regeneracji i wzrostu. Cena waha się w granicach 25-35 złotych za 50 ml. Najczęściej dostępny jest w opakowaniach z aplikatorem. Możemy zakupić go w sklepach z naturalnymi kosmetykami.
  • Suszone liście – Możemy z nich parzyć herbatę. Zaleca się dzienne spożycie na granicy 1,5g-3,5g na dzień. Nie zaleca się stosowania większych dawek z racji tego, że mogą wystąpić niepożądane skutki uboczne. Dostępne są w większości stacjonarnych sklepów ze zdrowym odżywianiem a także w sklepach internetowych. Suszone liście kupimy w cenie od 7 do 18 złotych za 50 gram.
  • Sproszkowane liście – Wybierając ten produkt mamy większe pole do manewru. Możemy wymieszać go z wodą lub sokiem bądź dodać do mleka, smoothie, shake, płatków bądź owsianki.Sproszkowane liście kupimy również w sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych. Cena sproszkowanych liści waha się w granicach od 25 do 40 złotych za 200 gram. Dzienne spożycie to około 4 łyżeczki dziennie (wg. zaleceń określonego producenta).

Przeciwwskazania: UWAGA, nie należy przekraczać dziennej dawki podawanej przez producenta. Zbyt duże spożycie produktów zawierających ekstrakt z Moringa może wywołać niepożądane skutki uboczne. Pod żadnym pozorem nie wolno stosować Moringa podczas ciąży ponieważ grozi to poronieniem!

Źródło:

 

ashwagandha

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz swoje imie

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.