Kozieradka (POSPOLITA) – Właściwości cudownych nasion i zastosowanie

1
3994
kozieradka - właściwości

Kozieradka to roślina znana ze swoich właściwości i szerokiego zastosowania. Wykorzystuje się ją w lecznictwie, kosmetyce i kuchni. Jej niezwykłe właściwości są w stanie obniżyć poziom cukru we krwi, złagodzić wrzody i pomóc w przypadku wypadających włosów. Jej aromat sprawił, że znalazła swoje miejsce również w kuchni jako przyprawa do wielu potraw.

Kozieradka jest ziołem jednorocznym, posiadającym zielone liście i małe białe kwiaty. Roślina kozieradki zawiera ok. 10-20 nasion o żółto-brązowym zabarwieniu i aromatycznym i lekko gorzkawym smaku. To właśnie tą część rośliny oraz liście wykorzystuje się najczęściej – zarówno w kuchni jak i lecznictwie.

Skład kozieradki

Jest to roślina bogata w białko, błonnik a także dobre źródło żelaza. Już zaledwie jedna łyżka całych nasion zawiera w sobie:

  • Białko: 3g
  • Węglowodany: 6g
  • Tłuszcz: 1g
  • Żelazo: 20% zalecanego dziennego spożycia
  • Mangan: 7% ZDS
  • Magnez: 5% ZDS

Kozieradka – Właściwości

Istnieje wiele chorób i schorzeń w których kozieradka jest w stanie pomóc. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich.

  • Wpływa na poziom testosteronu u mężczyzn – Jednym z najczęstszych powodów, dla których mężczyźni spożywają kozieradkę, jest jej tendencja do naturalnego stymulowania organizmu do produkcji testosteronu. Istnieje badanie, w którym brało udział 30 mężczyzn, którzy w ciągu 8 tygodni uczęszczali na siłownie. Połowa z nich otrzymywała 500mg kozieradki. Po zakończeniu badania wyniki pokazały o 2% skuteczniejszą redukcję tkanki tłuszczowej oraz wzrost poziomu testosteronu w organizmie, podczas gdy druga część odnotowała niewielki spadek testosteronu. Co prawda wymagane są dokładniejsze badania na ten temat, lecz można założyć, że kozieradka wpływa pozytywnie na poziom testosteronu we krwi i poprawę funkcji seksualnych u mężczyzn.
  • Redukuje stany zapalne w organizmie – Kozieradka posiada właściwości zmniejszające stany zapalne w organizmie. Dzięki niej możemy organiczyć takie choroby i dolegliwości jak: zapalenie oskrzeli, gruźlica, problemy z nerkami, owrzodzenie jamy ustnej, infekcja tkanek pod powierzchnią skóry i inne.
  • Wpływa na poziom cukru we krwi – Jest to jedna z najbardziej imponujących właściwości kozieradki. Ma ona tendencję do pozytywnego wpływu na cukrzycę typu A i B. W jednym z badań w którym grupą kontrolną były osoby chore na cukrzyce typu 1, badacze odkryli że po dodaniu 50g proszku z nasion kozieradki do obiadów i kolacji uczestników, ich poziom cukru we krwi zmniejszył się on aż o 54%. Postanowiono wypróbować jej właściwości również na osobach zdrowych, tutaj także odnotowano spadek poziomu cukru we krwi o ponad 13 procent po 4 godzinach od jej spożycia. Ta właściwość jest najprawdopodobniej spowodowana tym, iż kozieradka wpływa na poprawę produkcji insuliny.
  • Zmniejszenie apetytu – Kozieradka jest z pewnością sprzymierzeńcem osób zmagających się z nadwagą. Dowodem na to jest nie tylko wpływ na zmniejszenie poziomu cukru we krwi. Jedno z 14-dniowych badań wykazało, że uczestnicy zmniejszyli całkowite spożycie tłuszczu aż o 17%. W dłuższym okresie czasu z pewnością będzie mieć to przełożenie na redukcję tkanki tłuszczowej.
  • Zgaga – Kozieradka jest w stanie zmniejszyć objawy zgagi w sposób dorównujący lekom zobojętniającym kwas.
  • Wpływa na produkcję mleka u kobiet w ciąży – Kozieradka sprzyja również kobietom w ciąży, które mogą cierpieć na niedobór mleka podczas karmienia piersią. Co prawda właściwość ta musi zostać przebadana dokładniej, jednak z tego co już na ten moment wiadomo, skład kozieradki działa jak galaktogen, który jest substancją odpowiadającą za podaż mleka. Wpływ kozieradki jest odczuwalny już po 24 godzinach.
  • Powstrzymuje nadmierne wypadanie włosów – Skład kozieradki przyczynia się także do zmniejszenia ilości wypadających włosów u osób z tą przypadłością. Regularne wcieranie zmielonych nasion kozieradki w połączeniu z wodą (2 godziny przed myciem) jest w stanie zatrzymać ten proces. Wystarczy powtarzać ten zabieg raz w tygodniu i po około miesiącu widoczne są pierwsze efekty.

Jak stosować kozieradkę? 

Kozieradka jest dostępna w kilku formach. Najpopularniejsze z nich to mielone nasiona lub gotowe suplementy w postaci kapsułek. Nie ma jednego, z góry przyjętego dawkowania. Jest ono zależne od producenta i przypadłości, którą chcemy wyleczyć.

Najlepszym rozwiązaniem jest zacząć od dawki 500mg i zwiększyć do 1000mg po upływie 2-3 tygodni, jeśli zachodzi taka potrzeba i nie pojawiły się żadne skutki uboczne.
Pora przyjmowania również jest istotna. Najrozsądniej przyjmować suplement w czasie lub po posiłku z racji wpływu kozieradki na poziom cukru we krwi.

Zewnętrznie możemy stosować kozieradkę do pielęgnacji włosów i skóry tworząc z mielonych nasion maseczki w połączeniu z wodą czy innym suplementem o podobnych właściwościach jak olejki itd.

Działania niepożądane / skutki uboczne

Kozieradka nie rzadko powoduje jakiekolwiek skutki uboczne u zdrowych osób jeśli stosowana jest w racjonalnych dawkach. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych tj. biegunka i niestrawność powinno się zaprzestać suplementacji i skonsultować z lekarzem.

U osób uczulonych może wystąpić wysypka, duszności czy też pokrzywka. Warto upewnić się również czy nie wywoła niepożądanych interakcji w przypadku stosowania jakichkolwiek leków na receptę.  Warto pamiętać również, iż kozieradka ogranicza apetyt, jest do dobra właściwość jednak osoby z zaburzeniami odżywiania lub starające się przybrać na wadze mogą mieć z tym problem. 

W razie jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji. 

1 KOMENTARZ

  1. Ooo sporo przydatnych informacji. 🙂 Ja kiedyś stosowałam kozieradkę jako wcierkę do włosów i świetnie poradziła sobie z ich wypadaniem oraz przyspieszyła porost. 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz swoje imie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.