Hibiskus jest rośliną posiadającą szeroką gamę właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm. Spotkamy raczej niewielką ilość osób, które piją napar stworzony z tej rośliny z przyjemnością, wszystko to za sprawą jej kwaśnego, nieco specyficznego smaku. Za to zaś jej zwolennicy cenią ją za ciekawy aromat i mocno czerwoną barwę.
Osoby mające zamiar skorzystać z jej leczniczych właściwości powinny przeczytać ten artykuł do końca – jak nie mal każda roślina wykorzystywana w takich celach ma również swoje wady i przeciwwskazania.
Hibiskus z tropików
Najpierw nieco więcej informacji na temat samej rośliny. Hibiskus to krzew inaczej nazywany Ketmią Szczawiową. Z racji jej wygórowanych warunków co do klimatu, jest ona uprawiana jedynie w Meksyku, Sudanie, Tajlandii i Egipcie. Do wytwarzania herbaty używa się tylko kwiatów tej rośliny, które po uschnięciu opadają na ziemię. W takiej samej postaci kupujemy je w naszych sklepach.
Jak zrobić herbatę z rośliny hibiskus?
Parzenie herbaty z tej rośliny nie wymaga specjalnych narzędzi czy też naczyń. Hibiskus parzy się tak samo jak inne herbaty, zalewając odpowiednią ilość wodą o temperaturze w okolicach 90 stopni Celsjusza, pozostawiając pod przykryciem przez około 5-10 minut. Gdy herbata jest gotowa możemy usunąć resztki rośliny z naczynia. Można użyć również specjalnych dzbanków do parzenia herbaty aby ułatwić cały proces.
Herbata hibiskus – Najważniejsze właściwości
Herbata hibiskus zawdzięcza swoje lecznicze właściwości głównie za sprawą dużej zawartości przeciwutleniaczy w swoim składzie. To właśnie dzięki nim, został jej poświęcony artykuł w Journal of Experimental Pharmacology w 2012 roku. Został tam opisany jako “środek terapeutyczny” posiadający szeroki wpływ na organizm człowieka.
Ponadto, medycyna ludowa w krajach arabskich stosowała herbatę z hibiskusa do leczenia wielu dolegliwości i chorób. Ma ona wpływ na układ krwionośny, metabolizm, układ pokarmowy, przeciwdziała miażdżycy, ma działanie moczopędne i wiele innych. Poniżej opiszemy najważniejsze z nich:
Obniża ciśnienie krwi
Herbata hibiskus znajduje się na liście środków naturalnie obniżających ciśnienie. Jest to szczególnie ważna informacja dla osób narażonych na nadciśnienie. Jak się okazuje, herbata ta jest wykorzystywana w ponad 10 krajach jako środek obniżający ciśnienie bez działań niepożądanych (w przypadku rozsądnych dawek).
Neutralizuje stres oksydacyjny
Hibiskus, podobnie jak inne herbaty, posiada w swoim składzie wiele przeciwutleniaczy, które mają za zadanie zwalczać wolne rodniki. Jest to ważna właściwość, ponieważ wolne rodniki powodują stres oksydacyjny w organizmie, który zaś może być powodem wielu schorzeń i poważnych chorób. Powodami stresu oksydacyjnego w organizmie jest głównie przewlekły stres i zła dieta.
Zmniejsza ryzyko nadwagi i chorób powiązanych
Według niektórych osób, herbata z hibiskusa powinna znaleźć się w szafce zaraz obok butelki czerwonego wina, ponieważ niektóre z ich właściwości są podobne.
Przeciwutleniacze zawarte w roślinie hibiskus chronią nasze komórki, inne związki również będące w jej składzie mogą potencjalnie wpływać na utratę masy ciała oraz zapobiegać chorobom, które są następstwem otyłości. Regularne picie naparu z hibiskusa jest w stanie przyśpieszyć metabolizm oraz zmniejszyć ilość wchłanianej skrobii i sacharozy z jedzenia.
Wyrobienie sobie nawyku picia herbaty hibiskus wspomoże również organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, co jest również istotne przy odkładaniu się tkanki tłuszczowej oraz dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
Działa uspokajająco
Niektóre z osób regularnie spożywających napar z rośliny hibiskus twierdzą, że ma on działanie zbliżone do melisy. Pomaga nam wyciszyć organizm po ciężkim dniu i uspokoić się. Herbata ta również opisywana jest jako naturalny antydepresant a właściwości obniżające ciśnienie krwi pomagają nam szybciej zasnąć.
Gdzie kupić herbatę hibiskus?
Herbata hibiskus jest ogólnie dostępna w internetowych i stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością. Jej dużą zaletą jest jej cena, ponieważ waha się ona w granicach 5zł/100g. Możemy kupić ją w formie torebek bądź suszu. Polecamy jednak tą drugą formę.
Skutki uboczne / przeciwwskazania
Istnieje kilka przeciwwskazań, na które należy zwrócić uwagę podczas picia herbaty hibiskus. Przede wszystkim jest ona niekorzystna dla kobiet w ciąży ponieważ może wywołać przedwczesny poród. Nie ma również żadnych badań opisujących wpływ tej herbaty na kobiety w ciąży.
Hibiskus może okazać się toksyczny dla wątroby w bardzo wysokich dawkach. Ciężko jest spożyć tak dużą ilość herbaty aby mogła zaszkodzić, jednak warto mimo to zachować umiar i ograniczyć jej picie do 1-2 filiżanek dziennie.
Warto pamiętać aby dokładnie sprawdzać właściwości wszystkich ziół i roślin, którymi mamy zamiar się suplementować. Hibiskus można spotkać w sklepach również pod nazwą róża Sharon bądź Althea.
Może nawet się skuszę na świąteczne śniadanie 🙂 Jajka są, ale i dodatków sporo.