Czarnuszka siewna (czarny kminek), dzięki swoim właściwościom jest ceniona już od czasów Egiptu. W grobie samego faraona znaleziono dzbany z tymi właśnie nasionami. Bardziej bliskie nam opisy czarnuszki możemy znaleźć w księdze Izajasza. Nasiona czarnuszki dla Hebrajczyków były równie ważne, co jęczmień czy pszenica. Zagłębiając się w liczne badania i publikacje na jej temat, wiemy już, że mieli ku temu wyraźne powody.
Czarny kminek to roślina obejmująca ok. 20 gatunków, popularnych głównie w Azji Zachodniej i na obszarach śródziemnomorskich. W celach leczniczych wykorzystuje się odmianę “Nigella sativa L”, która ma w sobie najwięcej właściwości prozdrowotnych. W Polsce jest ona uprawiana, jednak nie na skalę masową. Prócz możliwości leczniczych tej rośliny, uprawiana jest także jako znakomita przyprawa używana między innymi jako zamiennik pieprzu.
Dzięki swoim walorom estetycznym, można znaleźć ją w ogrodach. Czarnuszka ma ok. 50 centymetrów wysokości i posiada kwiaty o różnych kolorach. Nasiona są gotowe do zbioru po przekwitnięciu rośliny tworzą się mieszki zawierające nasiona (podobnie jak w przypadku maku).
W wielu badaniach na z użyciem nasion czarnuszki, wyizolowano i odkryto dużą ilość związków aktywnych m. in białka o dobrym profilu aminokwasowym (8 z 9 wymaganych aminokwasów), alkaloidy, saponiny, flawonoidy i olejek eteryczny.
W nasionach tych znajdziemy wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwas linolowy (50-60%), oleinowy (20%) i eikozadienowy (3%) a także kwasy nasycone (kwas palmitynowy i stearynowy, ok. 30%). Czarnuszka zawiera w sobie ponad 100 aktywnych związków biologicznie aktywnych.
Witaminy: A, B1, B3, B6, E, F, biotynę
Związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas
Na całym świecie, szeroko bada się związki pochodzenia naturalnego pod kątem leczniczym. Wiele leków opartych jest na bazie roślin. Czarnuszka siewna również badana była przez niezależne grupy specjalistów w związku z jej szerokim działaniem prozdrowotnym na organizm człowieka. Podczas testów wyodrębniono wpływ jej właściwości na różnego rodzaju choroby i stany zapalne:
Tymochinon (jeden ze związków fitochemicznych) został dokładnie opisany w US National Library of Medicine jako skuteczny wobec raka krwi, płuc, nerek, wątroby, prostaty, szyjki macicy, okrężnicy i skóry. [źródło]
W 2012 roku przeprowadzono badania sprawdzające skuteczność terapeutyczną oleju z czarnego kminku przy leczeniu alergicznego nieżytu nosa. Po 6 tygodniach od rozpoczęcia używania oleju z czarnuszki w postaci kropli do nosa (3 razy dziennie po jednej kropli do dziurki), u wszystkich pacjentów wykazujących łagodne objawy alergii, symptomy całkowicie zanikły. 68,7% osób u których objawy opisano na poziomie umiarkowanym, również pozbyły się oznak alergii.
Nawet osoby z nasilonymi problemami alergicznymi odczuli poprawę (58.3%). Korzyści te są najprawdopodobniej skutkiem poprawy układu odpornościowego i efektów antyhistaminowych.
Ponadto, jak wykazało wiele badań, stres oksydacyjny może zmniejszać skuteczność komórek trzustkowych odpowiadających za produkcję i uwalnianie insuliny co powoduje rozwój cukrzycy. Czarny kminek przyczynia się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego czyniąc go bardzo dobrą terapią uzupełniającą w przypadku cukrzycy typu II.
Przeprowadzone badanie: Osoby chorujące na cukrzycę typu II, spożywały w okresie 3 miesięcy dwa gramy czarnego kminku dziennie. Efektem było zmniejszenie stężenia cukru we krwi na czczo i stężenia HbA1c, zwiększając przy tym funkcjonalność komórek β trzustki. [źródło]
Jeśli masz problemy z wypadającymi włosami lub łysieniem, możesz wykorzystać olej z czarnuszki bezpośrednio na skórę i pozostawić na 30 minut a następnie spłukać.
Inną możliwością jest stosowanie mieszaniny czarnuszki z oliwą z pierwszego tłoczenia w stosunku 1:1 i również nakładanie na miejsca ogarnięte stanem zapalnym.
Wiele krajów jak np. Chiny, cenią czarnuszkę za rzekome korzyści związane z opóźnionym starzeniem się. Czarny kminek jest bogaty w witaminy z grupy B i żelazo – ich niedobór kojarzony jest z problemami z pamięcią, słuchem a nawet siwieniem włosów.
Nasiona czarnuszki posiadają także dużo fito-chemikaliów, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, których regularne spożywanie pomaga profilaktycznie przed rozwinięciem się wielu chorób jak chociażby nowotwory, choroby serca czy cukrzyca. Łagodzi stres oksydacyjny (główną przyczynę wielu chorób) poprzez aktywne usuwanie wolnych rodników.
W kuchni najczęściej wykorzystuje się olej z czarnuszki. Jest świetnym dodatkiem do sałatek i innych potraw., jednakże to nie jest jedyne rozwiązanie. Możemy także dodać nasiona do wielu posiłków. Jest to częsta praktyka w północnych Indiach, Pakistanie czy też Irlandii. Nasiona dodane do posiłku nadają mu posmak mieszanki tymianku, oregano i gałki muszkatołowej.
Same nasiona można dodać także do pizzy, sosów do sałatek, wypieków lub nawet do kawy lub herbaty.
Olej z czarnuszki powinien być spożywany w ilości 2-3 łyżeczek dziennie w przypadku leczenia schorzeń. Jeśli zależy nam na działaniu profilaktycznym to naszym zdaniem, spożywanie 1 łyżeczki dziennie jest całkowicie wystarczające.
Zabiegi polegające na stosowaniu zewnętrznym oleju z czarnuszki, na różnego rodzaju stany zapalne skóry i problemy z włosami powinny odbywać się w miarę regularnie.
W przypadku nasion z czarnuszki zaleca się spożywanie 1-2 łyżeczek dziennie. Możemy połączyć je ze zdrowym sokiem domowej roboty wykonanym z warzyw i owoców, dodawać do domowego pieczywa, przyprawiać mięsa i inne potrawy. Warto pamiętać iż nie sprawdzi się jako dodatek do wszystkich posiłków jak np. owsianka (z racji swojego aromatu).
Alergicy i astmatycy z pewnością docenią korzystanie z właściwości czarnuszki w formie naparu z nasion, jako wywar do inhalacji a także w formie kropel do nosa domowej roboty: łyżkę wcześniej rozdrobnionych nasion zalewamy 100ml roztworu soli fizjologicznej, gotujemy i odstawiamy na pół godziny. Po upływie tego czasu należy przecedzić i uzupełnić brakującą ilość roztworu (do 100ml), przefiltrować całość przez watę i zakraplać nos kilka razy dziennie.
Czarnuszka jest popularna zarówno w kuchni jak i medycynie naturalnej już od bardzo długiego czasu. Nie znaleźliśmy opisów, które jasno opisywały by skutki uboczne czarnuszki, jeśli nie jest stosowana w nadmiernych dawkach. Nie powinno podawać się jej dzieciom poniżej 3 roku życia, kobiety w ciąży powinny skonsultować spożywanie czarnuszki z lekarzem.
Olej z czarnuszki jest najbardziej popularny, przyswajalny i skoncentrowany oraz możemy dodać go bez problemu do wielu potraw jak sałatki, surówki, czy zupy (dodając im korzenny posmak) a także używać zewnętrznie. Ważne jest oczywiście aby upewnić się iż jest on wyprodukowany z wysokiej jakości składników, które nie uległy obróbce chemicznej, a sam produkt końcowy nie jest w żaden sposób rozcieńczony i przechowywany był w opakowaniu, które nie przepuszcza promieni słonecznych w zbyt dużych ilościach. Zazwyczaj są to szklane buteleczki o przyciemnionej barwie. Ważne jest aby olej był tłoczony na zimno (w niskich temperaturach). Taki olej nie nadaje się do smażenia, jedynie do spożywania na zimno.
Data ważności oleju dobrej klasy nie jest długa z racji tego, że zalicza się on do olei schnących. Zazwyczaj to ok. 3-6 miesięcy od daty produkcji, powinniśmy mieć to na uwadze kupując większą ilość. Jeśli data ważności dużo przekracza ten okres to jest bardzo prawdopodobne iż znajduje się w nim dużo chemii.
Olej z czarnuszki tłoczony jest również w Polsce, np. w niedużej olejarni na Podkarpaciu. Kupując produkt Polskiego przetwórstwa istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest on świeżo tłoczony co jest dużą zaletą. Na dnie butelki po otwarciu możemy zobaczyć biały osad, oznacza to ze produkt jest naturalny i nie zawiera w sobie żadnych dodatków.
Za buteleczkę 250ml musimy zapłacić ok 30-40 złotych. Nie jest najtańszym rozwiązaniem, lecz jeśli zależy nam na działaniu leczniczym to musimy się z tym pogodzić. Produkt dobrej jakości jest wart swojej ceny.
Następną popularną formą są oczywiście nasiona czarnuszki. Cena jest tutaj zdecydowanie niższa w porównaniu do oleju. Kupimy je w mniejszych opakowaniach po 50 gram a także większe ilości 1 kg i więcej. Za mniejszą paczkę zapłacimy 3-6 złotych. Paczka 1kg waha się w przedziale cenowym od 20 do 40 złotych. Pamiętaj jednak, że to co droższe wcale nie znaczy lepsze. Warto lepiej sprawdzić i zweryfikować z jakiego źródła pochodzą nasiona. Tutaj również istotne jest, aby pochodziły z kontrolowanych upraw.
Najlepiej aby były w opakowaniu nie przepuszczającym promieni słonecznych. Niestety nie skorzystamy z ich właściwości w kosmetyce, jednak w kuchni zyskują dość duże pole do popisu jako przypawa. Nadadzą się jako dodatek do sałatek, wypieków, przetworów warzywnych, aromatyzowania wina itd. Według informacji jednego z producentów “przed użyciem można je smażyć lub prażyć”. Zmielone w młynku mają aromat podobny do oregano. Z racji swoich naturalnych właściwości, ich data ważności jest dość długa.
W sieci znaleźliśmy także czarnuszkę w postaci naturalnej przyprawy bez chemii czy też jako dodatek do chleba bez mąki (od Melvit). Co prawda różne posiłki z dodatkiem czarnuszki z pewnością dodają im aromatu to są to rozwiązania, które naszym zdaniem są mało opłacalne i niosą niewielką ilość korzyści jeśli zależy nam tylko i wyłącznie na jej właściwościach. Posiłki lepiej przygotowywać samodzielnie, kontrolując ilość dodawanych nasion.
Na rynku polskim znajdują się również różnego rodzaju kosmetyki takie jak szampony, mydła i kremy na bazie czarnuszki. Dobrze nadają się do miejscowego pielęgnowania ciała i dbania o higienę jamy ustnej.
Czarnuszka to kolejne z nasion, które okazuje się mieć niesamowite właściwości dla naszego organizmu. Taka ilość odniesień w historii ludzkości nie może być przypadkiem. Setki badań z udziałem ludzi cierpiących na wiele chorób również nie powinny być ignorowane. Warto zastanowić się, czy wprowadzenie czarnuszki do swojej diety nie będzie dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto boryka się z alergią, astmą, częstymi bólami gardła, cukrzycą, problemami trawiennymi, zmianami skórnymi i wieloma innymi schorzeniami.
Czarny kminek zawiera w sobie także dużo witamin i kwasów które korzystnie wpływają na nasz organizm, nie wykazując przy tym skutków ubocznych.
W naszej opinii, należy skorzystać z właściwości czarnuszki również profilaktycznie aby poprawić swoją odporność i ogólną kondycję organizmu. Musimy na nowo przemyśleć wartość nasion czarnuszki i innych superfoods, które przetrwały w niezmienionej formie od wielu, wielu lat i wprowadzić je jako regularny nawyk do naszej diety. To, że przetrwały taki czas, musi nieść za sobą jakiś pożytek. W dzisiejszych czasach jest coraz więcej bakterii odpornych na antybiotyki oraz jedzenia, które przepełnione jest chemią. Może w końcu powinniśmy powrócić do naturalnych praktyk naszych przodków chociaż w części i pomóc naszemu organizmowi przetrwać okres pełen zmian w żywieniu i codziennych nawyków, do których nie jest jeszcze fizjologicznie przystosowany? Odpowiedź na to pytanie nasuwa się samo, jednak do Ciebie należy ostateczna decyzja czytelniku.
Źródło:
http://www.czytelniamedyczna.pl/5412,nigella-sativa-l-roslinny-surowiec-o-wlasciwosciach-plejotropowych.html#
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252704/
http://www.kitchendoctor.com/herbs/black_cumin.php
Zobacz także nasze inne artykuły:
Otrzymaliśmy kolejny produkt od firmy Mother's Protect do testów. Tym razem jest nim mieszanka adaptogenów…
Przyzwyczailiśmy się do tego że od czasu do czasu (bądź co jeszcze gorsze codziennie) lubimy…
Nadwaga jest dużym problemem na całym świecie. W 2017 roku oszacowano, że aż 64% mężczyzn…
Próbowałeś/łaś kiedyś zrzucić zbędne kilogramy jednak bezskutecznie? Jest to problem wielu kobiet i mężczyzn. Mamy…
Dopamina jest neuroprzekaźnikiem uwalnianym w komórkach nerwowych znajdujących się w rdzeniu kręgowym i mózgu. Bierze…
Magnez pełni ważną rolę w wielu procesach życiowych człowieka. Około 99 procent tego minerału znajduje się…