Czosnek jest bardzo dobrze znany jako naturalny antybiotyk. Niemal każda osoba zetknęła się z nim przy chorobie bądź słyszała o jego właściwościach. Jest naturalną receptą na zdrowie, którą stosują nasze babcie od wieków. Egipcjanie i inne narody również znały jego zalety. Stosowano go przy wielu chorobach oraz protekcyjnie. Mimo niezbyt przyjemnego zapachu czosnku, warto korzystać w z jego właściwości.
W swoim składzie posiada wiele składników działających pro zdrowotnie na nasz organizm. Kryją się w nim witaminy B6, B2, PP, C, A; sole mineralne – potas, wapń, magnes a także różne rzadkie mikroelementy jak kobalt, nikiel czy chrom. Jednym z głównych ważnych związków zawartych w czosnku jest allicyna, którą opisuje się jako aż 15 razy silniejszą od penicyliny pod kątem bakteriobójczym – nie ma tak doraźnego działania jak penicylina, jednak pokazuje to jak wiele wartościowych związków można znaleźć w ogólnie dostępnym produkcie.
Czosnek posiada także związki flawonoidowe o działaniu moczopędnym, rozkurczającym, przeciwzapalnym, przeciw-utleniającym oraz obniżającym ciśnienie krwi. Znajdziemy w nim także saponiny, związki śluzowe, cukry i aminokwasy.
Z racji zawartych w sobie związków, czosnek prezentuje bardzo dużą gamę właściwości działających pozytywnie na nasz organizm. Jego wpływ docenią między innymi osoby, które często łapią infekcje, mające problemy z trawieniem i ogólnym przemęczeniem (które często jest skutkiem niedoboru witamin i innych związków).
Dobrą wiadomość jest taka, że wcale nie musimy walczyć z natarczywym zapachem czosnku aby korzystać z jego właściwości. Możemy go znaleźć również w postaci bezwonnych produktów.
Dobrze znane w naszej kulturze zastosowanie czosnku odnosiło się właśnie do zapobiegania grypie, przeziębieniom i bólom gardła, których przyczyną są nadmierna ilość bakterii i osłabiona odporność. Nasze babcie często przygotowywały miksturę z miodu, mleka i czosnku.
Dzięki zawartym w nim witaminom, czosnek uzupełnia niedobory witamin oraz wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Dzięki regularnemu spożywaniu czosnku wspomożemy ogólną sprawność i wytrzymałość fizyczną oraz psychiczną.
Jak wiele naturalnych produktów o podobnych właściwościach, czosnek przyczynia się również do obniżenia poziomu cukru we krwi poprzez zwiększenie metabolizmu węglowodanów, podnosząc tym samym wrażliwość komórek na insulinę. Co prawda nie jest to potwierdzony lek, który pomoże nam zastąpić leki na cukrzycę ale z pewnością można uznać go za “przyjaciela” cukrzyków.
Czosnek dobrze radzi sobie również z wieloma bakteriami zalegającymi w układzie pokarmowym jak chociażby Heliobacter pylori, która jest odpowiedzialna za raka żołądka. Swoje właściwości zawdzięcza dużej ilości przeciwutleniaczy, które mają działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych a także pobudzający nasz naturalny układ immunologiczny do zwalczania tych komórek. Jak dowiodły badania – regularne spożywanie czosnku pozwala na zmniejszenie ryzyka rozwoju raka jelita grubego, żołądka i okrężnicy.
Duża ilość przeciwutleniaczy zawartych w czosnku ma również wpływ na spowolnienie starzenia się organizmu. Jest dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, których potrzebuje skóra aby utrzymać swoją sprężystość i młody wygląd. Poprawia krążenie krwi i niweluje powstawanie żylaków i pajączków na powierzchni skóry. Wykorzystanie wody w której moczył się czosnek, pozwala szybciej wyleczyć takie stany zapalne jak chociażby wypryski.
Nie ma określonych przeciwwskazań w jakim wieku jest to dozwolone a w jakim zakazane. Z jego właściwości mogą korzystać zarówno dorośli (prócz kobiet w ciąży) jak i dzieci od 1 roku życia. Młodsi mogą mieć szczególną niechęć do spożywania czosnku. Nic w tym dziwnego, jeśli spróbowalibyśmy zjeść cały ząbek czosnku bez żadnego dodatku to pewnie nam również by się szybko odechciało spożywać go regularnie.
Jednak okazuje się on dobrym dodatkiem do sałatek i różnego rodzaju napojów w połączeniu ze składnikami, które wykorzystujemy podczas leczenia grypy lub przeziębienia. Można wypróbować przepis naszych babć: mleko + czosnek + miód. Opcjonalnie możemy posmarować również kromkę chleba masłem i posypać ją posiekanym czosnkiem. To również niweluje przykry piekący smak czosnku.
Warto pamiętać jednak, że “charakterystyczny oddech” po spożyciu czosnku może utrzymać się nawet 2 dni. Warto mieć to na uwadze i nie spożywać go dzień przed ważnym spotkaniem / rozmową. W naszych czasach dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie preparatów z wyciągiem z czosnku – może nie są one tak skuteczne jak świeży, zmielony czosnek lecz na pewno okażą się bardziej praktyczne. Takie produkty dostępne są w aptekach i w sklepach ze zdrową żywnością w formie tabletek i olejów z wyciągiem z czosnku.
Nie ma określonych skutków ubocznych związanych z regularnym spożywaniem czosnku. Jak każdy z naturalnych produktów medycyny naturalnej jest bezpieczny w rozsądnych dawkach. Przesadzona, regularna suplementacja czosnkiem w nadmiernych ilościach może powodować bóle żołądka, problemy z układem pokarmowym a nawet uszkodzenie wątroby.
Osoby z alergią na czosnek nie powinny go stosować. W przypadku pojawienia się swędzenia, zaczerwień, duszności itd. powinno się zaprzestać jego stosowania i skonsultować się z lekarzem.
Czosnek może wchodzić w niepożądane interakcje z różnymi lekami jak np. leki przeciwzakrzepowe z racji podobnego działania. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy przeczytać ulotkę leku bądź skonsultować się z lekarzem.
Otrzymaliśmy kolejny produkt od firmy Mother's Protect do testów. Tym razem jest nim mieszanka adaptogenów…
Przyzwyczailiśmy się do tego że od czasu do czasu (bądź co jeszcze gorsze codziennie) lubimy…
Nadwaga jest dużym problemem na całym świecie. W 2017 roku oszacowano, że aż 64% mężczyzn…
Próbowałeś/łaś kiedyś zrzucić zbędne kilogramy jednak bezskutecznie? Jest to problem wielu kobiet i mężczyzn. Mamy…
Dopamina jest neuroprzekaźnikiem uwalnianym w komórkach nerwowych znajdujących się w rdzeniu kręgowym i mózgu. Bierze…
Magnez pełni ważną rolę w wielu procesach życiowych człowieka. Około 99 procent tego minerału znajduje się…