Cebula (cebula zwyczajna) – Właściwości zdrowotne, kalorie, przepisy

Cebula to naturalny antybiotyk, który znany jest ludzkości już od wieków. Nasze prababcie zawsze posiadały zapasy tego warzywa w swoich spiżarkach. Stosowano ją nie tylko z racji jej walorów wzbogacających smak posiłków lecz także jako lek pierwszej pomocy głównie podczas epidemiach grypy – szczególnie wiosną i zimą.

Poza tym, jeszcze kilkadziesiąt lat temu rzadko łapano infekcje z racji tego, że codzienny jadłospis bardzo często zawierał cebulę pod różnymi postaciami. Dziś zdecydowanie rzadziej dodajemy ją do przyrządzanych potraw. Powodem tego najczęściej jest jej piekący smak i niezbyt przyjemny oddech po jej spożyciu. W tym artykule dowiesz się jednak dlaczego nawet pomimo tych wad, powinno wpleść cebulę do jadłospisu chociaż kilka razy w tygodniu.

Wartości odżywcze

Skład cebuli jest dość bogaty. Znajdziemy w niej witaminy C, E, K, B1, B2, PP i prowitaminę A. Nie brakuje w niej również szeregu minerałów jak wapń, potas, siarka, krzem, fosfor, cynk i sód. Warto zauważyć również że jej kaloryczność jest bardzo niska, dzięki czemu z jej użyciem możemy urozmaicić smak posiłków bez zbędnych kalorii. Jeśli przygotujemy posiłek pod przykryciem to wartości odżywcze cebuli nie zmienią się praktycznie wcale. Warto o tym pamiętać jeśli chcemy wzbogacić posiłek również o wiele witamin i minerałów.

Cebula właściwości

Cebula – naturalny antybiotyk

Cebula i inne naturalne antybiotyki są bardzo dobrą odmianą dla antybiotyków syntetycznych, które osłabiają nasz organizm i ich skuteczność jest coraz słabsza. Dzięki zawartości związków siarki (jak np. cykloallina), cebula ma bardzo dobre właściwości antybakteryjne. Podczas krojenia cebuli wytwarzanych jest wiele związków siarki, które posiadają udowodnione działanie antybiotyczne, które docenimy podczas lekkich przeziębień i grypy. W przypadku bardzo nasilonych objawów należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ jej właściwości mogą okazać się niewystarczające.

Cebula na katar, kaszel i zapalenie migdałków

Jeden z kanadyjskich lekarzy, który przez wiele lat zagłębiał tajniki naturalnej medycyny, zaleca umieszczanie pokrojonej cebuli niedaleko łóżka przed snem. Jako, że większości osób niezbyt spodoba się pomysł z racji na długo unoszący się, niezbyt przyjemny zapach to proponujemy skorzystanie z mniej kłopotliwych środków na bazie czosnku, które możemy wykonać samodzielnie. Jednym ze skutecznych jest domowy syrop z cebuli, który ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny oraz regeneruje błonę śluzową górnych dróg oddechowych.

Kolejnym sposobem, który możemy wykorzystać jest płukanka do gardła na bazie soku z cebuli w połączeniu z solą fizjologiczną. Regularne płukanie gardła taką mieszanką kilka razy dziennie skutecznie pozwala pozbyć się przewlekłego zapalenia migdałków.

 

Naturalna ochrona przed chorobami zakaźnymi 

Opisując właściwości cebuli, nie sposób przytoczyć opisu epidemii grypy, tzw. “hiszpanki”, która szalała w latach 1918-1919. Zachorowało na nią aż 500 milionów ludzi na całym świecie. Przez ten czas śmierć poniosło ok. 50-100 milionów osób. Rodziny, których jadłospis był bogaty w czosnek i cebulę miały o wiele większe szanse na uchronienie się przed tą chorobą. Często rozkładano ją również w pomieszczeniach mieszkalnych.

 

Jaką cebulę wybrać? 

Jak pisaliśmy powyżej, smak cebuli jest czymś co bardzo często zniechęca nas przed jej regularnym spożywaniem. Ogrodnicy starający się sprostać dzisiejszym wymaganiom, najczęściej wybierają odmiany mniej piekące i słodsze w smaku. Problem w tym, że odmiany te posiadają w swoim składzie mniej związków siarki a co za tym idzie jej właściwości lecznicze są o wiele słabsze niż powinny.

Jeśli decydujemy się na spożywanie cebuli w celach leczniczych aby uchronić się przed infekcjami to należy szukać odmian, które mają mocno piekący smak i podczas obierania wywołują silne łzawienie.

 

Przepis na syrop z cebuli

Składniki: 2 cebule; 5 łyżeczek miodu spadziowego, gryczanego lub lipowego; 1/2 łyżeczki zmielonych nasion anyżu.

Przygotowanie: Po uprzednim zmieleniu cebuli na tarce, umieszczamy ją w garnku i podgrzewamy (nie gotujemy) celem uzyskania jak największej ilości soku. Następnie odstawiamy na pół godziny do ostygnięcia. Odcedzamy i wyciskamy resztki cebuli, dodajemy miód, zmielone nasiona anyżu i mieszamy.

Post Author: Jakub

1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *