ashwagandha
Olej konopny tłoczony jest z nasion konopi siewnej. Wiele osób nie docenia jego właściwości a nawet obawia się stosowania oleju z tych nasion z racji powiązań z marihuaną. Jak się okazuje, nasiona konopi siewnej posiadają w swoim składzie tylko...
Olejek rycynowy to specyfik dostępny w każdej aptece. Jest on niedrogi – koszt jego zakupu to zaledwie kilka złotych. Najbardziej znane zastosowanie olejku rycynowego to działanie przeczyszczające oraz wzmacnianie nadmiernie wypadających włosów. Ale olejek rycynowy może znacznie więcej –...
Cebula to naturalny antybiotyk, który znany jest ludzkości już od wieków. Nasze prababcie zawsze posiadały zapasy tego warzywa w swoich spiżarkach. Stosowano ją nie tylko z racji jej walorów wzbogacających smak posiłków lecz także jako lek pierwszej pomocy głównie...
Dziurawiec zwyczajny - Inaczej ziele św. Jana jest rośliną rosnącą na polanach, łąkach, zboczach i skrajach lasów. To jedne z najpopularniejszych ziół stosowanych w medycynie naturalnej do leczenia wielu schorzeń. W swoim składzie zawiera dużo składników mających pozytywny wpływ...
Moringa (Drzewo życia) to drzewo naturalnie rosnące u podnóży Himalajów, gdzie potrafi osiągnąć od 5 do 10 metrów wysokości. Obejmuje 14 odmian z których to Moringa Oleifera (Moringa olejodajna) jest najpopularniejsza. Charakteryzuje się ogromną ilością witamin i składników mineralnych....
Lukrecja a właściwie jej korzeń stosuje się jako środek słodzący w różnego rodzajach produktów - od cukierków po herbaty. Jednak nie jest to jej jedyne zastosowanie. Właściwości korzenia lukrecji wykorzystuje się także w lecznictwie i kosmetyce. Z powodzeniem możemy...
Czarnuszka siewna (czarny kminek), dzięki swoim właściwościom jest ceniona już od czasów Egiptu. W grobie samego faraona znaleziono dzbany z tymi właśnie nasionami. Bardziej bliskie nam opisy czarnuszki możemy znaleźć w księdze Izajasza. Nasiona czarnuszki dla Hebrajczyków były równie ważne, co...
Woda utleniona to produkt z którym najczęściej mamy styczność przy zewnętrznej dezynfekcji ran. Nie jest to jednak jej jedyne zastosowanie. Posiada ona również szerokie właściwości wybielające, odkażające i bakteriobójcze. To pozwala nam wykorzystać wodę utlenioną przy różnego rodzaju chorobach...
Olej z wiesiołka wytwarzany jest z niewielkich nasion rośliny o tej samej nazwie. Posiada on dość szerokie zastosowanie. Możemy wspomóc się nim między innymi gdy chcemy polepszyć stan naszych włosów, skóry, w przypadku problemów z trawieniem oraz gdy mamy...