Aloes (SOK, żel z aloesu) – Właściwości zdrowotne, skład, uprawa

Aloes znany był ze swoich właściwości już tysiące lat temu.  Na całym świecie znajduje się ponad dwieście różnych gatunków. Zalicza się go do najbardziej odżywczych roślin na świecie. Śluzowaty żel w swoim składzie posiada bogate zasoby długołańcuchowych cukrów zwanych polisacharydami. Można stosować go zarówno bezpośrednio na skórę a także spożywać. Obydwie formy posiadają różne właściwości wpływające pozytywnie na nasz organizm.

Okazuje się on pomocnym środkiem do stosowania zarówno na skórę w przypadku miejscowych stanów zapalnych i chorób a także wewnętrznie do poprawy stanu układu pokarmowego i lepszego nawodnienia organizmu. W tym artykule poznasz wszystkie właściwości i zastosowania aloesu.

Skład aloesu

Aloes zalicza się do grupy superfoods, czyli “super-żywności” o składzie bogatym w witaminy, minerały i składniki odżywcze, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. W świeżym aloesie znajdziemy między innymi:  witaminy A, C i E; pierwiastki: wapń, siarkę, cynk, magnez, chrom i selen , a także przeciwutleniacze, błonnik, aminokwasy, enzymy, sterole, ligninę i co najważniejsze – polisacharydy. Polisacharydy to cukry złożone, węglowodany, ulegające powolnemu spalaniu, dostarczając tym samym długotrwały dopływ energii. Odpowiedzialne są również za wspomaganie układu odpornościowego i odchudzanie.

Aloes właściwości

Aloes – Właściwości

Aloes jest niesamowitą rośliną o bardzo szerokim działaniu, obejmującym niemal cały nasz organizm. Ważne jest, aby aloes był świeży. Na rynku istnieje dużo produktów z aloesem, jednak większość z nich utraciło swoje właściwości podczas procesu obróbki.  Poniżej prezentujemy najważniejsze właściwości świeżego soku z aloesu:

 

  • Wpływ na stany zapalne i choroby skóry – Aloes przynosi ukojenie i wspomaga leczenie miejscowych stanów zapalnych skóry takich jak: otarcia, trądzik, blizny, alergie skórne, rozstępy, egzema, oparzenia, krosty, grzybica stóp, hemoroidy, użądlenia, ugryzienia i wiele innych. Aby leczenie było skuteczne, należy nałożyć żel na skórę i pozostawić go na kilka godzin. Wcieranie go w skórę jest mniej skuteczne.

 

  • Nawodnienie organizmu – Polisacharydy zawarte w aloesie zawierają wodór i skoncentrowane minerały Ormus. Zwiększają one poziom i jakość nawodnienia organizmu.

 

  • Aloes a odchudzanie –  Aloes pomaga oczyścić organizm z toksyn i resztek zalegających z jelit co pozwala na lepszą wchłanialność pokarmu z pożywienia, co z kolei wpływa na wzmożenie metabolizmu.

 

  • Wpływ na pracę nerek i wątroby – Aloes jest w stanie pobudzić wątrobę do produkcji większych ilości glutationu, to przekłada się zaś na obniżenie poziomu homocysteiny, która powstaje w organizmie na wskutek infekcji nanobakteryjnych. Aloes uważany jest za adaptogen. Adaptogeny wpływają na sprawniejszą pracę narządów wewnętrznych oraz równoważą poziom cukru we krwi. Istnieje naukowe potwierdzenie na to, że aloes wpływa na rzadsze przeprowadzanie dializ u osób cierpiących na niewydolność nerek.

 

  • Układ odpornościowy – Dzięki dużej zawartości witamin, minerałów oraz długołańcuchowych cukrów, nasz organizm jest w stanie lepiej chronić się przed chorobami. Regularne spożywanie aloesu w formie np. koktajli z pewnością wpłynie na poprawę kondycji naszego ciała.

 

  • Układ trawienny –  Ponadto jest odpowiedzialny za przywrócenie stanu jelit do naturalnego stanu, co pozwala na łatwiejsze przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia. Okazuje się także dobrym wsparciem w przypadku niewłaściwego poziomu pH a także wspiera walkę z wieloma bakteriami chorobotwórczymi jak np: szczepy bakterii E. coli, heliobacter pylori czy Bordetelle pertussis.Skład aloesu pomaga na wszystkie rodzaje schorzeń związanych z układem trawiennym. Naturalnie wspomaga organizm w powrocie do zdrowia po przebytych chorobach, takich jak np. wrzody żołądka, zapalenie okrężnicy czy też zespół jelita drażliwego.

 

Gdzie kupić aloes i jaki jest najlepszy?

Aloes jest łatwo dostępny w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Istnieje wiele postaci pod którymi możemy korzystać z jego właściwości: Świeże liście aloesu, nalewka, suszony proszek z aloesu, butelkowany żel aloesowy czy też maści aloesowe. Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie ze świeżego aloesu wyhodowanego samodzielnie, jeśli jest taka możliwość. Jeśli nie to najlepiej wybierać produkty organiczne. Jeśli mamy możliwość kupienia świeżych liści aloesu to należy wybierać te bez białych plamek ponieważ są lepszej jakości.

Uprawa aloesu

Aby mieć pewność, że aloes z którego korzystamy jest pełnowartościowy i posiada właściwości mu przypisywane, najlepiej jest wyhodować go samodzielnie. Nie jest to trudne a także jego ciemnozielony kolor może okazać się ciekawym elementem wystroju w naszym domu lub ogrodzie.

Aloes nie potrzebuje szczególnej opieki. Najbardziej lubi piasek plażowy w połączeniu z ziemią doniczkową. Ziemia powinna być wydrenowana. Podlewanie powinno odbywać się, gdy ziemia jest już całkowicie wysuszona. O wiele łatwiej przesadzić z ilością wody niż wysuszyć aloes. Najlepiej znaleźć dla niego miejsce w cieniu latem a zimą uchronić od zbytnich mrozów.

Aloes uprawa

Jak korzystać z aloesu?

Stosowanie go zewnętrznie na skórę w przypadku chorób, oparzeń słonecznych, miejscowych zapaleń itd. powinno polegać na nałożeniu aloesu na miejsce i pozostawienie do wyschnięcia. Wcieranie go w skórę jest o wiele mniej skuteczne. 

Aloes ma lekko gorzkawy lub obojętny smak z racji dużej ilości polisacharydów. Po oddzieleniu zewnętrznej skórki aloesu (tzw. “filetowaniu”) możemy dodać go do wielu posiłków i koktajli. Najlepiej łączyć go z produktami o dużej zawartości przeciwutleniaczy i witamin jak np.: surowa czekolada, jagody goji, spirulina, owoce itd. Nadaje się również do zup, sosów, salsy, smarowideł itd. Dzięki niemu można w łatwy sposób zwiększyć potencjał leczniczy wielu preparatów i roślin o działaniu prozdrowotnym. 

 

Skutki uboczne aloesu

Z racji silnych właściwości oczyszczających wątrobę, NIE zaleca się spożywania go przez dzieci i kobiety w ciąży.

 

 

Źródło:

Zobacz również:  Jarmuż - właściwości - przepisy - skład - uprawa

Post Author: Jakub

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *