Luteina to naturalny barwnik znajdujący się w roślinach. Z racji jego właściwości mających duży wpływ na kondycję wzroku, nazywa się ją często “witaminą oka”. Według badań jest to również istotny składnik diety o który powinny zadbać kobiety w ciąży. To jednak nie wszystkie jej właściwości. Ma również wpływ na naszą skórę i jest potencjalnym sprzymierzeńcem w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy i nowotworów.
Najlepszymi jej źródłami są warzywa i rośliny, jednak w przypadku diety ubogiej w ten składnik, możemy skorzystać z suplementów zawierających syntetyczną formę luteiny – o czym w dalszej części artykułu.
Większość naturalnego pożywienia, które spożywamy na co dzień posiada w swoim składzie ważne składniki, które transportowane są w całym naszym organizmie, spełniając określone role. Jeśli chodzi o oczy, istnieje tylko 20 składników występujących naturalnie, które mają bezpośredni wpływ na oczy. Jednymi z nich jest luteina i zeaksantyna. Osadzają się one w plamkowej części oka i mają bezpośredni wpływ na jakość widzenia oraz zdrowie naszych oczu.
Luteina jest również antyoksydantem, który pomaga walczyć z wolnymi rodnikami, będących powodem wielu chorób i schorzeń. Ilość wolnych rodników w organizmie jest zależna od wielu czynników takich jak: ilość czasu spędzanego na słońcu, diety, stylu życia itd. Jednym z zaburzeń, jakie mogą powodować wolne rodniki jest zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma.
Jak już pisaliśmy, luteina obecna jest w warzywach i owocach, szczególnie o żółtym i pomarańczowym odcieniu. Poniżej prezentujemy jej najlepsze naturalne źródła:
Podczas przygotowywania posiłków będących źródłem luteiny, warto pamiętać że zbyt długie gotowanie prowadzi do utraty jej właściwości. Powinno się spożywać warzywa i owoce w miarę możliwości z ekologicznych upraw, jak najszybciej po zerwaniu i jak najmniej przetworzone.
Zalecane dzienne dawkowanie luteiny wynosi od 6mg do 30mg dziennie. Osoby jedzące małe ilości warzyw i owoców powinny skupić się nad suplementacją preparatami zawierającymi luteinę (z naszej strony zalecamy zmianę diety, ponieważ przyniesie to o wiele więcej korzyści zdrowotnych). Na niedobory luteiny są najbardziej narażone osoby starsze, palacze i kobiety po menopauzie.
Jeśli zdecydujemy się na spożywanie suplementów, to warto pamiętać o tym, że luteina zachowuje się jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dobre źródło tłuszczy umożliwi jej lepszą przyswajalność. To samo tyczy się warzyw i owoców będących jej źródłem.
Niemniej jednak, istnieją osoby, których organizm ma umniejszone możliwości do wchłaniania luteiny. Może to prowadzić do wystąpienia niedoborów i zaburzeń narządu wzroku i innych. Osoby, które są narażone genetycznie na rozwój chorób oczu lub raka, powinny zadbać o suplementację większymi dawkami luteiny (warto skonsultować tą radę z lekarzem).
Luteina jest nietoksyczna i bezpieczna dla organizmu nawet w większych dawkach. Brak żadnych przeciwwskazań jeśli chodzi o kobiety w ciąży lub karmiące piersią. Mimo to warto jednak skonsultować się z lekarzem w przypadku jakichkolwiek wątpliwości.
Otrzymaliśmy kolejny produkt od firmy Mother's Protect do testów. Tym razem jest nim mieszanka adaptogenów…
Przyzwyczailiśmy się do tego że od czasu do czasu (bądź co jeszcze gorsze codziennie) lubimy…
Nadwaga jest dużym problemem na całym świecie. W 2017 roku oszacowano, że aż 64% mężczyzn…
Próbowałeś/łaś kiedyś zrzucić zbędne kilogramy jednak bezskutecznie? Jest to problem wielu kobiet i mężczyzn. Mamy…
Dopamina jest neuroprzekaźnikiem uwalnianym w komórkach nerwowych znajdujących się w rdzeniu kręgowym i mózgu. Bierze…
Magnez pełni ważną rolę w wielu procesach życiowych człowieka. Około 99 procent tego minerału znajduje się…