Acerola – Naturalna witamina C – Opis, dawkowanie, właściwości

Acerola (nazywana także wiśnią Barbados lub Malpigia granatolistna) jest jednym z najlepszych owoców pod względem zawartości witaminy C. Zaledwie jeden owoc aceroli wielkości polskiej czereśni (waga ok. 4,5g), ma w sobie tyle witaminy  C co 1 kilogram cytryn.

W przeliczeniu na sok musielibyśmy wycisnąć 14 litrów soku pomarańczowego aby uzyskać tyle witaminy C ile znajduje się w małej szklance (180ml) soku z aceroli!




 

Jakie właściwości odżywcze ma acerola?

Acerola jest najbogatszym źródłem witaminy C. 4,5% (4500 mg na 100 gram owocu). Jest to niemal 100 razy więcej niż w owocach cytrusowych jak na przykład cytryny, które w Polsce kojarzone są z witaminą C.

 

Zaledwie 2, 3 owoce z drzewa aceroli pozwalają na pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C u osoby dorosłej. Wiśnia Barbados posiada także dużą ilość prowitaminy A i tiaminy (wit. B1). Znajdziemy w niej także ryboflawinę (witaminę B2), niacynę, żelazo, fosfor i wapń.

 

Najwięcej właściwości na których nam zależy, posiadają owoce zaraz przed okresem dojrzewania. Gdy acerola jest w pełni dojrzała, jej właściwości spadają o ok. 40%. Owoce wiśni barbados są kwaśne (szczególnie biorąc pod uwagę jej dzikie odmiany), jednak mimo to dzieci je lubią. Są owocami bardzo delikatnymi i łatwo mogą się zepsuć. W Polsce najczęściej dostępne są w postaci tabletek, proszku lub soku.


Wartości odżywcze (w 100g soku z aceroli)

Wartość energetyczna – 32/23 kcal
Białko ogółem – 0.40/0.40 g
Tłuszcz – 0.30/0.30 g
Węglowodany – 7.69/4.80 g
Błonnik – 1.1/0.3 g

Witaminy (w 100g soku z aceroli)

Witamina C – 1677.6/1600.0 mg
Tiamina – 0.020/0.020 mg
Ryboflawina – 0.060/0.060 mg
Niacyna – 0.400/0.400 mg
Witamina B6  – 0.009/0.004 mg
Kwas foliowy –  14/14 µg
Witamina A – 767/509 IU
Witamina K – 0/1.4 µg
Witamina E – 0/0.18 mg

Minerały (w 100g soku z aceroli)

Wapń – 12/10 mg
Żelazo – 0.20/0.50 mg
Magnez – 18/12 mg
Fosfor – 11/9 mg
Potas – 146/97 mg
Sód – 7/3 mg
Cynk – 0.10/0.10 mg

Kwasy tłuszczowe (w 100g soku z aceroli)

nasycone – 0.068/0.068 g
jednonienasycone – 0.082/0.082 g   
wielonienasycone – 0.090/0.090 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


 

Acerola tabletki, sok i proszek

Co wybrać: Sok z aceroli, tabletki czy proszek?

Oczywiście sok jest jednym z najbliższych swojej naturze i jednocześnie najlepiej przyswajalnym źródłem. Jednak jeśli nie mamy takiej możliwości to forma przyjęcia w proszku czy tabletkach również w pewnym zakresie zaspokoi nasze zapotrzebowanie na witaminę C (z pewnością lepiej niż syntetyczna postać tej witaminy).

Sok podawany jest doustnie, ok 1-2 łyżeczki, tj. 2x5ml (stosując się do zaleceń producenta i ulotki). Proszek rozpuszczamy w letniej wodzie i wypijamy. Tabletki z acerolą są dostępne w tradycyjnej formie do połknięcia bądź też do ssania.

 

Czy acerola jest bezpieczna dla dzieci?

Sok z aceroli jest w pełni bezpieczny dla dzieci. W Stanach Zjednoczonych sok z aceroli dodawany jest  różnych napojów i odżywek witaminowych dla dzieci i niemowląt w celu zwiększenia wartości odżywczej produktów. Dlatego można go uznać jako bezpieczny dla dzieci. (W przypadku alergii na owoce egzotyczne czy ogólnej nadwrażliwości zalecana jest konsultacja z lekarzem lub farmaceutą).

Dawkowanie 

Zaleca się spożywanie dawek określonych przez producenta danego produktu z zawartością Aceroli. Dla przykładu:

  • Acerola 100% Sok z miąższem bez cukru 250ml  Owoce z dżungli – 2 razy dziennie po 5ml. (ok. 162 mg)
  • Acerola w proszku aliness – 1/2 płaskiej łyżeczki – do rozpuszczenia w wodzie (250mg)
  • Acerola w tabletkach Sanbios – 1 tabletka (125mg – wg. producenta 156% dziennego zapotrzebowania) DODATKOWO: w stanach zwiększonego zapotrzebowania tj. choroba, przeziębienie – do 3 tabletek dziennie.

 

Warto zauważyć iż pojawiają się tutaj różne wartości w mg. Jest to spowodowane formą podania. Sok z aceroli to najbardziej naturalny rodzaj. Posiada w sobie substancje, które ułatwiają wchłanianie witaminy C.

Wchłanialność aceroli

Acerola jest źródłem naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, co daje jej nieporównywalną wchłanialność i działanie w porównaniu z preparatami aptecznymi jak syntetyczny kwas askorbinowy, który jest bardzo szybko wydalany przez organizm i dodatkowo niepotrzebnie obciąża nerki. Naturalna witamina C może być stosowana przez osoby z dysfunkcją nerek (np. kamienie nerkowe).

Gdzie można kupić acerolę?

acerola

Acerola w tabletkach jest ogólnie dostępna w aptece. Jeśli jednak zależy nam na dobrej jakości produktu o wysokiej zawartości aceroli (czyli witaminy c) i najlepszej wchłanialności  zalecane jest wybieranie produktów opatrzonych znakiem BIO-EKO bądź z dobrze opisanych źródeł. 

Dobrym sposobem jest znalezienie odpowiedniego produktu w sklepach internetowych ze zdrową żywnością i produktami ekologicznymi. Jak np.  Acerola 100% Sok z Miąższem bez cukru 250 ml Owoce z Dżungli

 Dzięki dokładnym informacjom zawartym w opisach produktów możemy dokładnie zweryfikować czy to właśnie na takim produkcie nam zależy. Warto dokładnie sprawdzić skład produktu skupiając się na tym, aby nie pojawiały się w nim żadne substancje syntetyczne. 

 

Komu szczególnie zalecana jest Witamina C?

Witamina C
Witamina C

Witamina C jest zalecana gównie profilaktycznie aby uniknąć przeziębienia i innych chorób poprzez wzmocnienie odporności. Nasz organizm jest niezdolny do produkcji tej witaminy, dlatego też potrzebuje “pomocy” z zewnątrz. Pewne ilości witamin pobiera z pożywienia, jednak to często jest niewystarczające.

Kwas askorbinowy jest związkiem który także działa jako świetny przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki zapobiegając m. in. procesom starzenia się organizmu (w tym skóry), działa przeciw-nowotworowo  i wspomaga pracę układu krążenia poprzez wzmocnienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych.

 

Rodzice dzieci w wieku szkolnym powinny dbać o to aby dziecko otrzymywało odpowiednią dawkę witaminy C. Organizmy dzieci mogę być narażone na wiele infekcji poprzez kontakt z innymi dziećmi, ciągły ruch i stres.

Sportowcy i osoby ciężko pracujące fizycznie także muszą dbać o prawidłową suplementację witaminą C. Poprzez nadmierny wysiłek organizm jest osłabiony.

Osoby po wypadkach, zabiegach i operacjach różnego rodzaju. Gdy organizm wzmożony jest pracą w celu zagojenia się ran i przywrócenia rytmu odpowiedniej pracy wewnętrznej gospodarki organizmu.

Kobiety w ciąży i karmiące również powinny zadbać o odpowiednią suplementację witaminą C (odpowiednią dawkę najlepiej skonsultować to z lekarzem)

Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta również podczas wymiotów, braku łaknienia i zaburzeń czynności jelit. 

Co wypłukuje witaminę C z organizmu?

Jednymi z największych wrogów nie tylko witaminy C są używki takie jak alkohol, który zaburza naturalną gospodarkę i pracę organizmu poprzez chociażby odwodnienie. Na wypłukiwanie witaminy C znaczny wpływ ma także tytoń i stres.

 

Najczęstsze objawy braku witaminy C

Jedne z najpoważniejszych skutków związanych z niedoborem witaminy C to: niedokrwistość (poprzez zmniejszone wchłanianie żelaza), szkorbut, astma oraz niekorzystne zmiany w chrząstkach i kościach.

Niedobór kojarzony jest z takimi objawami jak:

  • Bóle stawów i mięśni
  • Krwawiące dziąsła
  • Skłonność do szybkiego męczenia się
  • Ogólne uczucie osłabienia
  • Łatwe powstawanie siniaków
  • Trudności podczas gojenia się ran

 

Za co odpowiedzialna jest witamina C?

  • Wspomaga organizm w utrzymywaniu prawidłowej funkcjonalności układu odpornościowego chroniąc przed chorobami i bakteriami
  • Odpowiada za pomoc w prawidłowej produkcji kolagenu, który zaś odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu: dziąseł, zębów, stawów, kości, chrząstek, naczyń krwionośnych i skóry
  • Usprawnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Zwiększa przyswajalność żelaza
  • Zmniejsza uczucie znużenia i zmęczenia

 

Czy można przedawkować witaminę C?

Jest to możliwe, jednak może stać się to dopiero po przekroczeniu 1000 mg dziennego spożycia. Witamina C to substancja rozpuszczalna w wodzie, więc nie jest gromadzona w organizmie. Po przedawkowaniu mogą wystąpić zaburzenia pracy jelit i żołądka co za tym idzie bóle brzucha, biegunka i wymioty. 

 

Pochodzenie i uprawa Aceroli

Acerola Bonsai

Acerola jest rośliną pochodzącą z wysp karaibskich i Ameryki Środkowej. Aktualnie Brazylia jest największym producentem Aceroli. Wiele produktów dostępnych w Polsce robionych jest na bazie roślin właśnie z tego kraju.

Acerola jest rośliną tolerująca różne rodzaje podłoża z warunkiem, że musi być ono dobrze przepuszczalne. Nadmierne podlewanie i mokre podłoże prowadzi zaś do gnicia korzeni. W naszym klimacie jest możliwa uprawa tego owocu jedynie w pomieszczeniu ponieważ nie zniesie suszy i mrozu. Temperatura 12 stopni jest najbardziej optymalna. Sztuczne światło również pozwoli na kwitnięcie i owocowanie. 

Nasiona wysiewamy zaraz pod ziemią, na głębokości 1 centymetra. Możliwe jest rozmnażanie drzewek za pomocą nasion i sadzonek. Rośliny, które uprawiane są z nasion mogą osiągnąć wysokość nawet do 3 metrów i owocują do 3 lat.

 




Źródło:

 

NOTA PRAWNA


WSZELKIE INFORMACJE NA STRONIE NATURAONLINE.PL POJAWIAJĄ SIĘ W CELACH CZYSTO INFORMACYJNYCH. KAŻDĄ INFORMACJE NAJLEPIEJ SKONSULTOWAĆ Z LEKARZEM BĄDŹ FARMACEUTĄ. NIE LECZYMY I NIE UDZIELAMY PORAD MEDYCZNYCH. INFORMACJE ZAWARTE NA TEJ STRONIE INTERNETOWEJ NIE SĄ PORADAMI MEDYCZNYMI. NIE WOLNO OPIERAĆ SIĘ JEDYNIE NA SUPLEMENTACH I ODRZUCAĆ KLASYCZNE LEKI ZALECANE PRZEZ LEKARZY I FARMACEUTÓW.


Zobacz także nasze inne artykuły:

 

 

Podsumowanie
Data Publikacji
Opisywany produkt
Acerola - Naturalna Witamina C
Ocena Autors
51star1star1star1star1star
Olej kokosowy - Opinie, właściwości, zastosowanie

Post Author: Jakub

1 thought on “Acerola – Naturalna witamina C – Opis, dawkowanie, właściwości

    Bożenka

    (Kwiecień 12, 2017 - 2:06 am)

    Ostatnio pojawiła się w sieci reklama tabletek z acerolą 🙂 Ciekawe czy mają takie same właściwości jak opisywane tutaj…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *