Hibiskus jest rośliną posiadającą szeroką gamę właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm. Spotkamy raczej niewielką ilość osób, które piją napar stworzony z tej rośliny z przyjemnością, wszystko to za sprawą jej kwaśnego, nieco specyficznego smaku. Za to zaś jej zwolennicy cenią ją za ciekawy aromat i mocno czerwoną barwę.
Osoby mające zamiar skorzystać z jej leczniczych właściwości powinny przeczytać ten artykuł do końca – jak nie mal każda roślina wykorzystywana w takich celach ma również swoje wady i przeciwwskazania.
Najpierw nieco więcej informacji na temat samej rośliny. Hibiskus to krzew inaczej nazywany Ketmią Szczawiową. Z racji jej wygórowanych warunków co do klimatu, jest ona uprawiana jedynie w Meksyku, Sudanie, Tajlandii i Egipcie. Do wytwarzania herbaty używa się tylko kwiatów tej rośliny, które po uschnięciu opadają na ziemię. W takiej samej postaci kupujemy je w naszych sklepach.
Parzenie herbaty z tej rośliny nie wymaga specjalnych narzędzi czy też naczyń. Hibiskus parzy się tak samo jak inne herbaty, zalewając odpowiednią ilość wodą o temperaturze w okolicach 90 stopni Celsjusza, pozostawiając pod przykryciem przez około 5-10 minut. Gdy herbata jest gotowa możemy usunąć resztki rośliny z naczynia. Można użyć również specjalnych dzbanków do parzenia herbaty aby ułatwić cały proces.
Herbata hibiskus zawdzięcza swoje lecznicze właściwości głównie za sprawą dużej zawartości przeciwutleniaczy w swoim składzie. To właśnie dzięki nim, został jej poświęcony artykuł w Journal of Experimental Pharmacology w 2012 roku. Został tam opisany jako “środek terapeutyczny” posiadający szeroki wpływ na organizm człowieka.
Ponadto, medycyna ludowa w krajach arabskich stosowała herbatę z hibiskusa do leczenia wielu dolegliwości i chorób. Ma ona wpływ na układ krwionośny, metabolizm, układ pokarmowy, przeciwdziała miażdżycy, ma działanie moczopędne i wiele innych. Poniżej opiszemy najważniejsze z nich:
Herbata hibiskus znajduje się na liście środków naturalnie obniżających ciśnienie. Jest to szczególnie ważna informacja dla osób narażonych na nadciśnienie. Jak się okazuje, herbata ta jest wykorzystywana w ponad 10 krajach jako środek obniżający ciśnienie bez działań niepożądanych (w przypadku rozsądnych dawek).
Hibiskus, podobnie jak inne herbaty, posiada w swoim składzie wiele przeciwutleniaczy, które mają za zadanie zwalczać wolne rodniki. Jest to ważna właściwość, ponieważ wolne rodniki powodują stres oksydacyjny w organizmie, który zaś może być powodem wielu schorzeń i poważnych chorób. Powodami stresu oksydacyjnego w organizmie jest głównie przewlekły stres i zła dieta.
Według niektórych osób, herbata z hibiskusa powinna znaleźć się w szafce zaraz obok butelki czerwonego wina, ponieważ niektóre z ich właściwości są podobne.
Przeciwutleniacze zawarte w roślinie hibiskus chronią nasze komórki, inne związki również będące w jej składzie mogą potencjalnie wpływać na utratę masy ciała oraz zapobiegać chorobom, które są następstwem otyłości. Regularne picie naparu z hibiskusa jest w stanie przyśpieszyć metabolizm oraz zmniejszyć ilość wchłanianej skrobii i sacharozy z jedzenia.
Wyrobienie sobie nawyku picia herbaty hibiskus wspomoże również organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, co jest również istotne przy odkładaniu się tkanki tłuszczowej oraz dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
Niektóre z osób regularnie spożywających napar z rośliny hibiskus twierdzą, że ma on działanie zbliżone do melisy. Pomaga nam wyciszyć organizm po ciężkim dniu i uspokoić się. Herbata ta również opisywana jest jako naturalny antydepresant a właściwości obniżające ciśnienie krwi pomagają nam szybciej zasnąć.
Herbata hibiskus jest ogólnie dostępna w internetowych i stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością. Jej dużą zaletą jest jej cena, ponieważ waha się ona w granicach 5zł/100g. Możemy kupić ją w formie torebek bądź suszu. Polecamy jednak tą drugą formę.
Istnieje kilka przeciwwskazań, na które należy zwrócić uwagę podczas picia herbaty hibiskus. Przede wszystkim jest ona niekorzystna dla kobiet w ciąży ponieważ może wywołać przedwczesny poród. Nie ma również żadnych badań opisujących wpływ tej herbaty na kobiety w ciąży.
Hibiskus może okazać się toksyczny dla wątroby w bardzo wysokich dawkach. Ciężko jest spożyć tak dużą ilość herbaty aby mogła zaszkodzić, jednak warto mimo to zachować umiar i ograniczyć jej picie do 1-2 filiżanek dziennie.
Warto pamiętać aby dokładnie sprawdzać właściwości wszystkich ziół i roślin, którymi mamy zamiar się suplementować. Hibiskus można spotkać w sklepach również pod nazwą róża Sharon bądź Althea.
Otrzymaliśmy kolejny produkt od firmy Mother's Protect do testów. Tym razem jest nim mieszanka adaptogenów…
Przyzwyczailiśmy się do tego że od czasu do czasu (bądź co jeszcze gorsze codziennie) lubimy…
Nadwaga jest dużym problemem na całym świecie. W 2017 roku oszacowano, że aż 64% mężczyzn…
Próbowałeś/łaś kiedyś zrzucić zbędne kilogramy jednak bezskutecznie? Jest to problem wielu kobiet i mężczyzn. Mamy…
Dopamina jest neuroprzekaźnikiem uwalnianym w komórkach nerwowych znajdujących się w rdzeniu kręgowym i mózgu. Bierze…
Magnez pełni ważną rolę w wielu procesach życiowych człowieka. Około 99 procent tego minerału znajduje się…