Kasza jaglana to częsty składnik diety zarówno kulturystów jak i kobiet chcących zrzucić zbędne kilogramy. Jej zaletami są: duża zawartość składników odżywczych w składzie które dobroczynnie wpływają na nasz organizm oraz świetna dawka energii na każdą porę dnia. Wśród zalet kaszy jaglanej możemy wyróżnić również to, że można wykorzystać ją w bardzo wielu posiłkach. Od dań głównych po śniadania i desery. W tym artykule dowiesz się najważniejszych informacji o kaszy jaglanej.
W księgarniach możemy znaleźć książki poświęcone kaszy jaglanej takich autorów jak Beata Pawlikowska – “Kasza Jaglana” czy też Marek Zaremba – “Jaglany Detoks”. Opisywane są w nich nie tylko przepisy, lecz również sposoby na skuteczne odchudzanie, poprawę funkcjonowania organizmu, detoks i wspomaganie w leczeniu różnych chorób. Często sięgają po nią również wegetarianie i weganie z racji dużej ilości łatwo przyswajalnego źródła białka.
Kasza jaglana w swoim składzie posiada szereg cennych składników. Znajdziemy w niej między innymi krzemionkę, która dobrze wpływa na paznokcie skóry i włosy, krzem a także duże ilości lecytyny, witaminy E i potasu, co wpływa pozytywnie na naszą koncentrację i pamięć.
Spożywając dziennie 100 g kaszy jaglanej, pokryjemy 1/3 zapotrzebowania organizmu na żelazo (jest to jedno z najlepszych źródeł żelaza wśród kasz) i magnez. Krzemionka, również zawarta kaszy ma pozytywny wpływ między innymi na stawy i zdrowy wygląd skóry oraz utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiegając tym samym odkładaniu się w nich związków tłuszczowych.
Swój żółty kolor zawdzięcza karotenowi w swoim składzie (istnieją również odmiany o barwie półprzeźroczystej – posiadają one większą ilość białka w składzie).
Kasza jaglana ma dość wysoki indeks glikemiczny, co oznacza że szybko podnosi poziom cukru we krwi w porównaniu z innymi kaszami. Mimo to spożywają ją osoby aktywne fizycznie i odchudzające się z racji jej właściwości i dużej zawartości witamin oraz minerałów w składzie (w diecie redukcyjnej oraz w przypadku dużej aktywności fizycznej organizm ma na nie duże zapotrzebowanie). W 100 gramach kaszy jaglanej znajdziemy również dużą ilość białka – ok. 11 gram.
Istnieje wiele odmian kaszy jaglanej. W sklepach możemy kupić ją od wielu producentów w szerokim zakresie cenowym. Z jej jakością niestety również bywa różnie. Najlepszym rozwiązaniem jest przetestowanie produktów kilku różnych producentów i wybranie odpowiedniego. Spoglądając na opakowania należy zwrócić uwagę na to aby produkt pochodził z polskich upraw ekologicznych.
Jakość kaszy jaglanej możemy ocenić również po smaku a także podczas płukania – im więcej szumowin pozostanie w wodzie, tym produkt jest gorszej jakości. Przechowywanie kaszy jaglanej jest również dość istotne. Należy przeznaczyć w tym celu szczelnie zamknięte pojemniki. W przypadku niewłaściwego przechowywania, kasza jaglana jest skłonna do chłonięcia wilgoci, co negatywnie wpływa na jej smak.
Jak już pisaliśmy, dostępna jest bardzo duża ilość przepisów na przygotowanie kaszy jaglanej, co pozwala na szerokie urozmaicenie i możliwości wdrożenia jej do diety. Przed przystąpieniem do przygotowania posiłków z kaszą jaglaną, należy:
Poniżej prezentujemy 2 sposoby na przygotowanie kaszy jaglanej:
Prażona kasza jaglana ma nieco inne właściwości. Osusza wilgoć w organizmie i ogrzewa wychłodzone narządy. Najlepiej wpływa na śledzionę. Warto przygotować ją w ten sposób w przypadku przeziębienia lub grypy.
Jak widać, kasza jaglana jest zdecydowanie niedoceniana w Polskiej kuchni. Posiada niezliczone właściwości pozytywnie wpływające na nasz organizm. Oczyszcza, wspiera odchudzanie, odkwasza organizm, nie zawiera glutenu, posiada wiele ważnych pierwiastków, witamin i minerałów. Kasza jaglana polecana jest także w przypadku chorób jelit, wątroby, nerek i problemów z trzustką.
Dzięki swojemu działaniu rozgrzewającym, poleca się ją także przy wyziębieniu organizmu. Wśród produktów zbożowych jest ona najbardziej lekkostrawna. Nie bez powodu poświęcono jej wiele badań i książek. Niemal każdy powinien wdrożyć ją do swojej diety. Za jej zaletami opowiada się również bardzo dużo sposobów jej przygotowania. W sieci znajdziemy książki i artykuły z przepisami na śniadanie, obiad czy kolację.
Otrzymaliśmy kolejny produkt od firmy Mother's Protect do testów. Tym razem jest nim mieszanka adaptogenów…
Przyzwyczailiśmy się do tego że od czasu do czasu (bądź co jeszcze gorsze codziennie) lubimy…
Nadwaga jest dużym problemem na całym świecie. W 2017 roku oszacowano, że aż 64% mężczyzn…
Próbowałeś/łaś kiedyś zrzucić zbędne kilogramy jednak bezskutecznie? Jest to problem wielu kobiet i mężczyzn. Mamy…
Dopamina jest neuroprzekaźnikiem uwalnianym w komórkach nerwowych znajdujących się w rdzeniu kręgowym i mózgu. Bierze…
Magnez pełni ważną rolę w wielu procesach życiowych człowieka. Około 99 procent tego minerału znajduje się…