Maltodekstryna – Czy ten składnik jest szkodliwy?

0
400
MALTODEKSTRYNA
MALTODEKSTRYNA

Maltodekstryna jest białym proszkiem często dodawanym do wielu produktów spożywczych. Jeśli masz w zwyczaju czytać składniki odżywcze spożywanych produktów to z pewnością natrafiłeś na tą nazwę. Czy ten składnik jest szkodliwy i należy go unikać? O tym dowiesz się w poniższym artykule.

Maltodekstrynę znajdziemy między innymi w:
-słodyczach,
-koncentratach spożywczych – przyprawach, zupach i sosach,
-pieczywie,
-napojach gazowanych,
-kaszkach, mleku modyfikowanym i odżywkach dla niemowląt

Z czego zrobiona jest maltodekstryna?

Maltodekstryna produkowana jest ze skrobi ziemniaczanej, pszenicy i ryżu. Niestety złożony proces jej obróbki sprawia iż zalicza się ją do składników o wysokim indeksie glikemicznym. Maltodekstryna jest produktem rozpuszczalnym w wodzie i posiada neutralny smak. Gdy dodana jest do produktów w zbyt dużych ilościach, można wyczuć w nich charakterystyczny posmak skrobi.

Dlaczego jest tak popularna?

Głównym powodem, dla którego maltodekstryna zawdzięcza tak dużą popularność jest jej uniwersalne zastosowanie. Wykorzystuje się ją jako substancję spulchniającą, wiążącą, stabilizującą, zagęszczającą i wypełniającą. Wzmacnia ona zapach i smak potraw a także jest dobrym nośnikiem dla aromatów, tłuszczów i barwników. Dodatkowo przedłuża ona trwałość produktów i zapobiega ich krystalizacji.

Czy maltodekstryna jest niebezpieczna dla zdrowia?

Maltodekstryna, podobnie jak cukier biały, zawiera 4 kalorie na 1 gram produktu. Dostarcza nam jedynie węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym i nieduże ilości sodu. Wysoki indeks glikemiczny oznacza, że jest to składnik bardzo łatwo przyswajalny przez nasz organizm, przez co szybko podwyższa stężenie cukru we krwi pobudzając trzustkę do produkcji insuliny. Ciężko nazwać ten stan groźnym dla zdrowia, ponieważ tak samo zachowuje się nasz organizm w przypadku spożycia cukrów prostych. Osoby chorujące na cukrzycę typu 1 i 2 oraz mające do niej predyspozycje genetyczne powinny mieć to na uwadze (tak samo jest z nadmiernym spożyciem cukrów prostych).

Ponadto, jak wykazały badania opublikowane w PLoS ONE w roku 2012, maltodekstryna wpływa niekorzystnie na skład bakterii jelitowych. Może to powodować większą podatność na choroby i zahamowanie rozwoju bakterii probiotycznych, niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. W tym samym badaniu udowodniono, że maltodekstryna może sprzyjać wzrostowi bakterii E. coli. W przypadku zwiększonego ryzyka rozwoju chorób autoimmunologicznych lub trawiennych, również warto unikać produktów zawierających ten składnik w swoim składzie.

Czy maltodekstryna zawiera gluten?

Maltodekstrynę tworzy się głównie z roślin takich jak tapioka, ryż, ziemniaki, kukurydza oraz czasem z pszenicy. Osoby chore na celiakię powinny skonsultować z producentem jakie źródło pochodzenia składników użytych do produkcji tego produktu. Jest to często dość trudne do ustalenia. Maltodekstryna ogólnie zaliczana jest do grupy środków bezglutenowych. Na produktach, które stworzone są na bazie pszenicy, powinna znaleźć się odpowiednia informacja. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, warto skonsultować tą informację z lekarzem.

Maltodekstryna a odchudzanie

Jako, że jest to składnik o wysokim indeksie glikemicznym to nie jest zbyt mile widziany w diecie osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Powoduje on zbyt wysoki skok poziomu cukru we krwi co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej i ogólnego rozregulowania metabolicznego organizmu w przypadku zbyt dużej ilości.

Niewielkie spożycie posiłków nie stanie na drodze do wymarzonej sylwetki, jednak w miarę możliwości należy go unikać. Bardziej należy skupić się na tym, aby ogólnie nie spożywać zbyt dużej ilości cukrów prostych. Warto zadbać także aby posiłki były odpowiednio zbilansowane, tj. spożywane wraz z białkiem i tłuszczami dobrej jakości. Wystarczająca ilość błonnika zawarta w jedzeniu także jest ważna.

Maltodekstryna w sporcie

Jak napisaliśmy, maltodekstryna nie jest środkiem po który warto sięgnąć jeśli chcemy polepszyć stan swojego zdrowia, jednak w przypadku sportów wytrzymałościowych jest ona dobrym dodatkiem, ponieważ szybko uzupełnia zapasy glikogenu w mięśniach i pozwala na dłuższy wysiłek. Według opisów doświadczeń biegaczy długodystansowych można wysnuć, iż jest ona nawet lepszym rozwiązaniem niż żele energetyczne, które często powodują problemy z układem trawiennym w postaci chociażby bólów brzucha.

Nasz organizm jest w stanie szybko pozyskać z niej niezbędną energię i uzupełnić częściowo zapasy glikogenu. Jest ona dodawana do wody w połączeniu z potasem, sodem i wapniem i magnezem. Oczywiście jest to rozwiązanie chwilowe. Gdybyśmy całkowicie zastąpili zdrowe źródła węglowodanów w diecie na maltodekstrynę to mogło by się to wiązać z rozwinięciem się wielu chorób w organizmie.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz swoje imie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.