Czarnuszka – Olej z czarnuszki – Właściwości, zastosowanie, opinie

Czarnuszka siewna (czarny kminek), dzięki swoim właściwościom jest ceniona już od czasów Egiptu. W grobie samego faraona znaleziono dzbany z tymi właśnie nasionami. Bardziej bliskie nam opisy czarnuszki możemy znaleźć w księdze Izajasza. Nasiona czarnuszki dla Hebrajczyków były równie ważne, co jęczmień czy pszenica.  Zagłębiając się w liczne badania i publikacje na jej temat, wiemy już, że mieli ku temu wyraźne powody.

Czarnuszka siewna - Opis, właściwości, przepisy

Czarny kminek to roślina obejmująca ok. 20 gatunków, popularnych głównie w Azji Zachodniej i na obszarach śródziemnomorskich. W celach leczniczych wykorzystuje się odmianę „Nigella sativa L”, która ma w sobie najwięcej właściwości prozdrowotnych. W Polsce jest ona uprawiana, jednak nie na skalę masową. Prócz możliwości leczniczych tej rośliny, uprawiana jest także jako znakomita przyprawa używana między innymi jako zamiennik pieprzu.

Dzięki swoim walorom estetycznym, można znaleźć ją w ogrodach. Czarnuszka ma ok. 50 centymetrów wysokości i posiada kwiaty o różnych kolorach. Nasiona są gotowe do zbioru po przekwitnięciu rośliny tworzą się mieszki zawierające nasiona (podobnie jak w przypadku maku).

Skład czarnuszki

W wielu badaniach na z użyciem nasion czarnuszki, wyizolowano i odkryto dużą ilość związków aktywnych m. in  białka o dobrym profilu aminokwasowym (8 z 9 wymaganych aminokwasów), alkaloidy, saponiny, flawonoidy i olejek eteryczny.

W nasionach tych znajdziemy wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwas linolowy (50-60%), oleinowy (20%) i eikozadienowy (3%) a także kwasy nasycone (kwas palmitynowy i stearynowy, ok. 30%). Czarnuszka zawiera w sobie ponad 100 aktywnych związków biologicznie aktywnych.

Witaminy: A, B1, B3, B6, E, F, biotynę

Związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas

Czarnuszka – Właściwości zdrowotne

Skład czarnuszki

Na całym świecie, szeroko bada się związki pochodzenia naturalnego pod kątem leczniczym. Wiele leków opartych jest na bazie roślin. Czarnuszka siewna również badana była przez niezależne grupy specjalistów w związku z jej szerokim działaniem prozdrowotnym na organizm człowieka. Podczas testów wyodrębniono wpływ jej właściwości na różnego rodzaju choroby i stany zapalne: 

 

 

  • Rak – Podczas badań, naukowcy z Chorwacji odkryli dużą aktywność przeciwnowotworową związków zawartych w czarnuszce. Związki fitochemiczne znajdujące się w czarnuszce spowodowały obniżenie się poziomu komórek nowotworowych aż o 52%. Czarnuszka wspiera walkę z rakiem m. in poprzez: zatrzymanie cyklu komórkowego, właściwościom wstrzymującym rozwijanie się przerzutów oraz zwiększeniu działania terapeutycznego leków stosowanych przy leczeniu, zmniejszając przy tym ich toksyczność.

 

Tymochinon (jeden ze związków fitochemicznych) został dokładnie opisany w US National Library of Medicine jako skuteczny wobec raka krwi, płuc, nerek, wątroby, prostaty, szyjki macicy, okrężnicy i skóry. [źródło]

  • Alergie i astma – Wiele badań wykazało, że czarnuszka ma działanie przeciw-astmatyczne – W zależności od przyczyny astmy, czarnuszka może okazać się bardziej skuteczniejsza niż tradycyjne zabiegi. Te same właściwości pomagają również łagodzić objawy alergii.

Czarnuszka na alergię i astmę

W 2012 roku przeprowadzono badania sprawdzające skuteczność terapeutyczną oleju z czarnego kminku przy leczeniu alergicznego nieżytu nosa. Po 6 tygodniach od rozpoczęcia używania oleju z czarnuszki w postaci kropli do nosa (3 razy dziennie po jednej kropli do dziurki), u wszystkich pacjentów wykazujących łagodne objawy alergii, symptomy całkowicie zanikły. 68,7% osób u których objawy opisano na poziomie umiarkowanym, również pozbyły się oznak alergii.

 

Nawet osoby z nasilonymi problemami alergicznymi odczuli poprawę (58.3%). Korzyści te są najprawdopodobniej skutkiem poprawy układu odpornościowego i efektów antyhistaminowych.

  • Bóle gardła – Czarny kminek zmniejsza ostry ból gardła wywołany wirusowym zapaleniem migdałków, przy podawaniu w postaci kapsułek w połączeniu z Phylanthus niruri (liściokwiat). [źródło]

 

  • Wątroba – Czarnuszka wspiera także jeden z najważniejszych organów w naszym organizmie, czyli wątrobę. Niemalże każda z toksyn, która dostaje się do naszego organizmu, musi być przetwarzana przez ten organ. To bardzo odpowiedzialna rola, dlatego też należy o nią dbać. Ten organ również z pewnością skorzysta z właściwości antybakteryjnych i oczyszczających.

 

  • Cukrzyca – Czarny kminek pomaga również w regeneracji komórek trzustki. Nasiona te poprawiają tolerancję glukozy ze zbliżoną skutecznością co metformina (jeden z najczęściej przepisywanych leków przy cukrzycy typu 2). Czarnuszka nie powoduje przy tym działań niepożądanych występujących przy korzystaniu z metforminy, jak: wzdęcia, zaparcia, ból brzucha, mięśni, metaliczny posmak w ustach, problemy z paznokciami, zgaga i ból głowy.

Czarnuszka a cukrzyca

Ponadto, jak wykazało wiele badań, stres oksydacyjny może zmniejszać skuteczność komórek trzustkowych odpowiadających za produkcję i uwalnianie insuliny co powoduje rozwój cukrzycy. Czarny kminek przyczynia się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego czyniąc go bardzo dobrą terapią uzupełniającą w przypadku cukrzycy typu II.

 

 

Przeprowadzone badanie:  Osoby chorujące na cukrzycę typu II, spożywały w okresie 3 miesięcy dwa gramy czarnego kminku dziennie. Efektem było zmniejszenie stężenia cukru we krwi na czczo i stężenia HbA1c, zwiększając przy tym funkcjonalność komórek β trzustki. [źródło]

 

  • Utrata wagi – W czasopiśmie „Diabetes and metabolic disorders” opublikowano artykuł opisujący właściwości czarnuszki, jako jednego z najskuteczniejszych remedium na nadwagę. Nie chodzi tutaj jednak o samo wsparcie związane z utratą nagromadzonej już tkanki tłuszczowej, lecz o walkę z powodami nadwagi. Czarnuszka zmniejsza apetyt, wspiera wchłanianie glukozy w jelitach, glikogenezę wątroby, pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu i trójglicerydów w organizmie.

 

  • Poprawa trawienia – Ponoć sam Hipokrates używał oleju z czarnego kminku do poprawy trawienia i zmniejszenia wzdęć i gazów. Z racji swoich właściwości anty spazmatycznych na mięśnie gładkie jelita, czarnuszka okaże się świetnym sprzymierzeńcem, jeśli cierpisz na zespół jelita wrażliwego. Pozostałe problemy, jak bóle w obrębie jelita grubego również mogą zostać złagodzone.

 

  • Włosy – Przy stosowaniu oleju z czarnuszki, dużo skorzystają również włosy. Czarnuszka ma bardzo dobreCzarnuszka na włosy właściwości sprzyjające regeneracji zniszczonych i wypadających włosów. Ma to związek z silnymi właściwościami przeciw utleniającymi i przeciwbakteryjnymi. Regularne stosowanie pozwoli zyskać włosom zdrowy wygląd i wytrzymałość na bardzo dobrym poziomie.

Jeśli masz problemy z wypadającymi włosami lub łysieniem, możesz wykorzystać olej z czarnuszki bezpośrednio na skórę i pozostawić na 30 minut a następnie spłukać.

Inną możliwością jest stosowanie mieszaniny czarnuszki z oliwą z pierwszego tłoczenia w stosunku 1:1 i również nakładanie na miejsca ogarnięte stanem zapalnym.

 

  • Epilepsja – Czarnuszka jest tradycyjne znanym remedium na drgawki. W 2007 roku przeprowadzono badania u dzieci z padaczką, u których stwierdzono oporność na konwencjonalne leczenie farmakologiczne. Stwierdzono, że ekstrakt wodny, zmniejszył aktywność napadu padaczkowego w znaczący sposób. [źródło]

 

  • Skóra – Czarnuszka ma również bardzo dobre właściwości kojące i regenerujące uszkodzoną skórę na wskutek np. oparzeń słonecznych. Przyśpiesza proces gojenia, łagodzi ból i nawilża. Sprawdzi się również przy zakażeniach bakteryjnych, atopowym zapaleniu skóry, wysypkach, grzybicy i trądziku.

 

  • Zakażenia – Gronkowiec złocisty jest jednym z najbardziej popularnych zakażeń, których można nabawić się w szpitalach, domach pielęgniarskich i innych miejscach tego typu. Jedną z jego najgorszych stron jest częsta odporność na antybiotyki. Osłabiona odporność i wiek zwiększają podatność na zakażenie. Naukowcy z Pakistanu przeprowadzili badania z udziałem kilku szczepów MRSA i odkryli, iż każdy z nich jest wrażliwy na wyciąg z czarnuszki. Świadczy to o jej silnym działaniu antybakteryjnym.

 

  • Serce – Czarny kminek wpływa również na obniżenie tętna i ciśnienia krwi. Tymochinon zawarty w czarnym kminku pozwala na odzyskanie prawidłowego rytmu poprzez hamowanie stresu oksydacyjnego i regulowanie układu zaangażowanego w kontrolę ciśnienia krwi.

Czarnuszka właściwości

  • Kości – właściwości czarnuszki umożliwiają również poprawienie kondycji kości dzięki skutecznemu działaniu anty-zapalnym i antyutleniającym oraz dużej ilości kwasów tłuszczowych, zwiększa mineralną gęstość kości.

 

  • Wsparcie układu odpornościowego – Jako silny przeciwutleniacz i źródło witamin B oraz kwasów, czarnuszka wspomaga układ odpornościowy zwiększając jego możliwości, bez jednoczesnego wywoływania reakcji odpornościowej na zdrową tkankę w organizmie.  Popularny portal NaturalNews.com nazywa olej z czarnuszki „najważniejszym olejem, jaki możesz dodać do swojej diety”. W swojej publikacji opisują badania przeprowadzone w I.I.M.E.R. w Panamie, które wykazały poprawienie systemu odpornościowego aż o 72% w ciągu zaledwie czterech tygodni. [źródło]

Stosowanie czarnuszki profilaktycznie

Wiele krajów jak np. Chiny, cenią czarnuszkę za rzekome korzyści związane z opóźnionym starzeniem się. Czarny kminek jest bogaty w witaminy z grupy B i żelazo – ich niedobór kojarzony jest z problemami z pamięcią, słuchem a nawet siwieniem włosów.

Nasiona czarnuszki posiadają także dużo fito-chemikaliów, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, których regularne spożywanie pomaga profilaktycznie przed rozwinięciem się wielu chorób jak chociażby nowotwory, choroby serca czy cukrzyca. Łagodzi stres oksydacyjny (główną przyczynę wielu chorób) poprzez aktywne usuwanie wolnych rodników.

 

Czarnuszka w kuchni

Czarnuszka w kuchni

W kuchni najczęściej wykorzystuje się olej z czarnuszki. Jest świetnym dodatkiem do sałatek i innych potraw.,  jednakże to nie jest jedyne rozwiązanie. Możemy także dodać nasiona do wielu posiłków. Jest to częsta praktyka w północnych Indiach, Pakistanie czy też Irlandii. Nasiona dodane do posiłku nadają mu posmak mieszanki tymianku, oregano i gałki muszkatołowej.

Same nasiona można dodać także do pizzy, sosów do sałatek, wypieków lub nawet do kawy lub herbaty.

 

Czarnuszka – stosowanie i dawkowanie

Czarnuszka dawkowanie

Olej z czarnuszki powinien być spożywany w ilości 2-3 łyżeczek dziennie w przypadku leczenia schorzeń. Jeśli zależy nam na działaniu profilaktycznym to naszym zdaniem, spożywanie 1 łyżeczki dziennie jest całkowicie wystarczające.

Zabiegi polegające na stosowaniu zewnętrznym oleju z czarnuszki, na różnego rodzaju stany zapalne skóry i problemy z włosami powinny odbywać się w miarę regularnie.

W przypadku nasion z czarnuszki zaleca się spożywanie 1-2 łyżeczek dziennie. Możemy połączyć je ze zdrowym sokiem domowej roboty wykonanym z warzyw i owoców, dodawać do domowego pieczywa, przyprawiać mięsa i inne potrawy. Warto pamiętać iż nie sprawdzi się jako dodatek do wszystkich posiłków jak np. owsianka (z racji swojego aromatu).

 

Alergicy i astmatycy z pewnością docenią korzystanie z właściwości czarnuszki w formie naparu z nasion, jako wywar do inhalacji a także w formie kropel do nosa domowej roboty: łyżkę wcześniej rozdrobnionych nasion zalewamy 100ml roztworu soli fizjologicznej, gotujemy i odstawiamy na pół godziny. Po upływie tego czasu należy przecedzić i uzupełnić brakującą ilość roztworu (do 100ml), przefiltrować całość przez watę i zakraplać nos kilka razy dziennie.

Skutki uboczne czarnuszki

Czarnuszka jest popularna zarówno w kuchni jak i medycynie naturalnej już od bardzo długiego czasu. Nie znaleźliśmy opisów, które jasno opisywały by skutki uboczne czarnuszki, jeśli nie jest stosowana w nadmiernych dawkach. Nie powinno podawać się jej dzieciom poniżej 3 roku życia, kobiety w ciąży powinny skonsultować spożywanie czarnuszki z lekarzem.

Jaki produkt wybrać, gdzie kupić, cena

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki jest najbardziej popularny, przyswajalny i skoncentrowany oraz możemy dodać go bez problemu do wielu potraw jak sałatki, surówki, czy zupy (dodając im korzenny posmak) a także używać zewnętrznie.  Ważne jest oczywiście aby upewnić się iż jest on wyprodukowany z wysokiej jakości składników, które nie uległy obróbce chemicznej,  a sam produkt końcowy nie jest w żaden sposób rozcieńczony i przechowywany był w opakowaniu, które nie przepuszcza promieni słonecznych w zbyt dużych ilościach. Zazwyczaj są to szklane buteleczki o przyciemnionej barwie. Ważne jest aby olej był tłoczony na zimno (w niskich temperaturach). Taki olej nie nadaje się do smażenia, jedynie do spożywania na zimno.

Data ważności oleju dobrej klasy nie jest długa z racji tego, że zalicza się on do olei schnących. Zazwyczaj to ok. 3-6 miesięcy od daty produkcji, powinniśmy mieć to na uwadze kupując większą ilość. Jeśli data ważności dużo przekracza ten okres to jest bardzo prawdopodobne iż znajduje się w nim dużo chemii.

Olej z czarnuszki tłoczony jest również w Polsce, np. w niedużej olejarni na Podkarpaciu. Kupując produkt Polskiego przetwórstwa istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest on świeżo tłoczony co jest dużą zaletą. Na dnie butelki po otwarciu możemy zobaczyć biały osad, oznacza to ze produkt jest naturalny i nie zawiera w sobie żadnych dodatków.

Za buteleczkę 250ml musimy zapłacić ok 30-40 złotych.  Nie jest najtańszym rozwiązaniem, lecz jeśli zależy nam na działaniu leczniczym to musimy się z tym pogodzić. Produkt dobrej jakości jest wart swojej ceny.

Nasiona czarnuszki

Czarnuszka ziarna

Następną popularną formą są oczywiście nasiona czarnuszki. Cena jest tutaj zdecydowanie niższa w porównaniu do oleju. Kupimy je w mniejszych opakowaniach po 50 gram a także większe ilości 1 kg i więcej. Za mniejszą paczkę zapłacimy 3-6 złotych. Paczka 1kg waha się w przedziale cenowym od 20 do 40 złotych. Pamiętaj jednak, że to co droższe wcale nie znaczy lepsze. Warto lepiej sprawdzić i zweryfikować z jakiego źródła pochodzą nasiona. Tutaj również istotne jest, aby pochodziły z kontrolowanych upraw.

Najlepiej aby były w opakowaniu nie przepuszczającym promieni słonecznych. Niestety nie skorzystamy z ich właściwości w kosmetyce, jednak w kuchni zyskują dość duże pole do popisu jako przypawa. Nadadzą się jako dodatek do sałatek, wypieków, przetworów warzywnych, aromatyzowania wina itd. Według informacji jednego z producentów „przed użyciem można je smażyć lub prażyć”. Zmielone w młynku mają aromat podobny do oregano. Z racji swoich naturalnych właściwości, ich data ważności jest dość długa.

Inne formy czarnuszki

W sieci znaleźliśmy także czarnuszkę w postaci naturalnej przyprawy bez chemii czy też jako dodatek do chleba bez mąki (od Melvit). Co prawda różne posiłki z dodatkiem czarnuszki z pewnością dodają im aromatu to są to rozwiązania, które naszym zdaniem są mało opłacalne i niosą niewielką ilość korzyści jeśli zależy nam tylko i wyłącznie na jej właściwościach. Posiłki lepiej przygotowywać samodzielnie, kontrolując ilość dodawanych nasion.

Na rynku polskim znajdują się również różnego rodzaju kosmetyki takie jak szampony, mydła i kremy na bazie czarnuszki. Dobrze nadają się do miejscowego pielęgnowania ciała i dbania o higienę jamy ustnej. 

 

Podsumowanie

Czarnuszka to kolejne z nasion, które okazuje się mieć niesamowite właściwości dla naszego organizmu. Taka ilość odniesień w historii ludzkości nie może być przypadkiem. Setki badań z udziałem ludzi cierpiących na wiele chorób również nie powinny być ignorowane. Warto zastanowić się, czy wprowadzenie czarnuszki do swojej diety nie będzie dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto boryka się z alergią, astmą, częstymi bólami gardła, cukrzycą, problemami trawiennymi, zmianami skórnymi i wieloma innymi schorzeniami.

Czarnuszka

Czarny kminek zawiera w sobie także dużo witamin i kwasów które korzystnie wpływają na nasz organizm, nie wykazując przy tym skutków ubocznych.

W naszej opinii, należy skorzystać z właściwości czarnuszki również profilaktycznie aby poprawić swoją odporność i ogólną kondycję organizmu. Musimy na nowo przemyśleć wartość nasion czarnuszki i innych superfoods, które przetrwały w niezmienionej formie od wielu, wielu lat i wprowadzić je jako regularny nawyk do naszej diety. To, że przetrwały taki czas, musi nieść za sobą jakiś pożytek. W dzisiejszych czasach jest coraz więcej bakterii odpornych na antybiotyki oraz jedzenia, które przepełnione jest chemią. Może w końcu powinniśmy powrócić do naturalnych praktyk naszych przodków chociaż w części i pomóc naszemu organizmowi przetrwać okres pełen zmian w żywieniu i codziennych nawyków, do których nie jest jeszcze fizjologicznie przystosowany? Odpowiedź na to pytanie nasuwa się samo, jednak do Ciebie należy ostateczna decyzja czytelniku.

UWAGA: Nigdy nie lecz poważnych chorób i stanów zapalnych na własną rękę! Wszelkie próby korzystania z właściwości czarnuszki i innych naturalnych preparatów powinny być konsultowane z lekarze w przypadku nasilonych objawów!

Źródło:

http://www.czytelniamedyczna.pl/5412,nigella-sativa-l-roslinny-surowiec-o-wlasciwosciach-plejotropowych.html#

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252704/

http://www.kitchendoctor.com/herbs/black_cumin.php

 


Zobacz także nasze inne artykuły:

Olej lniany - Właściwości, zastosowanie, dawkowanie
Ostropest plamisty - Właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Post Author: Kuba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *