Chlorella – właściwości, opinie, DZIAŁANIE

1
2565
chlorella - opis, właściwości
chlorella - opis, właściwości

Chlorella jest słodkowodną, niebiesko-zieloną algą zaliczaną do grupy superfoods. Badania nad jej właściwościami okazały się naprawdę interesujące. Regularne jej spożywanie przynosi wiele korzyści całemu organizmowi. Wspomaga ona detoks organizmu, przywraca równowagę hormonalną, poprawia pracę układu krążenia i posiada wiele innych właściwości, które sprawiają że warto się nią zainteresować. Podobnie jak spirulina, chlorella jest chętnie dodawana do diety przez wegan i wegetarian z racji dużej zawartości białka i witamin w swoim składzie.

Skład chlorelli

Swój intensywnie zielony kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu chlorofilu. Jeśli nie przepadasz za warzywami, lub zwyczajnie nie masz możliwości jedzenia wystarczającej ilości w ciągu dnia, chlorella jest dobrym wyborem. Dostarczy odpowiednią ilość chlorofilu, co jest ważne chociażby z racji jej właściwości oczyszczających organizm. Jedna dawka (ok. 30 gram) jest w stanie dostarczyć aż 16 gram białka, ok. 130% dziennej zalecanej dawki cynku, 200% żelaza i aż ok. 290% witaminy A. Ponadto w jej składzie znajdziemy również ok, 70% RDA witaminy B2, 33% witaminy B3 i 20% magnezu.

Oczyszczanie organizmu

ashwagandha

To jedna z najważniejszych właściwości – wspomaga oczyszczanie organizmu z metali ciężkich. Jest to bardzo ważna właściwość ponieważ w dzisiejszych czasach są one dość powszechne w jedzeniu i naszym otoczeniu.  Zaliczamy do nich głównie: arsen, ołów, karm, nikiel i cynk. Ich zbyt wysokie stężenie w organizmie może powodować negatywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, z racji tego że kumulują się w najważniejszych narządach naszego organizmu.

Powodują między innymi problemy z układem krążenia, pokarmowym i nerwowym. Zaburzają one prawidłową pracę ważnych narządów jak wątroba i nerki. Regularne spożywanie chlorelli jest w stanie zapobiec gromadzeniu się metali ciężkich w organizmie.

Odchudzanie

Chlorella okazuje się również dobrym wsparciem w przypadku redukcji tkanki tłuszczowej. Badania opublikowane w Journal of Medicinal Food potwierdzają, iż regularne spożywanie przyczynia się do zauważalnej redukcji tkanki tłuszczowej, poziomu złego cholesterolu i stężenia glukozy we krwi. Nie oznacza to oczywiście, że samo spożywanie jej przyczyni się do diametralnej zmiany sylwetki, jednak w połączeniu ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną wspomoże nasz organizm w gubieniu zbędnych kilogramów.

Dodatkowo, organizm podczas utraty swoich zapasów może tracić także witaminy i minerały niezbędne do prawidłowej pracy, chlorella uzupełni je w dużej części. 

Wspomaga pracę mózgu

Duża zawartość magnezu, aminokwasów i witaminy B-12 sprzyja prawidłowej pracy naszego mózgu. Dodatkowo, duża ilość antyoksydantów jest stanie zapobiec stresowi oksydacyjnemu, który często powoduje problemy z pamięcią i spadek funkcji poznawczych.

Więcej energii i lepsza odporność

Chlorella zalicza się do grupy produktów “superfood”. Produkty znajdujące się w tej grupie posiadają dużo składników odżywczych i witamin. W chlorelli znajdziemy ich całą gamę a szczególnie cynk, żelazo, i witaminę A. Dzięki właściwościom oczyszczających, nasz organizm może lepiej pracować co z pewnością przyczyni się do większej ilości energii do spożytkowania przez cały dzień. Nie wolno zapomnieć również o tym, że chlorella wzmacnia odporność dzięki dużej ilości antyoksydantów, które przeciwdziałają wolnym rodnikom (powód stanów zapalnych i wielu chorób).

Pomoc w problemach z układem trawiennym

Chlorella sprzyja namnażaniu się zdrowej flory bakteryjnej organizmu, która jest niezbędna do prawidłowego trawienia. Wstępne badania wykazały również, że chlorella ma potencjał do leczenia łagodnych zaburzeń trawienia i może przyczyniać się do poprawy kondycji jelit. 

Gdzie kupić chlorellę, jak spożywać i na co zwrócić uwagę przy zakupie? 

Chlorella właściwości

Najważniejszą sprawą na jaką warto zwrócić uwagę podczas zaopatrywania się w chlorellę jest jej skład. Istnieje wiele odmian, które mogą diametralnie różnić się zawartością składników odżywczych. Dla przykładu stężenie białka może wahać się od kilkudziesięciu do kilku procent. Warto zatem dokładnie sprawdzić jej skład przed zakupem.

Kolejnym aspektem jest rodzaj obróbki, której została poddana. Najlepsza jakościowo jest chlorella poddawana obróbce przy niskiej temperaturze. Wysokie temperatury mogą pozbawić ją witamin i innych ważnych składników odżywczych.

Chlorella jest dostępna w większości sklepów stacjonarnych i internetowych ze zdrową żywnością.

Zalecane dzienne dawkowanie to od 3 do 10 gram dziennie. Chlorella jest dostępna w postaci tabletek bądź proszku, który można dodawać np. do smoothie. Opcjonalnie, dostępny jest na rynku również płynny chlorofil, którego dawkowanie waha się w granicach od 4 do 10 ml dziennie. Dawkowania mogą różnić się w zależności od producenta.

Chlorella – Skutki uboczne 

Jak wiele produktów typu superfood, chlorella posiada również swoje skutki uboczne. Mogą one pojawić się po zbyt dużej ilości na początek. Warto stopniowo dodawać ją do swojej diety. Objawy zbyt dużej ilości przyjętej “na raz” to:

  • gazy,
  • skurcze żołądka,
  • biegunka,
  • nudności,
  • wrażliwość na słońce.

Nie ma konkretnych badań, które potwierdzają że chlorella jest bezpieczna dla:

  • kobiet w ciąży,
  • karmiących,
  • osób z chorobą autoimmunologiczną,
  • osób z problemami z układem krwionośnym.

Chlorella może także powodować alergie, w szczególności u osób uczulonych na pleśnie bądź wrażliwych na jod.

W każdym z powyżej wymienionych przypadków najlepiej skonsultować suplementację chlorellą z lekarzem.

Źródło:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorofile

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/chlorella

 

ashwagandha

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz swoje imie

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.